Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΗ ΣΤΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΤΡΟΠΗ

Η είδηση για την προφυλάκιση του Ν. Μιχαλολιάκου λειτούργησε καθησυχαστικά για την κυβέρνηση που είχε θορυβηθεί από τις αποφυλακίσεις με περιοριστικούς όρους των Η. Κασιδιάρη, Η. Παναγιώταρου και Ν. Μίχου... 

της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΠΑΝΟΥ

Η υπερ-επικοινωνία και η κυβερνητική επένδυση στο παιχνίδι των εντυπώσεων από τη στιγμή που έγινε η στροφή και άνοιξε ο φάκελος Χρυσή Αυγή εκ των πραγμάτων δημιουργούσε συνθήκες υψηλού πολιτικού ρίσκου. Ετσι, από τη στιγμή που έφτασε η υπόθεση στη Δικαιοσύνη και παρά την επίκληση της ανεξαρτησίας της από όλους, κάθε κίνηση των αρμόδιων αρχών ερμηνεύεται και με πολιτικούς όρους, επομένως προκαλεί και πολιτικούς κραδασμούς. Η έλλειψη νηφαλιότητας και μέτρου, το δημοσκοπικό άγχος και η νευρικότητα με την οποία το Μέγαρο Μαξίμου...
Αλλαξε άρδην στάση απέναντι στη Χρυσή Αυγή δημιουργούν ακατάλληλες συνθήκες για ψύχραιμη και αποτελεσματική διαχείριση μιας εξαιρετικά δύσκολης και σύνθετης κατάστασης, που έγινε ακόμη πιο περίπλοκη λόγω του χρόνου που χάθηκε μέχρι να υπάρξει θεσμική αφύπνιση.

Νομικοί και νομικολογούντες καβγαδίζουν δημοσίως αξιολογώντας τις αποφάσεις ανακριτών και εισαγγελέων προκαλώντας σύγχυση και προσφέροντας υλικό για διαρκή ανακύκλωση επιχειρημάτων που εμφανίζονται ως επιστημονικά αλλά κατά βάση εξυπηρετούν σκοπιμότητες. Δικηγόροι που ψάχνουν για πελάτη, καθηγητές που θέλουν να πολιτευτούν και άλλοι που μπερδεύουν την ιδεολογία τους με τα διαβάσματά τους αγορεύουν καθημερινά, συμβάλοντας στη δημιουργία μίας ατμόσφαιρας που άλλοτε έχει χαρακτηριστικά θριαμβολογίας και άλλοτε καταστροφολογίας.

Χθες συγκρούστηκαν απόψεις σε σχέση με το αν ήταν σωστή ή λάθος η απόφαση για αποφυλάκιση με περιοριστικούς όρους τριών βουλευτών της Χ.Α. Ακούστηκαν φοβερές υπερβολές και έγιναν ακραίες προσεγγίσεις με όρους συζήτησης για τη διαιτησία σε ντέρμπυ. Η ένταση μεταδόθηκε και στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου λόγω του εκνευρισμού που προκάλεσε ο αιφνιδιασμός. Την έκπληξη του πρωθυπουργού γι αυτή την εξέλιξη επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκολογου (μιλώντας στον ΑΝΤ1).

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας με συνέντευξή του στην Ελευθεροτυπία αφήνει σαφείς αιχμές για τους χειρισμούς λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι αν είχαν ζητηθεί περισσότερα στοιχεία από την Αστυνομία (προκειμένου να "δεθούν" οι κατηγορίες) θα είχαν δοθεί.
Κριτική για τους χειρισμούς ασκήθηκε και στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και ο Ευ. Βενιζέλος έδωσε μάχη για να συγκρατήσει τους θερμόαιμους (Κ. Σκανδαλίδη, Τ. Αντωνίου κ.α) προκειμένου να μην προκαλέσουν κόντρα με τη ΝΔ.

Γεγονός είναι ότι στο εσωτερικό της κυβέρνησης και των κοινοβουλευτικών ομάδων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ξέσπασε χθες μεγάλη γκρίνια και αναζητούνταν οι ευθύνες τη μια στον υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου, την άλλη στην Κατεχάκη, από κάποιους στους συμβούλους του Α. Σαμαρά. Παρόλο που αποφεύχθηκε η δημόσια κριτική, στο παρασκήνιο γίνονται ζωηρές συζητήσεις που καταδεικνύουν μεγάλη αγωνία για την τελική έκβαση της υπόθεσης αλλά σε κάποιες περιπτώσεις διατυπώνονται και επιφυλάξεις για το αν έπρεπε ή όχι να φτάσουν τα πράγματα στο σημείο που βρίσκονται σήμερα.

Το "κλειδί" βρίσκεται στις δημοσκοπήσεις. Οι μετρήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι στιγμής δείχνουν ότι τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής πέφτουν, αλλά δεν υπάρχει συντριβή, παρά το γεγονός ότι έχουν αποκαλυφθεί πλέον σχεδόν τα πάντα. Το κόμμα του Ν. Μιχαλολιάκου εξακολουθεί να κινείται σε ποσοστό 5% και άνω και μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, την ώρα που είναι κοινής λήψης οι ανατριχιαστικοί διάλογοι Χρυσαυγιτών και ενώ οι κατηγορούμενοι βουλευτές τραμπουκίζουν καθημερινά. Στα κομματικά επιτελεία περιμένουν με μεγάλη αγωνία πού θα κάτσει η μπίλια γιατί τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν θα έχουν μεγάλο πολιτικό, αλλά και κοινωνιολογικό ενδιαφέρον.
Ειδικά στο εσωτερικό της ΝΔ είναι αρκετοί αυτοί που χαμηλοφώνως αναρωτιούνται αν είναι σωστό ή λάθος το μέτωπο με τη Χρυσή Αυγή με το φόβο ότι οι ψηφοφόροι της γειτονικής αυλής δεν θα επαναπατριστούν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε οποιαδήποτε μικροκομματική εκμετάλλευση των εξελίξεων σε δικαστικό επίπεδο. Αλλά το μέτωπο με την κυβέρνηση που έχει ως φόντο τη θεωρία των δύο άκρων παραμένει θερμό και θα γίνει θερμότερο. "Οταν ο κ. Σαμαράς μιλά για άκρα, ας κοιτάζει τον καθρέφτη του" διεμήνυσε από τις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας ακούσει λίγες ώρες τον πρωθυπουργό να μιλά από τις ΗΠΑ για το "άλλο άκρο", που τάσσεται, όπως είπε, υπέρ της εξόδου από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ".

Η αναφορά του αυτή εκλήφθηκε από πολλές πλευρές ως σκλήρυνη της γαλάζιας γραμμής απέναντι στην Αριστερά στο σύνολό της, αφού η ΝΔ ευθέως εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ ως αντιευρωπαϊκό κόμμα, παρόλο που ποτέ δεν έχουν εκφραστεί αντιευρωπαϊκές θέσεις από την ηγεσία και την πλειοψηφία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επομένως, κυρίαρχη είναι η εκτίμηση ότι αν η υπόθεση της Χρυσής Αυγής έχει ομαλή έκβαση, η κυβέρνηση θα στραφεί με νέους όρους εναντίον του βασικού πολιτικού της αντιπάλου, του ΣΥΡΙΖΑ. Ισως γι αυτό ο Φαήλος Κρανιδιώτης, για παράδειγμα, που αποδοκιμάστηκε από τη Συγγρού για την εμφυλιοπολεμική ανάρτησή του με την οποία καθύβριζε τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν έδειξε στη συνέχεια πτοημένος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου