Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΟΖ

Εμπρηστικό άρθρο υπέρ της ανακήρυξης τουρκικής ΑΟΖ  και έναρξης ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο από το νέο πλοίο  ''Μπαρμπαρός Χαϊρετίνν Πασά'' έγραψε Τούρκος καθηγητής προτρέποντας την Άγκυρα να ''τραβήξει'' το θέμα...

Το - επιστημονικά ανεδαφικό - άρθρο του καθηγητή Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αγκυρας κ. Τσαγρί Ερχάν δημοσιεύεται στην εφημερίδα Turkiye, η οποία το αναγγέλλει στην πρώτη σελίδα άρθρο με τον τίτλο « Θέλω να δώ τον Μπαρμπαρός Χαϊρετίνν Πασά στην Μεσόγειο»! 

Στο άρθρο υποστηρίζει τα εξής:...


<<Συνέπεσαν η δήλωση του Πρωθυπουργού Ερντογάν κατά την περιοδεία του στην ανατολική Ευρώπη ότι «δεν υπάρχει κράτος που να ονομάζεται Κύπρος» με τις ειδήσεις πως ιταλική και γαλλική εταιρεία θα κάνουν έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ανοικτά της Κύπρου. Ετσι η «Ελληνοκυπριακή διοίκηση»  της «νοτίου Κύπρου» ( σ.σ. έτσι αναφέρει συνεχώς την Κυπριακή Δημοκρατία) έφερε σε μια νέα φάση την ενέργειά της να χωρίσει σε «οικόπεδα» την ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία η οποία αν και είναι η χώρα η οποία έχει τα μεγαλύτερα παράλια στην Μεσόγειο, δεν κήρυξε στην περιοχή αυτή ΑΟΖ , δεν μπόρεσε ακόμα να παρεμποδίσει τις συστηματικές προσπάθειες αρπαγής της «Ελληνοκυπριακή διοίκησης» της «νοτίου Κύπρου» η οποία δεν συγκρίνεται με το μήκος των τουρκικών παραλίων στην Μεσόγειο. Δεν μπορεί να εξηγηθεί με καμία λογική το γιατί η Τουρκία αν και κήρυξε ΑΟΖ στην Μαύρη Θάλασσα πριν 27 χρόνια, αμέλησε το θέμα αυτό στην Μεσόγειο. Στο ερώτημα ¨γιατί¨, δεν άκουσα να έχει δώσει το Τ/ΥΠΕΞ μια ικανοποιητική απάντηση.

Τα 13 ''οικόπεδα''
Κοιτάξτε τι κάνει η « Ελληνοκυπριακή διοίκηση» της ¨νοτίου Κύπρου¨ την οποία δεν αναγνωρίζουμε: Ως μια από τις συμβαλλόμενες πλευρές, της συμφωνίας του Δικαίου της Θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών του 1982 , επωφελούμενη από το δικαίωμα που δίνει η συμφωνία κηρύττει πρώτα ΑΟΖ στην Μεσόγειο και στην συνέχεια πάλι στηριζόμενη στην συμφωνία υπογράφει συμφωνίες μοιρασμού με ορισμένες χώρες που έχουν παράλια στην ίδια θάλασσα . Μεταξύ των χωρών αυτών είναι ο Λίβανος , το Ισραήλ και η Αίγυπτος. Στην συνέχεια χώρισε σε 13 «οικόπεδα» την περιοχή των 70.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων για τα οποία ισχυρίζεται ότι βρίσκονται μέσα στην δική της ΑΟΖ.

Η αμερικανική εταιρεία Noble Energy ξεκίνησε γεωτρήσεις το φθινόπωρο του 2011 στο 12ο από τα «οικόπεδα»  αυτά και βρήκε φυσικό αέριο . Το Φεβρουάριο του 2012 ο Νετανιάχου που επισκέφθηκε την «Ε/κ διοίκηση’ της «νοτίου Κύπρου»  ως πρώτος ισραηλινός π/θ , συμφώνησαν με τον Χριστόφια για συνεργασία για τις ενεργειακές πηγές στην Μεσόγειο και άρχισε και ισραηλινή εταιρεία εργασίες για φυσικό αέριο στο 12ο «οικόπεδο» .

 Η «Ελληνοκυπριακή διοίκηση» δεν στάθηκε και ξεκινώντας από το φθινόπωρο του 2012 άρχισε συνομιλίες και με άλλες εταιρείες που ενδιαφέρθηκαν για τα άλλα ¨οικόπεδα’ . Η ιταλική ΕΝΙ , η γαλλική TOTAL η νοτιοκορεάτικη KΟGAS και η ρωσική ΝΟΒΑΤΕΚ ξεκίνησαν τα παζαρέματα με τους Ελληνοκυπρίους για να κάνουν επενδύσεις σε αυτόν το κερδοφόρο τομέα.

 Η «Ελληνοκυπριακή διοίκηση» κάνει αυτά και είναι δυνατόν ποτέ να σταθεί η Ελλάδα που θέλει να πάρει μερίδιο από την μεγάλη πίτα; Kαι οι Ελληνες ξεκινάνε εργασίες για την νομική υποδομή όσον αφορά την εξόρυξη φυσικού αερίου στην περιοχή μεταξύ Κρήτης και Κύπρου.

Ο μυστικός θησαυρός
Η αξία αυτού του μυστικού θησαυρού που θα αντιμετωπίσει την ανάγκη φυσικού αερίου της ΕΕ και λέγεται πως είναι γύρω στα 3,5-4 τρις κυβικά μέτρα , είναι 600 δις δολ . Επειδή η Αθήνα δεν έχει την απαιτούμενη τεχνολογία για την εξόρυξη για να βρεί διέξοδο από την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει , σύντομα θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο με την « Ελληνοκυπριακή διοίκηση» της «νοτίου Κύπρου».

Πρώτα θα κηρύξει ΑΟΖ και αργότερα θα χωρίσει τα «οικόπεδα» . Στην συνέχεια δε ανοίγοντας διεθνή διαγωνισμό θα δώσει την δυνατότητα στις γιγαντιαίες εταιρείες, να φέρουν τα αποθέματα στο φως.

Στο μεταξύ η Τουρκία δεν έχει πραγματοποιήσει ακόμη ένα νομικό βήμα που θα επιφέρει αποτέλεσμα. Η Συμφωνία Μοιρασμού Υφαλοκρηπίδας που είχε υπογραφεί με την «ΤΔΒΚ» και επικυρώθηκε πέρυσι από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση , απέχει από το να ικανοποιήσει τα συμφέροντα της Τουρκίας η οποία έχει ένα πολύ μεγάλο δυναμικό που μπορεί να κηρύξει ΑΟΖ σε μια πολύ μεγάλη έκταση στην Μεσόγειο. Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ που επικρίνει τις δραστηριότητες της «Ελληνοκυπριακή διοίκησης» στην ανατολική Μεσόγειο , επιστράφηκε με σκληρή γλώσσα από την ΕΕ, η οποία τόνισε ότι η « Ελληνοκυπριακή διοίκηση» είναι μέλος της ΕΕ και ότι κάθε βήμα που κάνει είναι σύμφωνο με το Δίκαιο και έδωσε το μήνυμα πως δεν θα υποστηριχθούν επ΄ ουδενί οι ισχυρισμοί περί δικαιωμάτων της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Οι ενέργειες που έγιναν από την «κυβέρνηση» της «ΤΔΒΚ» προς τα Ηνωμένα Εθνη με την παρότρυνση της Τουρκίας ότι η συμπεριφορά αυτή της « Ελληνοκυπριακή διοίκησης» έχει την έννοια της υποθήκης στα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων απλώς , «σημειώθηκαν»  από τα Ηνωμένα Εθνη. Οι ΗΠΑ γνωστοποίησαν στην Αγκυρα ότι στηρίζουν τις γεωτρήσεις της Noble στην ανατολική Μεσόγειο.

Τα μαχαιροπήρουνα

Το σημαντικότερο βήμα που έκανε  η Αγκυρα έναντι των όσων κάνει η «Ελληνοκυπριακή διοίκηση» ήταν το γεγονός ότι αγόρασε ένα εντελώς καινούργιο πλοίο ερευνών στην θέση του  «Πιρι Ρέϊς» . Το πλοίο στο οποίο δόθηκε η ονομασία «Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασά» αρχίζει σύντομα τις εργασίες του. Δεν ξέρω το γιατί , αλλά αυτό δεν θα πάει πρώτα στην Μεσόγειο, αλλά στην Μαύρη Θάλασσα . Τώρα πλέον χωρίς να χρονοτριβούμε θα πρέπει να κηρύξουμε ΑΟΖ στην Μεσόγειο . Δεν μπορούμε να χάσουμε γνωρίζοντας τα δικαιώματα μας στην Μεσόγειο. Δεν μπορούμε να βλέπουμε πλέον εξ αποστάσεως ένα τραπέζι στο οποίο τρέχει από τον Κορεάτη μέχρι το Γάλλο ο καθένας και αρπάζει ένα μαχαιροπήρουνο. Περιμένουμε τις ημέρες που το Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασά θα ολοκληρώσει τις εργασίες του στην Μαύρη Θάλασσα και θα ανοιχθεί στην ανατολική Μεσόγειο όπου θα βρεί πλούσια αποθέματα>>.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου