Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΛΕΠΤΑ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΚΑΡΕΚΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ

Οι συμμορίες σκοπεύουν να κρατήσουν τη χώρα στον αναπνευστήρα, δίνοντας μόνο όσα χρειάζονται για την εξυπηρέτηση των κατοχικών δανείων τους, αφήνοντας την ελληνική οικονομία και κοινωνία να βυθίζονται...

της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΠΑΝΟΥ 

Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται μέσω διαρροών ως πολέμιος της Τρόικας, ο υπουργός Οικονομικών παραδέχεται ότι έρχεται νέο «πακέτο» και το Βερολίνο βιάζεται να περιγράψει τη λύση του ελληνικού προβλήματος πριν καν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές. 

Ο Γερμανός Επίτροπος Γκ. Ετινγκερ έριξε κρύο νερό πάνω στην ελληνική κυβέρνηση εξειδικεύοντας τις εξαγγελίες Σόιμπλε για νέο πρόγραμμα στήριξης: «Θα είναι ένα διαχειρίσιμο ποσό. Προσωπικά περιμένω να είναι λίγο περισσότερο από 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Το πρόγραμμα θα καλύπτει τα έτη 2014-2016», δήλωσε στην εφημερίδα Welt am Sonntag. Από την πλευρά του, ο ΥΠΟΙΚΟ Γ. Στουρνάρας αναγνωρίζει πλέον ότι...
Ερχεται νέο «πακέτο» το οποίο υπολογίζει επίσης στα 10 δισ. ευρώ. Τονίζει, άλλωστε, ότι δεν γίνεται καμία συζήτηση για νέο κούρεμα, σημειώνοντας ότι υπάρχει νομική βάση από την απόφαση του Eurogroup του περασμένου Νοέμβριου για επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του χρέους και για μείωση του επιτοκίου δανεισμού μας. «Και αυτά θα γίνουν» καταλήγει, επιβεβαιώνοντας όσα έχουν ήδη λεχθεί από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.

Η Realnews κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο τη φράση «Να τελειώνουμε με την Τρόικα» που αποδίδεται στον Αντώνη Σαμαρά από συνεργάτες του. Και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (σε συνέντευξή του στον "Ελεύθερο Τύπο") διαμηνύει ότι «νέα δημοσιονομικά μέτρα δεν περνούν από την παρούσα Βουλή» ενώ καλεί τους εκπροσώπους των πιστωτών να μην παίξουν με την πολιτική αστάθεια.
 
Τι ακριβώς συμβαίνει; 
Η κυβέρνηση γνωρίζει -και το άκουσε ξανά από τον Γ. Άσμουσεν της ΕΚΤ που επισκέφθηκε την Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα- ότι οι εταίροι και δανειστές απαιτούν να ψηφιστούν άμεσα μέτρα ύψους 4 δισ ευρώ (2% του ΑΕΠ) για τη διετία 2015-2016 προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό (έλλειμμα), όπως οι ίδιοι το εκτιμούν.

Σε σχέση με το χρηματοδοτικό κενό (τόκοι και χρεολύσια) της ίδιας περιόδου, ύψους περίπου 10 δισ ευρώ, προσανατολίζονται σε μια πολυετή επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων (ακόμη και 50 ετών) με ταυτόχρονη μείωση των επιτοκίων. Δεν εξετάζουν μια νέα αναδιάρθρωση του χρέους, όπως ζητά το ΔΝΤ, και θέλουν να δεσμεύσουν τη χώρα σε ένα νέο πολυετές μνημόνιο προσφέροντας ταυτόχρονα οικονομική στήριξη όχι με ένα απευθείας δάνεια αλλά μέσω κοινοτικών κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία και, αν χρειαστεί, από τον ΕΣΜ.

Δεδομένου ότι το ελληνικό χρέος δεν πρόκειται να γίνει βιώσιμο με τέτοιου είδους παρεμβάσεις, είναι προφανές ότι οι πιστωτές δεν βλέπουν έξοδο στις αγορές για την Ελλάδα στο ορατό μέλλον, ενδιαφέρονται για την επιστροφή των χρημάτων τους και σκοπεύουν να κρατήσουν τη χώρα στον αναπνευστήρα, δίνοντας μόνο όσα χρειάζονται για την εξυπηρέτηση των δανείων και αφήνοντας την ελληνική οικονομία και κοινωνία να βυθίζονται. 
 
Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι ένα νέο κύμα λιτότητας απλώς θα σαρώσει τα πάντα, δηλαδή και τα κόμματα της συμπολίτευσης, και δημιουργεί σκηνικό έντασης με την Τρόικα διεκδικώντας γενναία ρύθμιση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και εγγυημένη έξοδο στις αγορές το ταχύτερο (δηλαδή με τη στήριξη της ΕΚΤ).

Η τελευταία δόση του τρέχοντος προγράμματος θα δοθεί τον επόμενο Ιούλιο και αυτό εμπνέει τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για να ισχυριστούν ότι οδηγούν τη χώρα στη μεταμνημονιακή εποχή (χωρίς Τρόικα) αλλά εμπνέει και τους εταίρους για να επιδιώξουν ανανέωση των μνημονιακών δεσμεύσεων προκειμένου να μη βρεθούν προ εκπλήξεως το επόμενο καλοκαίρι, αν η πολιτική ηγεσία εδώ αποφασίσει να σπάσει τα δεσμά.
 
Α. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος φαίνεται πως πιστεύουν ότι θα πιάσει το δίλημμα «ή μας στηρίζετε ή συνεννοείστε με τον Τσίπρα». Το πρόβλημα για τους δύο κυβερνητικούς εταίρους είναι ότι, σύμφωνα με πολλές ενδείξεις, αυτή την απειλή δεν την «αγοράζουν» πια έξω. Διπλωματικές πηγές με απευθείας επαφή με κοινοτικά κέντρα αποφάσεων υποστηρίζουν ότι μετά το μαύρο στην ΕΡΤ η κυβέρνηση Σαμαρά έχασε όση αξιοπιστία είχε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ η αποπομπή Σταυρίδη από το ΤΑΙΠΕΔ λειτούργησε ως καταλύτης θυμίζοντας ακόμη και στους πλέον καλόπιστους ότι στο βασίλειο της ελληνικής πολιτικής ελίτ δεν υπάρχει απλώς κάτι σάπιο, είναι όλα σάπια. Ειδικά αυτή η υπόθεση φαίνεται πως άγγιξε μια πολύ ευαίσθητη χορδή της Τρόικας, που πια έχει λόγους να αμφιβάλλει αν τελικά γίνεται να ευνοηθούν τα δικά τους επιχειρηματικά συμφέροντα από τη διείσδυσή τους στην ελληνική αγορά την ώρα που είναι τα πάντα πιασμένα από τα εγχώρια.

Είναι αυτοί κάποιοι από τους λόγους για τους οποίους το παιχνίδι με τη φωτιά των πρόωρων εκλογών (αν δεχτούμε για την οικονομία της ανάλυσης ότι πρόκειται για υψηλού ρίσκου εξέλιξη) θα παιχτεί και από τις δύο πλευρές σκληρά.

Το Μέγαρο Μαξίμου επενδύει στη νέα επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ το Σεπτέμβριο και στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του 2013. Αλλά ούτε ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα θα γίνει από μηχανής Θεός ούτε το πλεόνασμα θα είναι πλεόνασμα χωρίς τη βοήθεια της δημιουργικής λογιστικής. 


TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου