Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

ΘΑ ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Ένα νέο σχέδιο νόμου της ΕΕ θα προβλέπει πως είναι δυνατό να επιβάλλεται στους μεγάλους ανασφάλιστους καταθέτες να συμμετέχουν σε μελλοντικές διασώσεις τραπεζών, δεν θα πλήττονται όμως οι αποταμιευτές με λιγότερα από 100.000 ευρώ, όπως είπε την Τρίτη εκπρόσωπος της Κομισιόν...

«Δεν είναι επ' ουδενί δυνατό να συμμετέχουν στη διάσωση καταθέτες ποσών κάτω των 100.000 ευρώ, είτε τώρα είτε στο μέλλον», δήλωσε η εκπρόσωπος του αρμόδιου ευρωπαίου επίτροπου για την Εσωτερική Αγορά Μισέλ Μπαρνιέ.

«Στην πρόταση της Κομισιόν, η οποία συζητείται... 


Δεν αποκλείεται καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ να μπορούν να γίνονται εργαλεία για να χρησιμοποιούνται σε διασώσεις εκ των ένδον», είπε στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων η εκπρόσωπος Σαντάλ Χιουζ. «Είναι μια δυνατότητα», πρόσθεσε.

Τι έλεγε ο Ντάισελμπλουμ
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα που συμφωνήθηκε για την Κύπρο, ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε πως αντιπροσωπεύει ένα νέο μοντέλο λύσης τραπεζικών προβλημάτων στην Ευρωζώνη και παράλληλα πρόσθεσε ότι και άλλες χώρες ίσως χρειαστεί να αναδιαρθρώσουν τον τραπεζικό τους τομέα.
«Αυτό που κάναμε την περασμένη νύκτα είναι αυτό που αποκαλώ απώθηση κινδύνων», είχε δηλώσει στο Ρόιτερς και τους Financial Times ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών.

«Αν υπάρχει κίνδυνος σε μια τράπεζα, η πρώτη μας ερώτηση θα πρέπει να είναι, 'τι θα κάνετε εσείς στην τράπεζα γι' αυτό; Τι μπορείτε να κάνετε για να ανακεφαλαιοποιηθείτε μόνοι σας;'. Αν η τράπεζα δεν μπορεί να το καταφέρει, τότε θα μιλήσουμε στους κατόχους μετοχών και τους κατόχους ομολόγων, θα τους ζητήσουμε να συμβάλουν στην ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, και αν είναι απαραίτητο θα το ζητήσουμε και από τους κατόχους ανασφάλιστων καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ».
«Αν θέλουμε να έχουμε έναν υγιή χρηματοπιστωτικό τομέα, ο μόνος τρόπος είναι να πούμε, ''Κοίτα, εκεί όπου αναλαμβάνεις κιδνύνους, πρέπει και να τους αντιμετωπίζεις και, αν δεν μπορείς να τους αντιμετωπίσεις, τότε δεν θα έπρεπε να τους είχες αναλάβει", δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ. Αυτή είναι μια προσέγγιση που πιστεύω ότι τώρα που βγήκαμε από την αιχμή της κρίσης, θα πρέπει να υιοθετήσουμε», πρόσθεσε.

Eτοιμάζουν κατάσχεση καταθέσεων και στην Ιταλία - Αποκαλυπτική έκθεση του ΔΝΤ...
Mε μια ανακοίνωση που είναι περισσότερο απειλή παρά προειδοποίηση για πρώτη φορά ένας διεθνής οργανισμός που φιλοδοξεί να ελέγξει το παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι, τουλάχιστον αυτό που κινείται εκτός των χωρών των BRICS, το ΔΝΤ "φοβερίζει" την Ιταλία με επανάληψη του σκηνικού της Κύπρου, παρά το γεγονός ότι "Έχει κατορθώσει να επιδείξει αξιοσημείωτα δείγματα ανθεκτικότητας μέχρι στιγμής", όπως παραδέχετια το ΔΝΤ.

"Το τραπεζικό ιταλικό σύστημα αποδεικνύεται ότι δεν είναι απρόσβλητο απέναντι στους κινδύνους: η εντεινόμενη αδυναμία της πραγματικής οικονομίας και οι στενοί δεσμοί ανάμεσα στον χρηματοπιστωτικό τομέα και το χρέος της χώρας εξακολουθούν να παραμένουν οι κυριότεροι κίνδυνοι αι να χριεάζονται θεραπεία. ¨ολα τα ενδεχόμενα για το μέλλον είναι ανοικτά" περιγράφει στην έκθεσή του το ΔΝΤ!

Το ερώτημα είναι κατά πόσον μπορούν να "κτυπήσουν" μια χώρα σαν την Ιταλία και να πιστεύουν ότι θα μπορέσει να σταθεί όρθια η Ευρώπη ή οι παγκόσμιες αγορές αν κάνουν στην Ιταλία αυτό που έκαναν στην Κύπρο. Ήδη χθες σε ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας τονίζει ότι "Οι Ιταλοί και οι Ισπανοί έχουν περισσότερες καταθέσεις από τους Γερμανούς στις τράπεζες και αυτό είναι αντιπαραγωγικό και πρέπει να διορθωθεί"!

Με πληροφορίες από το ΒΗΜΑ, IFEMIREIDA και DEFENCENET

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου