Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

ΤΟ ΣΗΜΑ ΚΟΠΗΚΕ - Η ΧΩΡΑ ΕΑΛΩ

Το σήμα κόπηκε. Τελείωσε. Η εικόνα έμεινε ακίνητη. Η δημόσια τηλεόραση έπαψε να εκπέμπει. Κόσμος ολοζώντανος, μεγάλο πλήθος, αυθόρμητη και ζεστή συμπαράσταση, μία ψυχή...

της ΛΕΝΑΣ ΔΟΥΚΙΔΟΥ

Επικοινωνούσαν αρκετές ώρες: Μέσα, οι εργαζόμενοι εξέπεμπαν. Έξω, χιλιάδες γύρω από το Ραδιομέγαρο, άλλοι, μυριάδες, στους δέκτες τους απ' άκρη σ' άκρη στη χώρα, αλλά και σε πολλά μέρη του κόσμου.
 
Λίγοι αστυνομικοί γύρω. Έλεγες τί θα κάνουν, πώς θα τα βάλουν με τόσο μεγάλο αλλά ειρηνικό πλήθος - δεν είναι δυνατόν, θα υποχωρήσουν στο τέλος, θ' αποσυρθούν. Ο αστυνομικός πήρε τη διαταγή, κατέβασε τον διακόπτη. Το σήμα κόπηκε. Το επόμενο δευτερόλεπτο, εικόνα δεν υπήρχε. Εξαφανίστηκε το ζωντανό πλήθος, η αγανάκτηση, η απορία για... 


Την αλλόκοτη, την πρωτοφανή απόφαση, η αλληλεγγύη για τους έγκλειστους τεχνικούς και δημοσιογράφους που ώς τότε εξακολουθούσαν να εκπέμπουν.
Κι όλη η ζωντάνια, η ψυχή, το κουράγιο, η εξέγερση, η συμπαράσταση, στο δευτερόλεπτο, καταργήθηκαν. Δεν υποχώρησαν, δεν ηττήθηκαν - χάθηκαν. Πιο απλά: Έσβησαν. Σαν να είχαν έρθει σε όνειρο και την άλλη στιγμή ξύπνησες και δεν ήταν. Υπήρξαν; Ή σου φάνηκε;
Ευτυχώς όχι. Οι πάντες βλέπουν τηλεόραση και γι' αυτούς η εικόνα έσβησε. Είναι όμως και οι άλλοι - η πλειοψηφία, ας ελπίσουμε, των νέων (και πάντα νέων) που έχουν υπολογιστή ή κάτι μικρότερο, ακόμα και με κινητό, βλέπουν, επικοινωνούν στο Διαδίκτυο. Γι' αυτούς η εικόνα υπάρχει, η επικοινωνία διατηρείται ζωντανή!
 
Και δύο σταθμοί εξακολουθούσαν να εκπέμπουν την ώρα της απεργίας χθες: Στο Κόκκινο και στον 902. Αποδεικνύοντας ότι "απεργία δεν σημαίνει αργία, ούτε απραξία". Έπειτα το συνδικαλιστικό όργανο των δημοσιογράφων επέτρεψε σε όλους εκπομπές για το γεγονός.
Απ' τη δεκαετία του '60, στα φοβερά γεγονότα που προηγήθηκαν της Χούντας, τη δολοφονία Λαμπράκη, τη φυγή Καραμανλή, τον Βασιλιά, τη Δεξιά, την Αποστασία, τη Συνωμοσία των Συνταγματαρχών - τέτοια εμπειρία δεν ξαναζήσαμε. Ακόμα κι η Χούντα, όταν πήρε την εξουσία, παρουσιάστηκε με τον γελοίο και άγαρμπο τρόπο του Παπαδόπουλου, του Παττακού και των άλλων από το μικρόφωνο και μας αυτοσυστήθηκε.
Και σ' όλα τα εφτά χρόνια που διήρκεσε, ακούγαμε, κρίναμε και αντιδρούσαμε όπως μπορούσαμε. Τέτοια κατάργηση δεν την ξαναζήσαμε.
 
Στη Μεταπολίτευση, στηρίξαμε ελπίδες στην "ελεύθερη" πια ενημέρωση. To 1989, η Αριστερά, με τους αρχηγούς των κομμάτων της, Φλωράκη και Κύρκο, συμμετείχε στην κυβέρνηση Τζαννετάκη και κατόπιν Ζολώτα μαζί με τη Νέα Δημοκρατία και τον Μητσοτάκη.
Τότε ακριβώς θεσμοθετήθηκε η ιδιωτική τηλεόραση. Πολλοί, οι περισσότεροι, στήριζαν... ελπίδες σ' αυτήν! Η φαύλη και διασυρμένη απ' την πολιτική της Δεξιάς «δημόσια» τηλεόραση θα είχε ανταγωνιστή. Το ίδιο πίστευε και η ηγεσία του κόμματός μας. Του κάκου 150 δημοσιογράφοι, οργανωμένοι σ' αυτό, ζητούσαν επίμονα ρύθμιση. Μας αγνόησαν. Αργότερα ο Λεωνίδας Κύρκος ζήτησε σιγανά συγγνώμη. Το θυμάται κανείς; Το μόνο που θεσπίστηκε τότε ήταν ένα αδύναμο, με εικονικές περίπου δυνατότητες παρέμβασης, ΕΣΡ.
Κι όμως, ήδη από τη δεκαετία του '60, ο Καναδός φιλόσοφος της Επικοινωνίας Μάρσαλ Μακ Λούαν είχε προειδοποιήσει με βιβλία και ομιλίες του που έκαναν καθημερινά τον γύρο του κόσμου ότι: "Το Μέσον είναι το Μήνυμα" και ότι το "Παγκόσμιο πια Χωριό" έχει για ραχοκοκαλιά την ηλεκτρονική επικοινωνία.
 
Η Ελλάδα χάρισε το "νευρικό της σύστημα", τον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών, στους ισχυρούς "προστάτες" της. Προσπαθεί να χαρίσει και τη ΔΕΗ! Χθες έσβησε εικόνα και λόγο για τα εκατομμύρια των ανθρώπων της, ακόμα κι εκείνων -στο Αιγαίο, στη Βόρεια Ελλάδα, στη Δυτική Ελλάδα- που τώρα η εικόνα και ο λόγος γι' αυτούς θ' αντικατασταθεί από τον λόγο των επίδοξων καταπατητών τους!
 
Την ίδια ώρα -σύμπτωση;- που η Ελλάδα, το πειραματόζωο, χειραγωγείται έτσι, η CIA αναζητάει σ' όλο τον κόσμο τον νεαρό τεχνικό Έντουαρντ Σνόουντεν που αποκάλυψε την παρακολούθηση εκατομμυρίων Αμερικανών (μόνο;) με ηλεκτρονικά μέσα.
Προχθές, στο τελευταίο δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ, εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, λίγες μέρες πριν, απελπισμένος μήπως κλείσει η ΕΡΤ, και μετά την απόφαση, ο ίδιος, εντελώς σύμφωνος! Αξέχαστη εικόνα: Πρέπει να μπει και να διδάσκεται διεθνώς στα Τμήματα Επικοινωνίας των Πανεπιστημίων!
 
Στο ίδιο δελτίο, ο συνταγματολόγος καθηγητής Γιάννης Δρόσος έδωσε λύση εφικτή: Πρόταση για κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που, αν υπερψηφιστεί τώρα στη Βουλή, η δημόσια τηλεόραση επανέρχεται αμέσως! Το σήμα κόπηκε. Η χώρα εάλω; Εδώ μπαίνουν στοιχήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου