Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΡΙΜΩΧΝΕΙ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ ΤΗ ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟΥ

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, παρήγγειλε τη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας για τα «σκοτεινά» σημεία της «υπόθεσης της ΕΛΣΤΑΤ» (τεχνητή διόγκωση ελλείμματος που οδήγησε στο μνημόνιο) με αφορμή αναφορά που κατέθεσε η Συντονιστική Επιτροπή των δικηγορικών συλλόγων της χώρας... 

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διαβίβασε την αναφορά της συντονιστικής επιτροπής στον προϊστάμενο της εισαγγελίας Εφετών της Αθήνας προκειμένου να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση και να διερευνηθούν τα καταγγελλόμενα σε αυτή. 

Παράλληλα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, διαβίβασε την αναφορά και στον προϊστάμενο επιθεώρησης των δικαστηρίων ώστε να αναζητηθούν τυχόν πειθαρχικές ευθύνες της 5ης τακτικής ανακρίτριας που χειρίστηκε την υπόθεση.  Μεταξύ άλλων στην αναφορά της η Συντονιστική Επιτροπή επικαλείται...
Πρόσφατη συνέντευξη της καθηγήτριας Ζωής Γεωργαντά, η οποία καταγγέλλει την 5η ειδική ανακρίτρια του Πρωτοδικείου Αθηνών, Έλενα Πεδιαδίτη, για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την υπόθεση της «ΕΛΣΤΑΤ». Η ανακρίτρια ζήτησε από την Ζωή Γεωργαντά «να συναντηθούν εκτός του γραφείου της, σε άλλο χώρο».

Επιπλέον η ανακρίτρια κατηγορείται πως «διέπραξε ανεξήγητη επιλεκτική αξιοποίηση σημαντικότατων καταθέσεων βασικών μαρτύρων, όπως π.χ. της κατάθεσης του προκατόχου του κ. Γεωργίου, Εμμ. Κοντοπυράκη, αναφορικά με τον τρόπο κατά τον οποίο η σημερινή ΕΛ.ΣΤΑΤ. αποδέχθηκε, εντελώς παθητικά και αντίθετα με την πάγια εθνική πρακτική, τη διόγκωση του ελλείμματος».

Η Ζωή Γεωργαντά σε άλλη συνέντευξη αναφέρει πως «στην κατ’ ιδίαν συνάντησή της με την ειδική ανακρίτρια Ελένη Πεδιαδίτη στο σπίτι της τελευταίας παρών ήταν ένα ακόμη πρόσωπο, το οποίο παρουσίασε ως φίλο της η δικαστικός». «Πρόκειται για άγνωστο που μιλούσε σπαστά ελληνικά και αυτοσυστήθηκε ως ελληνοαμερικανός», ζητώντας «να μάθει λεπτομέρειες για τη σταδιοδρομία της κ. Γεωργαντά για την παραμονή της στις ΗΠΑ, τις επιστημονικές έρευνές της και γενικά το "background" της».

Η συντονιστική επιτροπή των δικηγορικών συλλόγων, επισημαίνει στην αναφορά της πως «λαμβάνοντας υπόψη όσα καταγγέλλονται στην ανωτέρω συνέντευξη και τις λοιπές πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας,  για άνωθεν και έξωθεν παρεμβάσεις στην ΕΛΣΤΑΤ, που εξαρχής αποσκοπούσαν στην τεχνητή διόγκωση του αναθεωρημένου ελλείμματος του 2009, είναι αδιανόητο να παραμείνουν χωρίς ενδελεχή και τεκμηριωμένη δικαστική έρευνα».

Υπενθυμίζεται ότι από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου είχε διαταχθεί έρευνα και με αφορμή την αναφορά που είχε καταθέσει προ ημερών για την ίδια υπόθεση ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας Ι. Αδαμόπουλος.

«Με δεδομένη τη σημασία της εν λόγω υπόθεσης ως προς τη διακρίβωση των συνθηκών, υπό τις οποίες η Πατρίδα μας και ο Ελληνικός Λαός οδηγήθηκαν στην κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα, καθώς και των σκοπών, με βάση τους οποίους εξακολουθούν να λαμβάνονται συγκεκριμένες, άκρως επικίνδυνες,  αποφάσεις για το κοινωνικό σύνολο, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της Χώρας, ανταποκρινόμενοι στον κατά το Σύνταγμα και το νόμο θεσμικό τους ρόλο να μεριμνούν για την προάσπιση του εθνικού συμφέροντος και των συνταγματικώς και διεθνώς κατοχυρωμένων Δικαιωμάτων του Ανθρώπου  (άρθρο 199 του Κώδικα περί Δικηγόρων), θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά όλες τις σχετικές εξελίξεις, συνδράμοντας το έργο της Δικαιοσύνης, με κάθε θεσμικώς προβλεπόμενο και επιβεβλημένο τρόπο», τονίζει στην αναφορά της η Συντονιστική Επιτροπή και καταλήγει:

«Αν όσα καταγγέλλει η κα Ζωή Γεωργαντά έχουν την παραμικρή βάση και υπήρξε πράγματι τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος, και μάλιστα αυτής της έκτασης και υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες, οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί των αντίστοιχων εγκλημάτων καθώς και όσοι εμπλέκονται καθ’ οποιονδήποτε τρόπο στη μετέπειτα συγκάλυψή τους, είτε πρόκειται για πολιτικά πρόσωπα είτε, πολλώ δε μάλλον, για δικαστικούς λειτουργούς, πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά.  Η δε δικαστική έρευνα πρέπει να ολοκληρωθεί με τρόπο που οδηγεί στην αποκάλυψη όλης της αλήθειας.

Ο Ελληνικός Λαός έχει το απαράγραπτο δικαίωμα να μάθει και να υπερασπισθεί την αλήθεια. Και, όπως είναι αυτονόητο και όπως ήδη εκτέθηκε, η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος θα παρακολουθήσει, εκ καθήκοντος, μέχρι τέλους την έκβαση αυτής της υπόθεσης».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου