Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Η ΣΥΡΙΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ - Η ΕΡΕΥΝΑ ΞΕΚΙΝΑ - ΤΩΡΑ ΤΙ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΒΡΕ ΤΣΟΥΤΣΕΚΙΑ???

Σε συμφωνία με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών προκειμένου ομάδα ειδικών αυτού να πραγματοποιήσει επιτόπια έρευνα στα περίχωρα της Δαμασκού όπου την περασμένη Τετάρτη σημειώθηκε χημική επίθεση κατά αμάχων, ήρθε η συριακή κυβέρνηση...

Ερευνα για τη χημική επίθεση ξεκινά ο ΟΗΕ
Σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η Συρία συμφώνησε να επιτρέψει σε επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών να πραγματοποιήσουν επιτόπιο έλεγχο στα προάστια της Δαμασκού όπου σημειώθηκε η επίθεση. Οι ειδικοί -επί των επιθέσεων με χημικά όπλα- των Ηνωμένων Εθνών θα...
Ξεκινήσουν τους ελέγχους τη Δευτέρα, ανακοίνωνε σχεδόν ταυτόχρονα ο ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι η συριακή κυβέρνηση υποσχέθηκε κατάπαυση πυρός στη συγκεκριμένη τοποθεσία για όσο διάστημα διαρκέσει η διαδικασία ανεύρεσης τεκμηρίων.
Καμιά αμφιβολία από ΗΠΑ
Νωρίτερα, με δηλώσεις του στο Reuters, ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης σημείωνε ότι ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών διατηρεί πλέον ελάχιστες αμφιβολίες για τη χρήση χημικών όπλων εναντίον αμάχων.
«Με βάση τον αναφερθέντα αριθμό των θυμάτων, τα συμπτώματα που παρουσίασαν όσοι πέθαναν ή τραυματίστηκαν, τις μαρτυρίες και τα άλλα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, καθώς και οι διεθνείς εταίροι, ελάχιστες είναι αυτή τη στιγμή οι αμφιβολίες ότι το συριακό καθεστώς χρησιμοποίησε χημικά όπλα εναντίον αμάχων» δήλωσε στο Reuters, ανωνύμως, ο αμερικανός αξιωματούχος.
«Συνεχίζουμε να μελετούμε τα στοιχεία από τα γεγονότα, ώστε ο Πρόεδρος να μπορεί να λάβει μια τεκμηριωμένη απόφαση σχετικά με το πώς θα απαντήσει σε αυτή την μαζική χρήση χημικών όπλων» πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Προειδοποίηση από Μόσχα
«Ικανοποιημένη» από την απόφαση της Δαμασκού να επιτρέψει την έρευνα του ΟΗΕ σχετικά με τις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων δήλωσε η Μόσχα, απευθύνοντας ωστόσο έκκληση σε όσους έχουν κατά νου μια στρατιωτική επιλογή για τη Συρία να μη διαπράξουν ένα «τραγικό λάθος».
Ο ρώσος εκπρόσωπος κάλεσε τη συριακή αντιπολίτευση να επιτρέψει στους επιθεωρητές του ΟΗΕ να ερευνήσουν «με κάθε ασφάλεια» τις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων.
«Καλούμε αυτούς που στην προσπάθειά τους να προδικάσουν τα αποτελέσματα της έρευνάς των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ αναφέρονται στο ενδεχόμενο στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία, να φανούν λογικοί και να μη διαπράξουν ένα τραγικό λάθος», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Αλεξάντρ Λουκασέβιτς.
«Είναι σημαντικό, η ένοπλη αντιπολίτευση, η οποία ελέγχει μέρος της ανατολικής Γούτα, να δημιουργήσει τις απαραίτητες συνθήκες ώστε η ομάδα του ΟΗΕ να εργαστεί με κάθε ασφάλεια και να μην προβεί σε ένοπλες προκλήσεις σε βάρος της, όπως συνέβη με την αποστολή των παρατηρητών του ΟΗΕ το περασμένο καλοκαίρι», τόνισε ο ρώσος εκπρόσωπος, ο οποίος κάλεσε όσους έχουν επιρροή στους αντάρτες να «τούς ασκήσουν πιέσεις».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου