Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

ΕΓΙΝΑΝ ΡΟΜΠΕΣ ΞΕΚΟΥΜΠΩΤΕΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΙΚΕΤΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΑΡΧΙΔΗΛΩΣΙΑ ΓΙΑ ΣΕΒΑΣΜΟ

Γυρίζει την πλάτη ο Σαμαράς σε Βενιζέλο και Κουβέλη - Ηχηρό «όχι» εμμένοντας στη θέση του έδωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην πρόταση των κυρίων Βενιζέλου και Κουβέλη για σύσκεψη των τριών πολιτικών με ανοικτή την ΕΡΤ...

Νωρίτερα και μετά τη συνάντησή τους στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης είχαν ζητήσει συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών με ανοικτή ΕΡΤ.
Ο κ. Βενιζέλος είχε καταστήσει σαφές πως αναμένουν την απάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Την ίδια ώρα ο γνωστός συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης παραιτήθηκε από την Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ καθώς σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά θεωρούσε ότι το κόμμα του θα έπρεπε ή να υποστηρίξει ευθαρσώς την απόφαση της κυβέρνησης  ή θα όφειλε να αποσύρει  σήμερα κιόλας την κοινοβουλευτική της στήριξη. Η ζαριά του Σαμαρά και ο ωμός εκβιασμός προς τους κυβερνητικούς εταίρους του... 


Έχει προκαλέσει έκδηλο εκνευρισμό σε Ιπποκρά­τους και Αγίου Κωνσταντίνου, οι οποίοι βλέ­πουν να κρέμεται η πολιτική τους τύχη σε ένα λεπτό σχοινί. Κι αυτό διότι δημοσκοπικά βρί­σκονται στο ναδίρ τους και δεν είναι βέβαιο αν θα «πιστωθούν» κάτι από μια πτώση της κυβέρ­νησης ή μια διαδικασία ακυβερνησίας.

Και οι δύο από το μεσημέρι της Τρίτης κάθο­νται σε αναμμένα κάρβουνα. Η ΔΗΜΑΡ, παρό­τι και χθες ο Φώτης Κουβέλης δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και να νομιμοποιήσει το κλείσι­μο της ΕΡΤ από την κυβέρνηση, εμφανίστηκε πιο επιφυλακτική, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ, που έθεσε θέμα κυβερνητικής σταθερότητας και ζήτησε ανάκληση της απόφασης και σύσκε­ψη των πολιτικών αρχηγών.

Ο Βενιζέλος και ο Κουβέλης βρίσκονται από προχθές σε διαρκείς διαβουλεύσεις αξιολογώ­ντας όλα τα δεδομένα.

Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε το βράδυ της Τρίτης με τον εκνευρισμένο Βενιζέλο, ο οποίος φέρεται να του είπε: «Αυτά που κάνεις είναι γελοιότητες, οδηγούν σε αδιέξοδο και φανερώνουν την ανικανότητα της κυβέρνησης, που δεν έκανε τίποτα εδώ κι έναν χρόνο για το πρόβλημα της ΕΡΤ», διευρύνοντας το χάσμα μεταξύ των δύο.

Χθες το μεσημέρι, ενώ είχαν προηγηθεί αλ­λεπάλληλες συνεννοήσεις των Φ. Γεννηματά και Χρ. Πρωτόπαπα με τους Ανδ. Παπαδόπουλο και Θ. Μαργαρίτη, οι Κουβέλης και Βενιζέλος συνομίλησαν μεταξύ τους για να συντονίσουν τη δράση τους σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Στις διαρροές που έγιναν, επιχείρησαν να απο-δραματοποιήσουν την κατάσταση χωρίς να δί­νουν σχόλια για το ενδεχόμενο η χώρα να πάει σε εκλογές.

Ωστόσο πολλά στελέχη, ειδικά του ΠΑΣΟΚ, έλεγαν ότι δεν μπορεί το κόμμα να σύρεται έτσι πίσω από αποφάσεις του Αντώνη Σαμαρά. Η κυ­ρίαρχη άποψη ήταν ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να αποσύρει τους υπουργούς από την κυβέρνηση και να δηλώσει στη Βουλή ότι στηρίζει την κυ­βέρνηση μόνο στις μνημονιακές υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συνυπογραφή του ΠΑ-ΣΟΚ στο τελευταίο μνημόνιο.

Μάλιστα κάποιοι σύστηναν στον Βενιζέλο να κάνει επαφές με τους Ευρωπαίους ηγέτες δημοσιοποιώντας τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης και να τους διαβεβαιώσει ότι η πρόθεση δεν είναι η πολιτική αστάθεια, αλλά η δημοκρατική διαδικασία συνεννόησης μετα­ξύ των τριών κομμάτων. Μέχρι χθες το μεση­μέρι δεν υπήρχε κάποια σαφής ένδειξη για το τι προτίθεται τελικά να πράξει το ΠΑΣΟΚ κι αν τελικά θα αποφασίσει να σηκώσει το γάντι ή απλώς θα επιχειρήσει μέσω της κοινοβουλευτι­κής οδού να «ροκανίσει» τον χρόνο σε μια προ­σπάθεια να βρεθεί τελικά συμβιβασμός.

Ο Κουβέλης από την πλευρά του συναντήθη­κε κι αυτός με το προεδρείο της ΠΟΣΠΕΡΤ. Αμέ­σως μετά τη συνάντηση προέβη στην ακόλου­θη δήλωση:

«Είμαστε αντίθετοι, είμαστε αντίπαλοι με το κλείσιμο της ΕΡΤ. Η δημόσια ραδιοτηλεόραση είναι απαράδεκτο να κλείσει. Η οποιαδήποτε ρύθμιση δεν δικαιολογεί ούτε για μια στιγμή κλειστή τη ραδιοτηλεόραση.

Όπως έχω πει από χθες, εμείς καταθέτουμε πρόταση νόμου στη Βουλή – κατατίθεται σε λί­γη ώρα – σύμφωνα με την οποία καλούμε τις πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου να μην ψηφίσουν, να μην κυρώσουν την πρά­ξη νομοθετικού περιεχομένου. Και όχι μόνον αυτό, αλλά η μη κύρωση να έχει και αναδρομική ισχύ, ώστε να μην παραχθεί οποιοδήποτε δυσμενές αποτέλεσμα για την ΕΡΤ, για τους ερ­γαζόμενους, για ό,τι δημοκρατικά εκφράζει η δημόσια ραδιοτηλεόραση».

Μάλιστα ο Φώτης Κουβέλης απάντησε ανοι­χτά στη διαρροή ότι είχαν ενημερωθεί και εί­χαν συμφωνήσει: «Η αντίθεσή μας ήταν γνω­στή, ήταν δηλωμένη. Είμαστε ριζικά αντίθετοι στην επιλογή που έκανε η κυβέρνηση, διά του πρωθυπουργού, να εκδώσει την Πράξη Νομο­θετικού Περιεχομένου και μάλιστα χωρίς την υπογραφή των υπουργών που έχει προτείνει η ΔΗΜΑΡ.
 
Θα δώσουμε αυτή τη μάχη. Θα δώσουμε τη μάχη να ανοίξει η δημόσια ραδιοτηλεόραση και τούτο είναι ανεξάρτητο από την ανάγκη να υπάρξουν αναδιαρθρώσεις, να υπάρξει εξορθολογισμός, να αναβαθμιστεί η ΕΡΤ για να μπο­ρέσει δημοκρατικά να ανταποκριθεί σε αυτό που θέλει ο ελληνικός λαός και επιβάλλει η ου­σιαστική ενημέρωση και επικοινωνία. Είναι τε­λείως διαφορετικό ζήτημα αυτό από την απα­ράδεκτη επιλογή να κλείσει η ΕΡΤ. Για εμάς εί­ναι θέμα δημοκρατίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου