Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ - Ο ΥΠΟΥΛΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΣ ΣΕ ΔΙΑΤΕΤΑΓΜΕΝΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Σοβαρές καταγγελίες για το ρόλο που έπαιξε στην απόφαση του Eurogroup...

«Κόκκινο πανί» είναι για πολλούς στην Κύπρο ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, τον οποίο εγκαλούν για δύο λόγους: Γιατί με τη στάση του στο Eurogroup συνέβαλε για να μπει σφικτά η θηλιά στον λαιμό των Κυπρίων, αλλά και διότι, πριν ακόμη ληφθεί απόφαση από την βουλή της Λευκωσίας για την αποδοχή ή μη του σχεδίου κουρέματος των καταθέσεων, συγκάλεσε το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας για να δρομολογήσει την "αποκόλληση" των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, χωρίς καν να... συνεννοηθεί με την Κύπρο.

Χθες, μάλιστα, ο Ανώτατος Εκτελεστικός διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο κ. Μάκης Κεραυνός, μιλώντας στην εκπομπή του Ν. Ευαγγελάτου στον ΣΚΑΪ, επιβεβαίωσε τα όσα είχαμε αποκαλύψει αλλά και προχώρησε ένα βήμα παραπέρα:... 


Κατήγγειλε σε πολύ αιχμηρό τόνο τον κ. Στουρνάρα ότι ανέλαβε εργολαβικά για λογαριασμό του Eurogroup να υλοποιήσει το παραπάνω σχέδιο, το οποίο, όπως είπε, περιλαμβάνονταν στο πακέτο της πρότασης των υπουργών Οικονομικών για το κούρεμα των καταθέσεων.

Ο κ. Κεραυνός απέφυγε να αποσαφηνίσει τι θα γίνει με τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών καθώς η τύχη τους σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τις τελικές αποφάσεις που θα ληφθούν στη Λευκωσία για την Λαϊκή, την Κύπρου και την Ελληνική Τράπεζα. Αφησε, ωστόσο, σαφώς να εννοηθεί ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποφασίσει για τα υποκαταστήματα των παραπάνω τραπεζών στην χώρα, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Λευκωσίας.

Οι δηλώσεις του προέδρου της Ελληνικής Τράπεζας φαίνεται ότι απηχούν το σύνολο των τραπεζικών κύκλων της Λευκωσίας που έχουν ήδη στείλει μήνυμα δυσαρέσκειας για τους χειρισμούς του Ελληνα υπουργού στην Αθήνα, ιδιαίτερα μετά την τελευταία διαρροή ότι ετοιμάζεται ειδικό  νομοθετικό διάταγμα για την απόσχιση των Κυπριακών Τραπεζών στην Ελλάδα από τις μητρικές, ερήμην της Λευκωσίας, προκειμένου να μην κλονιστεί η συστημική σταθερότητα των ελληνικών τραπεζών.

Και στο εσωτερικό, όμως, οι χειρισμοί του κ. Στουρνάρα προκάλεσαν νέο κύκλο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλ. Τσίπρας κατήγγειλε σε υψηλούς τόνους την κυβέρνηση αλλά και προσωπικά  τον κ. Στουρνάρα ότι μιλώντας χθες στην ελληνική βουλή, «ευθυγραμμίστηκε απολύτως με τις απειλές και τους εκβιασμούς του κ. Σόϊμπλε προς τους Κυπρίους», ενώ τον κατηγόρησε ότι όταν λέει «εμείς», εννοεί το Eurogroup,  του δανειστές, την ελληνική και την γερμανική κυβέρνηση μαζί.

«Απάντησα χθες στη Βουλή λεπτομερέστατα επί 4,5 ώρες γι’ αυτό», περιορίστηκε να δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών εξερχόμενος από τη νέα συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

Σφοδρή όμως  ήταν η αντίδραση της Ν.Δ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ στην τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Δεν έχει ντροπή. Προσπαθεί να αποκρύψει ότι αυτό που καταγγέλλει ότι επιβλήθηκε στην Κύπρο - η φορολόγηση των καταθέσεων - στελέχη του κόμματός του ( και το ίδιο το πρόγραμμά του) το πρότειναν να συμβεί και στην Ελλάδα» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ και καταγγέλλει τον κ. Τσίπρα ότι δεν έχει μνήμη και μιλάει πολύ για αντίσταση αλλά ξεχνάει ότι το κόμμα του είχε υποστηρίξει ολόθερμα το σχέδιο Ανάν.

Σε υψηλούς τόνους και το ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πολιτική κουτοπονηριά, απίστευτη εθνική ανευθυνότητα και για ερασιτεχνική ανάγνωση των διεθνών συσχετισμών.      

Νίκος Τριαντάφυλλος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου