Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

ΓΕΝΙΚΩΣ ΣΤΟ ΑΡΜΕΓΜΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕ ΤΟΝ ΠΙΑΝΕΙ

Η Τρόικα δεν κάνει ούτε ένα χατίρι στην κυβέρνηση που βρίσκεται αντιμέτωπη με την κοινωνική δυσανεξία, τον εκνευρισμό των βουλευτών και τη δυστυχία των αριθμών...

της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΠΑΝΟΥ

Έχει ένα στοιχείο cult η είδηση ότι με προσωπική απόφαση του πρωθυπουργού θα εξαιρεθούν οι στάνες από τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων. Το θέμα συζητήθηκε σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου όταν έγινε γνωστό χθες το βράδυ ότι 24 βουλευτές της συμπολίτευσης με επιστολή τους στον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη φορολόγηση των χωραφιών και των οικοπέδων. Οι ίδιοι βουλευτές έχουν καταπιεί επαχθέστερα και αντιλαϊκότερα οριζόντια μέτρα, αλλά...
Tώρα η συγκυρία είναι διαφορετική, γιατί η προοπτική εκλογών, το αργότερο τον Μάιο (ευρωεκλογές/αυτοδιοικητικές) δημιουργεί εκ των πραγμάτων δυναμική επαναπροσδιορισμών. 
 
Γεγονός είναι ότι τίποτα δεν πάει καλά για την κυβέρνηση. Το νομοσχέδιο του υπουργείο Εργασίας για το ασφαλιστικό δεν κατατέθηκε και χθες και παρά τις σχετικές κυβερνητικές διαψεύσεις είναι προφανές ότι υπάρχει εμπλοκή με την Τρόικα που δεν δίνει τη συγκατάθεσή της. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ενστάσεις των εκπροσώπων των πιστωτών είναι οι εξής:   
  • Ο στόχος για την εξεύρεση 500 εκ ευρώ μέσα από την πάταξη της εισφοροδιαφυγής θεωρείται ως υπερβολικά φιλόδοξος, αν όχι εντελώς ανεδαφικός.
  • Το δημοσιονομικό κενό εκτιμάται ότι είναι μεγαλύτερο των 500 εκ ευρώ (2,5 δισ) και επειδή προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων, η Τρόικα ζητά να καλυφθεί από περικοπές παροχών του ασφαλιστικού συστήματος.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποδραματοποιήσει την καθυστέρηση  στην κατάθεση του νομοσχεδίου και την αποδίδει σε τεχνικούς λόγους, αλλά αρμόδιες πηγές επιμένουν ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι. Κατά τις ίδιες πηγές, η τελευταία γραμμή άμυνας του υπουργείου Εργασίας είναι να ζητήσει μία περίοδο χάριτος, μέχρι το Πάσχα για παράδειγμα, προκειμένου να καταδειχθεί στην πράξη αν αποδίδουν ή όχι τα μέτρα καταπολέμησης της εισφοροδιαφυγής και στη συνέχεια να ληφθούν αποφάσεις, αν χρειαστεί.

Η έννοια της αναβολής είναι εξαιρετικά δημοφιλής στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αφού δεν βρίσκονται άλλες λύσεις. Λέγεται, για παράδειγμα, ότι θα μπορούσε να αρθεί το αδιέξοδο με έναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό του 2014. Δηλαδή, να κατατεθεί και να ψηφιστεί τώρα ο προϋπολογισμός χωρίς νέα μέτρα και μετά από λίγους μήνες, αν κριθεί σκόπιμο, να διορθωθεί με κάποιες εκ των υστέρων προσθήκες. Ολα αυτά τα σενάρια απλώς επιβεβαίωνουν τη δυσκολία της κυβέρνησης που ζητά πολιτική διαπραγμάτευση και δεν την έχει, επιδιώκει απομείωση του χρέους εδώ και τώρα και παραπέμπεται για μετά τις ευρωεκλογές, υπόσχεται να αποκρούσει ένα νέο κύμα λιτότητας, αλλά στην πραγματικότητα δεν μπορεί να εφαρμόσει τα ήδη συμφωνηθέντα. 

Οι επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας θα βρίσκονται στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα και πρώτα απ όλα θα ελέγξουν την υλοποίηση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ ευρώ που ακόμη εκκρεμεί. Η πλέον θερμή λίστα είναι αυτή των 1.270 υπαλλήλων που θα απολυθούν μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, από τις 4.000 απολύσεις που προβλέπονται μέχρι την εκπνοή του 2013 έχουν βρεθεί οι 2.730. Δηλαδή, 2.000 πρώην εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, 500 που έφυγαν για λόγους υγείας και 230 που αποχώρησαν αναγκαστικά λόγω πειθαρχικών παραπτωμάτων (επίορκοι). Επομένως, λείπουν 1.270 και μέχρι στιγμής η Τρόικα δεν δέχεται να προέλθουν από τη «δεξαμενή» των ΕΑΣ-ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟ που θα μπουν σε διαδικασία αναδιάρθρωσης ούτε από τους συμβασιούχους που μένουν στη θέση τους χάρη σε προσωρινές δικαστικές αποφάσεις και θα βρεθούν σύντομα στην έξοδο με βάση ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης.



Επίσης, η Τρόικα δεν έχει ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα της ελληνικής πλευράς για παράταση στην εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας για άλλους 12.500 δημόσιους υπαλλήλους το Δεκέμβριο. Ακόμη δεν έχει συμπληρωθεί ο κατάλογος του Σεπτεμβρίου, αφού λείπουν 1.349 ονόματα διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ, ενώ δεν έχει προετοιμαστεί η συνέχεια. Παρόλα αυτά οι εκπρόσωποι των πιστωτών δεν δείχνουν επιείκεια, ούτε καν κατανόηση, παρά την επίτευξη του περίφημου πρωτογενούς πλεονάσματος και ενώ οι εταίροι γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να σηκώσει άλλα μέτρα.  Κυβερνητικές πηγές εξακολουθούν να εκφράζουν την πεποίθηση ότι τελικά θα υπάρξει κάποιος συμβιβασμός και θα βρεθεί διέξοδος, αλλά μπορεί και να πρόκειται για επαγγελματική αισιοδοξία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου