Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

ΜΠΑΣΑΡ ΑΛ ΑΣΑΝΤ: ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΠΟΥ ΕΞΟΠΛΙΖΕΤΕ ΘΑ ΠΝΙΞΟΥΝ ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Η Ευρώπη θα «πληρώσει το τίμημα» αν παραδώσει όπλα στις δυνάμεις των ανταρτών στη Συρία, είπε ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ κατά την διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε μια γερμανική εφημερίδα...
 
«Εάν οι Ευρωπαίοι παραδώσουν όπλα, η αυλή της Ευρώπης θα γίνει (ένα πεδίο δράσης για τους) τρομοκράτες και η Ευρώπη θα πληρώσει το τίμημα γι' αυτό», τόνισε ο Άσαντ σε μια συνέντευξη που πρόκειται να δημοσιεύσει η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung αύριο Τρίτη. Επέμεινε ότι η παράδοση όπλων θα έχει αποτέλεσμα την εξαγωγή της «τρομοκρατίας» στην Ευρώπη. Στις πρώτες του δηλώσεις προς ΜΜΕ αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν... 
 
Την Πέμπτη ότι θα παραδώσουν στρατιωτική βοήθεια στους αντάρτες οι οποίοι μάχονται για την ανατροπή του, ο Άσαντ επισήμανε ότι «οι τρομοκράτες θα αποκτήσουν εμπειρία στις μάχες και θα επιστρέψουν με εξτρεμιστικές ιδεολογίες» στην Ευρώπη.
Αποσπάσματα της συνέντευξης που παραχώρησε στην FAZ ο Άσαντ προδημοσιεύονται σήμερα.
 
Στις δηλώσεις του, ο Άσαντ απορρίπτει τις κατηγορίες κυβερνήσεων κρατών της Δύσης, σύμφωνα με τις οποίες ο συριακός στρατός έχει κάνει επανειλημμένα χρήση χημικών όπλων εναντίον των ανταρτών.
 
«Αν το Παρίσι, το Λονδίνο και η Ουάσινγκτον έχουν έστω μία και μόνη απόδειξη για τους ισχυρισμούς τους, να την παρουσιάσουν στον κόσμο», είπε.
Ο Λευκός Οίκος σκλήρυνε ακόμα περισσότερο τη στάση του έναντι του συριακού καθεστώτος την περασμένη εβδομάδα κατηγορώντας την Δαμασκό ξεκάθαρα, για πρώτη φορά, πως προέβη στη χρήση χημικών όπλων, και ιδίως αερίου σαρίν, εναντίον των ανταρτών.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φάισαλ Μέκνταντ από την πλευρά του εκτίμησε σήμερα ότι η παράδοση όπλων στους αντάρτες αποτελεί μια «πρόσκληση σε φόνο».
 
Στην σύνοδο της Ομάδας των Οκτώ (G8) οι δυτικοί αποπειρώνται να αποσπάσουν υποχωρήσεις όσον αφορά τη Συρία από το Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος, με την υποστήριξη του λιβανικού ένοπλου κινήματος Χεζμπολάχ, ανέκτησαν την 5η Ιουνίου την πόλη Κουσέιρ, ένα από τα προπύργια των ανταρτών στην κεντρική επαρχία Χομς.
 
Την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς είχε καταγγείλει την προέλαση των δυνάμεων της Δαμασκού στο πεδίο κρίνοντας ότι «εάν δεν υπάρξει μια επανεξισορρόπηση στο πεδίο» σε όφελος των ανταρτών, η σύνοδος Γενεύη 2 ενδέχεται να ακυρωθεί στην πράξη.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου