Κυριακή 14 Απριλίου 2013

ΕΞΤΡΕΜΙΣΤΙΚΗ ΙΣΛΑΜΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά - Τη δεκαετία του ’90 λόγω του εμφυλίου πολέμου, η εσωτερική κατάσταση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης βρισκόταν στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης, γεγονός που άλλαξε άρδην μετά τη λήξη του εχθροπραξιών εάν και το τεχνητό αυτό κράτος διαθέτει στους κόλπους του πολυάριθμες εξτρεμιστικές ομάδες και πλείστες όσες εξελίξεις λαμβάνουν χώρα στις μέρες μας...

του ΙΩΑΝΝΗ ΜΙΧΑΛΕΤΟΥ

Τουρκικές διαπλοκές στην Ισλαμική Βοσνία
Ο Al Hussein Imad, γνωστός και ως Abu Hamza δήλωσε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης τον Ιούλιο του 2007, ότι η έλευση του στη Βοσνία το 1995 αλλά και το Κόσοβο έγινε ύστερα από Αμερικανική παρότρυνση. Ο ίδιος υπήρξε επιτελικός διαχειριστής κεφαλαίων για Βαλκάνιους ισλαμιστές και προχώρησε σε στρατολογήσεις πολεμιστών από τις τοπικές κοινότητες. Μάλιστα ομολόγησε ότι υπήρχε συνεργασία της Τουρκικής ΜΙΤ με... 


Τους Αμερικανούς με την πρώτη να αναλαμβάνει το ρόλο του συντονιστή των ακραίων ομάδων εκείνη την περίοδο…

Συγκεκριμένα ανέφερε το όνομα Muvekir, ο οποίος υπήρξε πολιτιστικός ακόλουθος της Τουρκίας στο Σεράγεβο και οποίος είχε αναλάβει τις προετοιμασίες.  Το 1995 σε εστιατόριο στην  πόλη της Ζένιτσα η οποία είναι ακόμα προπύργιο ισλαμιστών, πρότεινε στον Abu Hamza να μεταφέρει την ταξιαρχία El-Mujaheed, δύναμης 3.000 ανδρών, από τη Βοσνία στο Κόσοβο γιατί πρόκειται να ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ Σέρβων και Αλβανών. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι αρνήθηκε με συνέπεια να καταδιωχθεί με ποικίλους τρόπους και να κινδυνέψει η ζωή του.  Αυτή την περίοδο ο ίδιος βρίσκεται στη Δαμασκό της Συρίας μετά από αίτηση των αρχών για την έκδοση του, λόγω συμμετοχής σε τρομοκρατικές ενέργειες. Ο ίδιος ζούσε στην πρώην Γιουγκοσλαβία από το 1984 και υπήρξε κομβικό πρόσωπο στην οργάνωση εισδοχής των πρώτων «πολεμιστών του Ισλάμ» στο Σεράγεβο.

Καλά πληροφορημένες πηγές τονίζουν ότι ο ίδιος «γνωρίζει πολλά» και στη Συρία επικρατεί ανησυχία για τη διαφύλαξη της ακεραιότητας του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ταξιαρχία των ισλαμιστών στη Βοσνία διέπραξε εγκλήματα πολέμου κατά συρροή, ενώ δύο από τους 19 αεροπειρατές της 11/9 είχαν υπηρετήσει στις τάξεις της…
Κροατική εφημερίδα το Σεπτέμβριο του 2008, αποκάλυψε ότι τελικά η ταξιαρχία μετακινήθηκε μερικώς στο Κόσοβο και συμμετείχε ο Abu Hamza, μάλιστα συνενώνοντας τους συμμαχητές του με την Αλβανική ομάδα Bekir Sidik η οποία έδρευε στην Κοσοβάρικη πόλη Donji Prekaz.

Στο Κόσοβο στις αρχές του 1998 Hamza συνάντησε τον Abdulah Duhajman, στέλεχος της Αλ Κάιντα στα Βαλκάνια ο οποίος δρούσε υπό τις εντολές της ηγεσίας του στο Αφγανιστάν.  Ο διοικητής της Αλβανικής μονάδας ονομαζόταν Ekrem Avdija και εκπαιδεύτηκε από τους προαναφερθέντες ενώ ο ίδιος πλέον ζει στην Πρίστινα και παίζει πολιτικό ρόλο στηρίζοντας τη νυν ηγεσία του Θάτσι.
Οι Αλβανοί μαχητές της μονάδας προέρχονταν από την περιοχή Ντρένιτσα, όπου και εδρεύει ο πυρήνας υποστήριξης του Θάτσι. Στις τάξεις του υπηρέτησαν και 13 βετεράνοι της Βοσνίας Μουτζαχεντίν, ενώ η κύρια πηγή εισοδήματος τους είναι πλέον τα δημόσια ταμεία του Κοσσυφοπεδίου όπως και τα ποσοστά από τη διακίνηση Τουρκικής ηρωίνης προς την Ευρώπη.
Επίσης είναι ενδιαφέρον να καταδειχθεί η χρηματοοικονομική σχέση μεταξύ Τούρκων και Ισλαμιστών διαμέσου Βοσνίας.
Η Βοσνιακή τράπεζα Vakufska Banka λειτουργεί ως επίσημος ανταποκριτής συναλλαγών για την Τουρκική τράπεζα Al Baraka και έχει σχετιστεί με υπόθεση διεθνούς τρομοκρατίας.
Αναλυτικότερα, ο οικονομικός υπεύθυνος της Αλ Κάιντα στην Ισπανία, Μοχάμεντ Γκαλέμπ Καλαγιέ Ζουαγντι και χρηματοδότης της περιβόητης «Ομάδος του Αμβούργου» που οργάνωσε εν πολλοίς την 11/9, μετέφερε 97.000 δολάρια μέσω Al Baraka τον Ιούλιο του 2000.

Τα χρήματα τα διαχειρίσθηκε ο «Κούριερ» της οργάνωσης Μοχάμεντ Μπάιαχα γνωστός και ως Αμπού Καλέντ. Παρόλο που ήταν γνωστός στην Ιντερπόλ αυτό δεν τον εμπόδισε να πραγματοποιήσει συναλλαγές με τη Τουρκική τράπεζα ενώ ρόλο έπαιξε και η Βοσνιακή τράπεζα σε μεταφορές μικρότερων ποσών.
Ακόμα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ισπανικής αστυνομίας η Τουρκική τράπεζα και το Βοσνιακό τμήμα είχε σημαντικό ρόλο στη χρηματοδότηση και εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Αλ Κάιντα με τις διευκολύνσεις που παραχώρησε για μεταφορές χρημάτων.
Από ότι διαφαίνεται, η Ισλαμικό-Τουρκό-Αλβανική εμπλοκή στα μέσα της δεκαετίας του ’90, αρχίζει να αποκαλύπτεται και αναμένονται εξελίξεις, από τη Συρία αυτή τη φορά..

Ισλαμοποίηση μέσω δωροδοκίας
Οι Γουαχαμπιστές στη Βοσνία, δίνουν περίπου 400 Μάρκα Βοσνίας  το μήνα σε κάθε ενήλικο άνδρα που προσηλυτίζουν και 1.000 Μάρκα σε γυναίκες που δέχονται να φορούν το Χιτζάμπ. Τα κεφάλαια που διαχέονται στη τοπική κοινωνία τα διαχειρίζεται Μεσανατολίτες πρώην Μουτζαχεντίν που έχουν πλέον εγκατασταθεί στη χώρα και δρουν υπό τις εντολές οργανώσεων στη Σαουδική Αραβία και τα κράτη του Κόλπου.
Στο προάστιο Kopisanj του Σεράγεβο, οι Γουαχαμπιστές έχουν επιτύχει μια πλήρη μεταστροφή της τοπικής κοινότητας στις ιδέες τους, κάτι που περιλαμβάνει και το σχηματισμό «Θρησκευτικής αστυνομίας» που ελέγχει τη συμπεριφορά των κατοίκων.
Μάλιστα απαγορεύουν ακόμα και τη κυκλοφορία νεαρών ζευγαριών από άλλες συνοικίες της πόλης ενώ επεκτείνονται ταχύτατα.
Ήδη στις παρακάτω περιοχές της Βοσνίας εντοπίζεται μεγάλη επιρροή της Σαουδαραβικής αυτής ομάδας:
Serici, Zeljezno, Polje Pojska, Mehurici, Bocinja, Travnik, Gornja Maoca, Grmusa, Velika Kladusa, Debeljak.

Στα παραπάνω χωρία και κωμοπόλεις ζουν χιλιάδες άτομα ενώ τοπικές πηγές μιλούν για την ύπαρξη ενός Ιορδανού υπηκόου γνωστού μόνο με το όνομα Μοχάμεντ που αναλαμβάνει την οργάνωση προσηλυτισμού νέων μελών.
Η προσπάθεια προσέλκυσης νέων πιστών σε μεγάλο βαθμό επιτυγχάνεται μέσω "φιλανθρωπικών" σωματείων.
Η οργάνωση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βοσνία, Vezir αποτελεί το παράρτημα της οργάνωσης Al Haramain Islamic Foundation στη Βοσνία. Εάν και αυτή η οργάνωση επισήμως έχει απαγορευτεί στη Βοσνία λόγω "Επικίνδυνης" δράσεις, τοπικές μαρτυρίες λέγουν για την εξακολούθηση της λειτουργίας τους με άλλα ονόματα και με κεκαλυμμένη παρουσία.
Περαιτέρω από το Βοσνιακό τμήμα της ΜΚΟ Taibah International το ιδρυτικό της μέλος ο Τυνήσιος Ayadi Chafiq Bin Muhammad ήδη επικηρύχθηκε από τις 12/10/2001 ως άμεσος εμπλεκόμενος για την 11η Σεπτεμβρίου. Η περίπτωση του είναι ενδιαφέρουσα αφού ο ίδιος είναι βετεράνος του πολέμου της Βοσνίας τη δεκαετία του '90 και επιπλέον διατηρούσε σχέσεις με εξτρεμιστικές ομάδες του Πακιστάν όλα αυτά τα έτη. Το 1996 είχε μεταφέρει 500.000 Δολάρια για την ενίσχυση των Μουτζαχεντίν της Βοσνίας και κατείχε μάλιστα και Βοσνιακή υπηκοότητα που του είχε δοθεί από τη κυβέρνηση του Ιζετμπέκοβιτς.

Ένα ακόμα σωματείο είναι  η World Islamic League (Rabita) που ελέγχετε από την Σαουδική Αραβία έχει προχωρήσει τα τελευταία έτη σε αρκετά προγράμματα εξάπλωσης προγραμμάτων που απευθύνονται στο τοπικό πληθυσμό και διαπνέονται από το υπέρ-συντηρητικό Γουαχαμπιτικό πνεύμα. Τον Ιανουάριο του 2006 χρηματοδότησε με 150.000 Δολάρια Ισλαμικά εκπαιδευτικά προγράμματα για νέους με κεφάλαια που ήρθαν από τη Μέκκα μέσω Μονάχου και κατέληξαν στη πόλη του Νόβι Παζάρ και το τοπικό υποκατάστημα της Societe Generale. Η οργάνωση είναι στην προσοχή των διεθνών αρχών λόγω της διάδοσης μέσω θρησκευτικών σεμιναρίων ακραίων μορφών του Ισλάμ και μίσους προς οτιδήποτε μη Ισλαμικό.
Τα τελευταία έτη μόνο στη Βοσνία οι Σαουδάραβες έχουν διαθέσει 500 εκ, δολάρια για "Θρησκευτικούς σκοπούς" χτίζοντας 150 τζαμιά ένα εκ των οποίων έχει έκταση 9 στρέμματα. Στο Μαυροβούνιο ένα παρόμοιο θρησκευτικό κέντρο που κόστισε 30 εκ δολάρια κατασκευάστηκε ενώ στο Κόσοβο και στην Αλβανία δεκάδες τζαμιά έχουν ανεγερθεί σε λιγότερο από δέκα χρόνια.
Στη Βοσνία εντός του 2008 ανακοινώθηκε η πώληση υδροηλεκτρικού σταθμού σε Ιρανική εταιρεία, ενώ το κράτος του Αμπού Ντάμπι διαμέσου του Πρίγκιπα του υποσχέθηκε επενδύσεις αξίας 3 δις. Δολαρίων την επόμενη δεκαετία. Σε γενικές γραμμές τα Ισλαμικά κεφάλαια έχουν βρει ιδανική τοποθεσία για επενδύσεις με αποτέλεσμα τη ολοένα και περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων τους με τις τοπικές ηγεσίες.

Παγκόσμιες αφανείς διαπλοκές 
Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο που καταδεικνύει την πραγματικά παγκόσμια όσο και αθέατη  διάσταση του θέματος, είναι η ύπαρξη ακραίων ισλαμικών στοιχείων προερχόμενων από τη Βοσνία.. στην Ισλανδία!
Στη μακρινή αυτή νήσο του Βορά και πρόσφατα χρεοκοπημένη, διαβιούν 1,000 Μουσουλμάνοι εκ των οποίων οι περισσότεροι Βόσνιοι και Αλβανοί πρόσφυγες της περασμένης δεκαετίας. Υπάρχουν ακόμα και 150 ντόπιοι προσήλυτοι και λειτουργεί ένα τέμενος με προοπτική δημιουργίας και άλλου τα επόμενα χρόνια.

Έχουν δημιουργήσει τοπική ισλαμική ένωση με την επωνυμία Félag Múslima á Íslandi και είναι σημαντικό να ειπωθεί ότι υπάρχουν ήδη 2 ομάδες οργανωμένου εγκλήματος (τηρούμενων των αναλογιών για τόσο μικρή χώρα), προερχόμενες από τους κόλπους της Μουσουλμανικής κοινότητας που δραστηριοποιούνται στο λαθρεμπόριο τσιγάρων και ινδικής κάνναβης.
Μαρτυρία προερχόμενη από στέλεχος ασφαλείας Δυτικής χώρας, αποκάλυψε στο γράφοντα ότι « Δεν υπάρχει κίνδυνος βίαιων ενεργειών από τους Βόσνιους Μουσουλμάνους της Ισλανδίας. Απεναντίας ορισμένη από αυτούς, περί τα 30 άτομα που έχουν ακραίες απόψεις, κρατούν χαμηλό δημόσιο προφίλ, αλλά συμμετέχουν κατά καιρούς σε μεταφορά κεφαλαίων άλλων κοινοτήτων που κατοικούν στα μεγάλα Ευρωπαϊκά κέντρα. Επίσης συγκεντρώνουν δωρεές κατά καιρούς και τις προωθούν σε ισλαμικές οργανώσεις ενώ διατηρούν συνεργασία με τις Ισλαμικές κοινότητες του Δουβλίνου στην Ιρλανδία όπου υπάρχει μια "αξιόλογη εξτρεμιστική ομάδα Νιγηριανών και Αράβων".
Στην Ιαπωνία μία άλλη μακρινή νήσο, υπήρξε και εκεί πρόσφατα εμπλοκή τρομοκρατών που σχετίζονται με τη Βοσνία.
Ο Γάλλο-Αλγερινός τρομοκράτης Lionel Dumont που είχε πολεμήσει ως Μουτζαχεντίν στη Βοσνία διέφυγε από εκεί το 1999, ταξίδεψε στη Μαλαισία και στη συνέχεια κατέφυγε στο Τόκιο το 2002 με το όνομα Tinet Gerald Camille Armand

Κατά την περίοδο διαμονής του στη Μαλαισία σπούδαζε στο the International Islamic University of Malaysia (IIUM) όπου και δημιούργησε τις απαραίτητες διασυνδέσεις προκειμένου να αλλάξει ξανά ταυτότητα και διαμονή, λόγω του διεθνούς εντάλματος της Ιντερπόλ μετά από Γαλλική αίτηση. Για να φανεί το παγκόσμιο μέγεθος της διαπλοκής των Βαλκανίων τρομοκρατών, σημειώνετε ότι βασικός συνεργάτης του προαναφερθέντος ήταν ο Hamid Aich ο οποίος διέμενε στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας και διαχειριζόταν την οργάνωση-βιτρίνα Mercy International, η οποία στην πραγματικότητα προετοίμαζε λογιστικά την 11/9 και άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις.
Ο γνωστός για την εμπλοκή του στη διεθνή χρηματοδότηση τρομοκρατών, Σαουδάραβας Κροίσος Γιασίν Αλ-Καντί, είχε επισκεφτεί το Δουβλίνο και ενώ ταυτόχρονα διατηρούσε δύο μικρές τράπεζες στη Βοσνία για τη μεταφορά χρημάτων για ακραίες ομάδες, τις Vakufska and Depozitna banks. Επιπλέον διατηρούσε μετοχικό κεφάλαιο μέσω των Βόσνιων τραπεζών σε έτερη χρηματοπιστωτικό ίδρυμα του Σεράγεβο, το BamCard, του οποίου το Δ.Σ αποτελείτε από άτομα που έχουν σπουδάσει στο IIUM της Μαλαισίας…

Ο Αλγερινής καταγωγής Hamid Aich, μεταξύ 1992-’95 έστελνε κεφάλαια στους Μουσουλμάνους της Βοσνίας και είχε παντρευτεί την Γιαπωνέζα Masumi Miyake, την οποία προσελύτησε στο Ισλάμ! Μάλιστα ζούσαν μαζί στο Δουβλίνο και ο ίδιος κατά διαστήματα πολεμούσε στο Σεράγεβο ενώ το υπόλοιπο διάστημα εργαζόταν ως λογιστής του πολυπλόκαμου οικονομικού δικτύου της ΑΛ Κάιντα.
Το 2000 κρατήθηκε για μερικές ημέρες από τις αρχές, αλλά στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος ελλείψει ικανών στοιχείων. Λίγες ημέρες πριν την 11/9 εξαφανίστηκε από προσώπου γης και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι κατέφυγε στο Αφγανιστάν. Η σύζυγος του και το παιδί τους βρίσκονται στην Ιαπωνία την παρούσα περίοδο.
Όσον αφορά τον Lionel Dumont, συνελήφθη στη Γερμανία το Δεκέμβριο του 2004 και ενώ βρισκόταν στη διαδικασία οργάνωσης τρομοκρατικής ομάδας στο Τόκιο.
Οι δύο παραπάνω τρομοκράτες είχαν λάβει το βάπτισμα πυρός τους στη Βοσνία γεγονός που υποδεικνύει ότι η χώρα αυτή υπήρξε γενέτειρα πλήθους εξτρεμιστικών ομάδων και πεδίου εκπαίδευσης για σειρά ετών.

Ασφαλώς όλα τα παραπάνω περιστατικά αποτελούν μόνο μερικά από τα πρόσφατα αποκαλυφθέντα στοιχεία σχετικά με τις τρομοκρατικές οργανώσεις που δουν στη Βοσνία. Σε ότι αφορά την Ελληνική πραγματικότητα αποτελεί πράγματι μια περιοχή μεγάλης σημασίας σε θέματα ασφάλειας και είναι δεδομένο ότι το μέλλον θα επιφυλάξει και νέα δεδομένα που ενδεχομένως να αξίζουν της άμεσης προσοχής των Ελληνικών αρχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου