Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΙ ΗΛΙΘΙΩΝ ΝΕΡΟ ΣΤΟ ΜΥΛΟ ΤΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ

Ισχυρές εκλογικές δυνάμεις στη Θράκη, αλλά σχεδόν μηδενικές πέραν αυτής, κατέγραψε τελικά το Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ)... 
 
 
του ΑΓΓΕΛΟΥ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ
 
Το κόμμα που ίδρυσε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 ο Αχμέτ Σαδίκ πέτυχε τον βασικό του στόχο που ήταν να αναδειχθεί ως ο βασικός εκφραστής της μουσουλμανικής μειονότητας, κερδίζοντας τους... Νομούς Ροδόπης και Ξάνθης, καταλαμβάνοντας παράλληλα την τρίτη θέση στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Σε πανελλαδικό δε επίπεδο συγκέντρωσε ποσοστό περίπου 0,75% και περίπου 42.500 ψήφους. 
 
Ωστόσο, το ΚΙΕΦ δεν κατάφερε να έχει επιρροή εκτός Θράκης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην εκλογική περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το ΚΙΕΦ συγκέντρωσε όλες κι όλες 15 ψήφους, ένδειξη ότι η απόπειρα διείσδυσής του στο μουσουλμανικό πληθυσμό της Ρόδου και της Κω απέτυχε παταγωδώς. Οι… απεσταλμένοι του κόμματος στη Ρόδο ήρθαν «αντιμέτωποι» με την άρνηση τόσο του τοπικού ιμάμη όσο και της βακουφικής επιτροπής να δεχθούν οποιεσδήποτε παρεμβάσεις. Ανύπαρκτη ήταν και η απήχηση του ΚΙΕΦ τόσο στο Λεκανοπέδιο (παρά τις διάφορες παρασκηνιακές κινήσεις του κόμματος σε οργανώσεις μουσουλμάνων) όσο και στην Κεντρική Μακεδονία.
 
Αναλύοντας τα αριθμητικά δεδομένα του ΚΙΕΦ, είναι εμφανές ότι σχεδόν το 100% των ψήφων του (σε απόλυτους αριθμούς) προήλθε από την Ανατολική Μακεδονία - Θράκη. Αυτό του επέτρεψε να έρθει τρίτο, συγκεντρώνοντας ποσοστό 12,23%, πίσω από τη ΝΔ (24,26%) και τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α (16,80%). Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσιάζει σημαντική μείωση των δυνάμεών του σε σχέση με τον Ιούνιο του 2012, όταν είχε λάβει 21,67%.
 
Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α υπέστη δε πραγματική καθίζηση στον Νομό Ξάνθης. Σε έναν νομό όπου το ΚΙΕΦ κατέλαβε την πρώτη θέση με 25,89% (15.378 ψήφους), η αξιωματική αντιπολίτευση πλήρωσε τους τραγικούς χειρισμούς της στην υπόθεση της Σαμπιχά Σουλεϊμάν με αποτέλεσμα το ποσοστό της να κατακρημνιστεί από το 38,56% του Ιουνίου 2012 στο 17,11% την περασμένη Κυριακή. Συνολικά, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α απώλεσε περί τις 14.000 ψήφους στον Νομό Ξάνθης.
 
Ακόμη πιο εντυπωσιακή ήταν η επίδοση του ΚΙΕΦ στον Νομό Ροδόπης. Το ποσοστό του άγγιξε το 42%, με τη ΝΔ στο 16,4% και στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α στο 10,8% (πτώση περίπου 9% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2012). Όσον αφορά δε στον Νομό Έβρου, το μειονοτικό κόμμα έλαβε περίπου 1.200 ψήφους και ποσοστό περί το 1,5%.
 
Παρατηρητές των τεκταινομένων στον χώρο της μουσουλμανικής μειονότητας σημείωναν ότι η συμμετοχή των μουσουλμάνων υπήρξε εμφανώς υψηλότερη σε σχέση με εκείνη του χριστιανικού στοιχείου. Παράλληλα όμως, το σύνολο των ψήφων που έλαβε το ΚΙΕΦ (σε απόλυτους αριθμούς) δείχνουν ότι σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των μελών της μειονότητας μάλλον κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα. Εκτιμάται δε ότι η κινητοποίηση που έλαβε χώρα ώστε να έλθουν να ψηφίσουν Δυτικοθρακιώτες από την Τουρκία (πχ Προύσα) είχε περιορισμένη απήχηση.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου