Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

ΣΥΡΙΑ - ΑΜΕΣΟΣ ΠΛΕΟΝ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ

Ολοένα μεγαλύτερος γίνεται ο κίνδυνος διάχυσης των συγκρούσεων από το συριακό έδαφος στην ευρύτερη περιοχή, καθώς κλιμακώνεται η ποικιλότροπη επέμβαση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων... 

Το πλέον πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η Ιορδανία, η οποία δέχτηκε και τα λεκτικά «πυρά» του Σύρου προέδρου Ασαντ, στην τελευταία του συνέντευξη, ότι «επιτρέπει» σε ενόπλους αντικαθεστωτικούς να εισέρχονται ανενόχλητοι στο συριακό έδαφος. Εκτός αυτού, όμως, όπως επιβεβαίωσε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τσακ Χέιγκελ, στο ιορδανικό έδαφος βρίσκονται, εδώ και μερικούς μήνες... 


Τουλάχιστον 150 «εξειδικευμένοι αξιωματικοί» των ΗΠΑ, που έχουν ως στόχο να «συμβουλεύσουν και να βοηθήσουν» τα ιορδανικά στρατεύματα στην αντιμετώπιση κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη μεθόριο και του ενδεχομένου αναγκαιότητας απόκτησης του ελέγχου του βιοχημικού οπλοστασίου της Συρίας. Ο Χέιγκελ προανήγγειλε ότι ο αριθμός των αξιωματικών θα αυξηθεί κατά 200.

Η είδηση προκαλεί αναταράξεις και εντός Ιορδανίας, όπου, ήδη, τα προβλήματα από την παρουσία πλέον των 100.000 Σύρων προσφύγων είναι πολλά. Ετσι, ο Ιορδανός υπουργός Πληροφοριών επιβεβαίωνε τον Χέιγκελ, ενώ εκπρόσωπος του ιορδανικού στρατού τον διέψευδε λέγοντας ότι πρόκειται απλώς για το πρώτο τμήμα ενός συνόλου Αμερικανών στρατιωτών που θα συμμετάσχουν σε ετήσιες προγραμματισμένες ασκήσεις, στις οποίες παίρνουν μέρος 15 χώρες. Ιορδανοί αναλυτές, πάντως, υποστήριζαν ότι οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και κυρίως οι ΗΠΑ, αξιοποιώντας την κάκιστη οικονομική κατάσταση στη χώρα, τη «σέρνουν» με την παρουσία στρατιωτικών κλπ, σε ολοένα μεγαλύτερη εμπλοκή στα της Συρίας.

Στο μεταξύ, εντός συριακού εδάφους συνεχίζονται με σκληρότητα οι μάχες για τον έλεγχο στρατηγικής σημασίας περιοχών όπως είναι η μεθόριος με το Λίβανο και σημεία που «βλέπουν» σε αυτοκινητοδρόμους που συνδέουν τη Δαμασκό με το βορρά και τα λιμάνια Λατάκια και Ταρτούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου