Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΓΚΥΡΑΣ - ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ

Κρίσιμες ώρες στις σχέσεις Τουρκίας-Ε.Ε με το Βερολίνο να πρωτοστατεί στις χώρες και να εμποδίζει το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε...
 

Η Ε.Ε. τη Δευτέρα θα αποφάσιζε αν θα άνοιγε ένα νέο κεφάλαιο « της Περιφερειακής πολιτικής» με την Τουρκία, όμως η απόφαση αναβλήθηκε για την Τρίτη. Η Γερμανία υποστήριζε το άνοιγμα του νέου αυτού κεφαλαίου όμως η σκληρή αντίδραση της τουρκικής αστυνομίας στο πάρκο Γκεζί και σε όλη την Τουρκία όπως και οι δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων εναντίον του της γερμανικής κυβέρνησης έχει παγώσει αυτή η θετική στάση του Βερολίνου. Η οριστική στάση της Γερμανίας θα φανεί μετά... 


Την συνάντηση την Άγκελα Μέρκελ με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών Γκουίντο Βεστερβέλε. Ο γερμανός υπουργός το Σάββατο είχε συναντηθεί με τον τούρκο ομόλογο του Αχμέτ Νταβούτογλου και είχε αναφέρει πως η συνάντηση ήταν παραγωγική όμως είχει τονίσει πως δεν έχουν εξαλειφθεί όλες οι διαφωνίες.
 

Ο βασικός επικριτής της Μέρκελ είναι ο τούρκος υπουργός Ε.Ε. Εγκεμέν Μπαγίς ο οποίος είχε επικρίνει την γερμανίδα καγκελάριο για την αρνητική στάση της στα ανοίγματα κεφαλαίων και είχε τονίσει πως « σε περίπτωση που η γερμανική κυβέρνηση κάνει ζήτημα εσωτερικής πολιτικής το θέμα της Τουρκίας θα μπορεί να πάθει την ίδια ζημιά με τον Σαρκοζί». Ο Μπαγίς είχε προχωρήσει ακόμη περισσότερο και είχε τονίσει πως «η Μέρκελ θα μπορεί να πηγαίνει για ψάρεμα μαζί με τον Σαρκοζί»! Ο υπουργός Ε.Ε. της Τουρκίας που είναι αρμόδιος για τη βελτίωση των σχέσεων με την Ευρώπη, θεωρήθηκε πως «άνοιξε μέτωπο» με το Βερολίνο.
Οι δηλώσεις αυτές είχαν προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Γερμανίας με τον τούρκο πρέσβη στο Βερολίνο να καλείται στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών. Στη συνάντηση της Ντοχα του Νταβούοτογλου με τον Βεστερβέλε δεν επήλθε οριστικό αποτέλεσμα.

 

Ο Εγκεμέν Μπαγίς για την Τρίτη έχει καλέσει τους πρέσβεις των χωρών της Ε.Ε. για να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις όπως και για το θέμα του πάρκου Γκεζί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου