Σάββατο 6 Απριλίου 2013

ΤΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΘΕΡΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Το οργανωμένο έγκλημα σαρώνει την Ευρώπη-Στοιχεία σοκ της EuropolΗ οικονομική κρίση έχει αλλάξει τον χαρακτήρα ακόμη και του οργανωμένου εγκλήματος, που έχει στραφεί στο λαθρεμπόριο και στη διακίνηση προϊόντων «μαϊμού»...

Μέσα σε ένα χρόνο, όπως γράφει η εφημερίδα «Καθημερινή» στην Ε.Ε. κατασχέθηκαν προϊόντα αξίας 1,2 δισ. ευρώ. Η αυξημένη ζήτηση για φθηνά προϊόντα και υπηρεσίες έχει συμβάλει και στην αύξηση της εκμετάλλευσης των μεταναστών. Μάστιγα αποτελεί και η «μαφία του χαλκού», που αποδεικνύεται πανευρωπαϊκό φαινόμενο.
Περί τις 3.600 συμμορίες δραστηριοποιούνται στην Ε.Ε. Το παγκόσμιο έγκλημα «ξεπλένει» κάθε χρόνο έως και 1,54 τρισ. ευρώ. Σε 1.200 υπολογίζονται οι οργανωμένες εγκληματικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στη διακίνηση ναρκωτικών εντός της Ε.Ε. Σύμφωνα με τα ευρήματα της ετήσιας έκθεσης της Europol για το Οργανωμένο Εγκλημα στην Ευρώπη (SOCTA 2013), στην Ευρώπη εντοπίζονται... 


Συνολικά 3.600 ομάδες κακοποιών, από τις οποίες το 30% εξειδικεύεται στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Ηγετικό ρόλο στη διακίνηση, συγκεκριμένα, ηρωίνης έχουν η αλβανική, η πακιστανική και η τούρκικη μαφία. Ο ετήσιος τζίρος των οπιούχων ουσιών στην Ε.Ε. υπολογίζεται στα 12 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, σε ετήσια βάση καταναλώνονται στην Ευρώπη 124 τόνοι κοκαΐνης και 1.300 τόνοι χασίς.
Παραδοσιακά, η Δυτική Αφρική αποτελούσε σταθμό-τράνζιτ για τη μεταφορά κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική στην Ε.Ε. διαμέσου της ιβηρικής χερσονήσου. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Europol, παρατηρείται μετατόπιση του «φαινομένου» στις χώρες της Ανατολικής Αφρικής. Από το σύνολο των εγκληματικών δραστηριοτήτων, υπολογίζεται ότι «ξεπλένεται» (παγκοσμίως) κάθε χρόνο ποσό μεταξύ 615 δισ. ευρώ έως 1,54 τρισ. ευρώ. Πρόκειται για ποσοστό 2% έως 5% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Επίσης, σημειώνεται ότι το 2011 κατασχέθηκαν 575.000 πλαστά χαρτονομίσματα (ευρώ) και 188.000 κάλπικα κέρματα!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου