Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Η ΦΡΟΥΡΑ ΤΟΥ ΚΡΕΜΛΙΝΟΥ

Ποια είναι η περίφημη φρουρά του Κρεμλίνου, στρατιώτες της οποίας επανειλημμένως έχουμε δεί σε άψογη επίδειξη τόσο στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, όσο και στην Κόκκινη πλατεία... 

Το σύνταγμα του Κρεμλίνου είναι μια στρατιωτική μονάδα καθόλα ιδιαίτερη και επίλεκτη. Συμμετέχει στη φύλαξη των ανώτατων προσώπων του κράτους και των εγκαταστάσεων του Κρεμλίνου.
Επίσης αποτελεί ένα ιδιότυπο σήμα κατατεθέν της χώρας μας. Εκατοντάδες Ρώσοι και ξένοι περνούν καθημερινά από την Αιώνια φλόγα στο Μνημείο του αγνώστου στρατιώτη, όπου υπηρετούν οι στρατιώτες του Κρεμλίνου.
Ακόμη, το σύνταγμα είναι αυτό που παραχωρεί την τιμητική φρουρά κατά την υποδοχή των ξένων επίσημων αντιπροσωπειών. Φυσικά, σε αυτή τη μονάδα δεν δέχονται όποιον τύχει, και η επιλογή... 


Των υποψηφίων διαρκεί μήνες ολόκληρους. Δύο φορές το χρόνο -την 1η Απριλίου και 1η Οκτωβρίου- η λίστα με τους μελλοντικούς στρατιώτες του Κρεμλίνου είναι ήδη έτοιμη. 

Από τα βάθη της Ρωσίας
Φέτος, την Ανοιξη και το Καλοκαίρι στο Προεδρικό σύνταγμα θα ενταχθούν 185 νέοι από τις περιοχές του Βόλγα, των Ουραλίων και της Δυτικής Σιβηρίας. Θεωρητικά, ο δρόμος προς την Κόκκινη Πλατεία είναι ανοιχτός και για τους κληρωτούς από άλλες περιοχές. Ωστόσο, παραδοσιακά έχει καθιερωθεί ο στρατώνας στο παλαιό κτίριο του Οπλοστασίου να γίνεται το δεύτερο σπίτι για τα παιδιά από τα βάθη της Ρωσίας.

Αν ακούς τι σου ψιθυρίζουν σε απόσταση έξι μέτρων, είσαι κατάλληλος για το Προεδρικό σύνταγμα.

Νεοσύλλεκτους μοσχοβίτες παίρνουν πολύ σπάνια, μάλλον από φόβο ότι η υπηρεσία πολύ κοντά από το σπίτι δεν θα αποτελεί ένα στήριγμα, αλλά αντίθετα εμπόδιο για την ευσυνείδητη εκτέλεση του στρατιωτικού καθήκοντος. Από την άλλη, τα παιδιά από το Ταταρστάν, το Αλτάι, το Κρασνογιάρσκ, το Νοβοσιμπίρσκ, το Τσελιάμπινσκ, το Κεμερόβο, το Ομσκ και το Τομσκ, τα οποία τους προσεχείς μήνες θα φορέσουν τις επωμίδες με τα γράμματα «ΠΠ» (Πρεζιντένσκι Πόλκ – δηλαδή, Προεδρικό Σύνταγμα), δεν θα μπαίνουν στον πειρασμό να το σκάνε κρυφά για το σπίτι τους. Αυτό, θα βρίσκεται πολύ μακριά.

Οι γυψαετοί στην υπηρεσία του Κρεμλίνου
Τα κριτήρια
Ωστόσο, η γεωγραφία δεν είναι σε καμία περίπτωση το βασικό κριτήριο κατά την επιλογή των στρατιωτών-φρουρών του Κρεμλίνου. Το Προεδρικό σύνταγμα ανήκει στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φύλαξης και τα κριτήρια, ακόμη και όσον αφορά τους απλούς οπλίτες, είναι πάρα πολύ αυστηρά. Είναι πολύ πιο εύκολο να ενταχθεί κανείς στις Ειδικές Δυνάμεις του στρατού, παρά στις «ειδικές δυνάμεις» του Κρεμλίνου. Για παράδειγμα, στη φρουρά του Κρεμλίνου δεν γίνονται δεκτοί οι ορφανοί νέοι, ή εκείνοι από προβληματικές οικογένειες.


Ανάμεσα στα άλλα «ταμπού», είναι η ύπαρξη δικαστικής δίωξης -είτε αυτή εκκρεμεί είτε έχει αρθεί- και προβλημάτων με την αστυνομία κατά την πολιτική ζωή. Αν ο νέος βρισκόταν στο μικροσκόπιο των ανακριτικών αρχών, αν ήταν καταχωρημένος για ψυχολογικά, ή προβλήματα με ναρκωτικά, τότε δεν μπορεί να γίνει ούτε λόγος για ένταξή του στην επίλεκτη μονάδα. Όταν οι αξιωματικοί του συντάγματος μελετούν τους προσωπικούς φακέλους των νεοσυλλέκτων, δίνουν επίσης προσοχή στο αν οι μελλοντικοί φρουροί έχουν συγγενείς οι οποίοι βρίσκονται στο εξωτερικό είτε αυτοί είχαν προβλήματα με το νόμο.

Επίσης, υπαγορεύει ιδιαίτερα κριτήρια όσον αφορά την υγεία και την εξωτερική εμφάνιση των στρατιωτών. Στην ιστοσελίδα της στρατιωτικής μονάδας αναφέρεται ότι ο υποψήφιος πρέπει να έχει ύψος 1.75-1.90, οπτική οξύτητα σε κάθε οφθαλμό όχι χειρότερη από 0.7 διοπτρίες χωρίς διόρθωση και με φυσιολογική αντίληψη των χρωμάτων. Και ακόμη, φυσιολογική αναλογία ύψους και βάρους. Δηλαδή, ένας στρατιώτης με ύψος 1.80 πρέπει να ζυγίζει κοντά στα 70 κιλά, όχι περισσότερο. Για τους στρατιώτες του Κρεμλίνου έχει εισαχθεί και τεστ ακοής. Αν καταλαβαίνεις τι σου ψιθυρίζουν σε απόσταση 6 μέτρων, είσαι κατάλληλος για το Προεδρικό σύνταγμα. Αν δεν ακούς κάποιες λέξεις, πηγαίνεις σε άλλη στρατιωτική μονάδα. Δεν θα βρουν θέση στη φρουρά του Κρεμλίνου και οι λάτρεις των αλκοολούχων, καθώς και εκείνοι των τατουάζ, που σήμερα είναι της μόδας μεταξύ των νέων.

Ενώ, οι φήμες ότι στο Προεδρικό σύνταγμα παίρνουν αποκλειστικά νέους με σλαβικά εξωτερικά χαρακτηριστικά, αποδεικνύονται μύθευμα. Σε ορισμένα τμήματά του, κάποιες ιδιαιτερότητες στην εξωτερική εμφάνιση πραγματικά λαμβάνονται υπόψη. Για τη μονάδα όμως συνολικά, δεν έχουν πρωτεύουσα σημασία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου