Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

ΚΗΡΥΓΜΑ ΠΟΛΕΜΟΥ - ΑΚΟΥΣ ΚΥΡ ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΜΑΣ??? ΟΓΚΟΛΙΘΕ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ???

Φωτιά στις σχέσεις Τουρκίας και Σερβίας για το Κόσοβο - Τη συμμετοχή της στην τριμερή διάσκεψη με την Τουρκία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη πάγωσε η Σερβία εξαιτίας της δήλωσης του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως «το Κόσοβο αποτελεί Τουρκία»...

Η διάσκεψη πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το 2010, ωστόσο ο πρόεδρος της Σερβίας δήλωσε πως δεν πρόκειται να συμμετάσχει ξανά μέχρι η Τουρκία να ζητήσει συγγνώμη. Υπενθυμίζεται πως ο Τούρκος πρωθυπουργός μιλώντας σε...
Ανοιχτή συγκέντρωση στην πόλη Πρίζρεν του Κοσόβου δήλωσε ότι αισθάνεται το Κόσοβο σαν δεύτερη πατρίδα του, ότι «το Κόσοβο είναι Τουρκία» και «οι λαοί του Κοσόβου και της Τουρκίας ανήκουν στην ίδια χώρα».

«Αναμένω να επικρατήσει η λογική στην 'Αγκυρα και η Τουρκία να ζητήσει συγνώμη από τη Σερβία. Έως τότε παγώνω τη συμμετοχή μου στην τριμερή διάσκεψη Σερβίας - Τουρκίας- Βοσνίας, διότι η διάσκεψη αυτή δεν πρέπει να είναι συνάντηση φιλοπόλεμων κρατών αλλά δημοκρατικών χωρών που καθοδηγούνται από την λογική της ειρηνικής συμβίωσης στα Βαλκάνια» αναφέρει στη δήλωση του ο Τόμισλαβ Νίκολιτς, ο οποίος χαρακτηρίζει τη δήλωση του Ερντογάν «εισβολή χωρίς τη χρήση όπλων».

Οι δηλώσεις Ερντογάν προκάλεσαν αντιδράσεις και ανησυχία στον σερβικό πληθυσμό του Κοσόβου. Την Παρασκευή περίπου 1.000 Σέρβοι από το Κόσοβο διαδήλωσαν έξω από το κυβερνητικό κτίριο στο Βελιγράδι ζητώντας από την κυβέρνηση να αντιδράσει στις δηλώσεις του Ερντογάν και να επισκεφτούν το Κόσοβο Σέρβοι υπουργοί παραβλέποντας τις απαγορεύσεις που επέβαλε η Πρίστινα.

Σε πρώτη φάση ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, υποσχέθηκε πως ο ίδιος και άλλοι υπουργοί θα επισκεφτούν το Κόσοβο ενόψει των δημοτικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου. «Έχουμε περισσότερα δικαιώματα στο Κόσοβο από τον τούρκο πρωθυπουργό και κανείς δεν μπορεί να μας εμποδίσει να το επισκεφτούμε» δήλωσε ο Βούτσιτς. «Σεβόμαστε την ισχύ και το μέγεθος της Τουρκίας αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να επιτρέψουμε σε καμία χώρα, όσο ισχυρή κι αν είναι, να μας ταπεινώνει», πρόσθεσε αναφερόμενος στις δηλώσεις Ερντογάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου