Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥ - ΘΑ ΕΚΠΛΑΓΟΥΝ ΟΙ ΠΑΝΤΕΣ ΑΝΤΑΠΑΝΤΟΥΝ ΟΙ ΣΥΡΙΟΙ

Θέμα 24ώρων φαίνεται ότι είναι η επέμβαση ΗΠΑ και συμμάχων κατά της Συρίας. Η συριακή αντιπολίτευση φέρεται από χθες να έχει ενημερωθεί από τη Δύση για άμεση στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, σύμφωνα με το Reuters... 

Ο αμερικανικός στρατός δηλώνει έτοιμος να επέμβει περιμένοντας το «νεύμα» Ομπάμα, ο οποίος ως εχθές το βράδυ δεν είχε σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες αποφασίσει αν θα υπάρξει στρατιωτική δράση. Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το καθεστώς χρησιμοποίησε χημικά όπλα και τόνισε χαρακτηριστικά: «Ο πρόεδρος και εγώ πιστεύουμε ότι...
Όσοι χρησιμοποιούν χημικά όπλα εναντίον ανυπεράσπιστων γυναικών, ανδρών και παιδιών πρέπει να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους». Την ίδια ώρα η Συρία προειδοποιεί: «έχουμε όπλα αυτοάμυνας και θα εκπλήξουμε τους πάντες». Εντός αυτού του πλαισίου έρχεται δημοσίευμα του αμερικανικού Foreign Policy που υποστηρίζει ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες των ΗΠΑ υπέκλεψαν συνομιλίες αξιωματούχου του συριακού υπ. Άμυνας ο οποίος ζητούσε εξηγήσεις για τις επιθέσεις με αέρια από το διοικητή της Μονάδας των χημικών όπλων. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Foreign Policy, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών υπέκλεψαν τηλεφωνικές συνομιλίες ενός «πανικόβλητου» αξιωματούχου του υπουργείου Άμυνας της Συρίας με τον διοικητή της Μονάδας των χημικών όπλων, μετά την επίθεση της περασμένης εβδομάδας στα ανατολικά περίχωρα της Δαμασκού,

«Τις ώρες που ακολούθησαν την τρομακτική επίθεση με χημικά όπλα ανατολικά της Δαμασκού, αξιωματούχος του συριακού υπουργείου Άμυνας είχε τηλεφωνικές συνομιλίες σε κατάσταση πανικού με τον διοικητή της μονάδας των χημικών όπλων, ζητώντας εξηγήσεις για την επίθεση με νευροπαραλυτικό αέριο που σκότωσε περισσότερους των 1.000 ανθρώπους» σύμφωνα με το περιοδικό.

«Οι συνομιλίες αυτές υπεκλάπησαν από τις αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών. Αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο οι αμερικανοί αξιωματούχοι λένε τώρα ότι είναι βέβαιοι ότι οι επιθέσεις αυτές είναι έργο του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Ασαντ και οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις ετοιμάζονται να επιτεθούν κατά του καθεστώτος τις επόμενες ημέρες»

Η πληροφορία αυτή έρχεται τη στιγμή που οι αμερικανικές δυνάμεις ετοιμάζονται να πλήξουν τη Συρία.
 
Έτοιμος ο στρατός των ΗΠΑ
Ο στρατός των ΗΠΑ είναι έτοιμος να πραγματοποιήσει επίθεση στη Συρία. «Είμαστε προετοιμασμένοι και είμαστε έτοιμοι» σε περίπτωση που δοθεί μια εντολή από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο BBC ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ. «Έχουμε τοποθετήσει τις δυνάμεις μας προκειμένου να είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν… όποια κι αν είναι η απόφαση που θα πάρει ο πρόεδρος».

Ο εκπρόσωπος τους Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, ανέφερε χθες ότι ο αμερικανός πρόεδρος εξετάζει όλες τις πιθανές επιλογές σχετικά με το ποια θα είναι η αντίδραση των ΗΠΑ, χωρίς να έχει πάρει την τελική του απόφαση. Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σημείωσε ότι δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το συριακό καθεστώς χρησιμοποίησε χημικά όπλα κατά των αμάχων και τόνισε «ο πρόεδρος και εγώ πιστεύουμε ότι όσοι χρησιμοποιούν χημικά όπλα εναντίον ανυπεράσπιστων γυναικών, ανδρών και παιδιών οφείλουν και πρέπει να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους».

Πρόσθεσε ότι η εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ ενισχύεται «όταν φέρουμε προ των ευθυνών τους όσους παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες που αποτελούν τα θεμέλια της παγκόσμιας ασφάλειας και κατ’ επέκταση της ασφάλειας των ΗΠΑ». Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε επίσης ότι μόνο το καθεστώς της Συρίας είχε τη δυνατότητα και τα μέσα να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα.
 
Νέα τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα – Κάμερον
Στο πλαίσιο των συνεχών διαβουλεύσεων σχετικά με τη στάση που θα κρατήσουν οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα απέναντι στο συριακό καθεστώς, ο αμερικανός πρόεδρος είχε νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνομιλία των δύο ηγετών  μέσα σε διάστημα τριών ημερών. Από την περασμένη Τετάρτη, οπότε και έγινε η επίθεση κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι, ο κ. Ομπάμα είχε συνολικά 88 τηλεφωνικές επικοινωνίες με ξένους ηγέτες, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Η Βρετανία όπως και η Γαλλία είναι από τους ένθερμους υποστηρικτές μιας επέμβασης. Στον αντίποδα βρίσκονται Γερμανία και Ιταλία. Σε γενικές γραμμές στην ΕΕ παρουσιάζεται διχασμός αναφορικά με τη στάση τους απέναντι σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Η Ρωσία επανέλαβε για ακόμη μια φορά την αντίθεσή της σε ενδεχόμενο στρατιωτικό χτύπημα στη Συρία, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για περαιτέρω αποσταθεροποίηση της χώρας και της περιοχής. «Οι προσπάθειες για στρατιωτική λύση θα οδηγήσουν μόνο στην περαιτέρω αποσταθεροποίηση της κατάστασης στη Συρία και την περιοχή», εκτίμησε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Λαχντάρ Μπραχίμι.  

Συρία: «Έχουμε όπλα αυτοάμυνας και θα εκπλήξουμε τους πάντες»
Εν μέσω αυτού του κλίματος, ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Γουαλίντ αλ-Μαλέμ, προειδοποίησε ότι η χώρα του θα αμυνθεί με τρόπο που θα «εκπλήξει» τους εχθρούς της. «Eίτε θα παραδοθούμε είτε θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας με τα διαθέσιμα μέσα – νομίζω ότι αυτό είναι η καλύτερη επιλογή. Έχουμε όπλα αυτοάμυνας και θα εκπλήξουμε τους πάντες με αυτά», δήλωσε ο Σύρος υπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου