Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

ΞΑΝΑΡΩΤΑΜΕ: ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΔΙΑΤΑΣΣΕΤΑΙ Η ΑΜΕΣΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ??? Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ???

Yπ. Οικονομικών: Θα ικανοποιεί μόνο όσους προσφεύγουν ατομικά στη Δικαιοσύνη... 


Mε μια αδιανόητη εγκύκλιο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προαναγγέλλει ότι δεν θα εφαρμόζει...
καθολικά (σε όλους τους θιγομένους), τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που κρίνουν αντισυνταγματικές τις περικοπές σε επιδόματα, μισθούς και συντάξεις ή την επιβολή χαρατσιών, αλλά θα «αποζημιώνει» μόνο όσους προσφεύγουν και δικαιώνονται από το ΣτΕ.

Η εγκύκλιος που εξέδωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών αφορά συγκεκριμένα τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη φορολόγηση των επιδομάτων βιβλιοθήκης που παίρνουν οι πανεπιστημιακοί καθηγητές και των επιδομάτων αλλοδαπής (οδοιπορικά) που παίρνουν πολιτικοί υπάλληλοι. Αν και αναγνωρίζεται ότι τα εν λόγω επιδόματα δεν πρέπει να φορολογούνται επειδή δεν αποτελούν προσαύξηση εισοδήματος, διευκρινίζεται ότι οι αποφάσεις αυτές δεν έχουν γενική εφαρμογή, αλλά αφορούν μόνο αυτούς που είχαν προσφύγει!

Δηλαδή, με τη λογική του νέου υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και του «παλιού» αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ο πανεπιστημιακός που δικαιώθηκε από το ΣτΕ δεν θα επιβαρυνθεί, αλλά ο συνάδελφός του θα κληθεί να πληρώσει φόρο παρότι πρόκειται για το ίδιο ακριβώς επίδομα!

Με αυτή τη λογική του... παραλόγου κάθε απόφαση του ΣτΕ που δεν βολεύει τους κ. Χαρδούβελη και Σταϊκούρα θα ανατρέπεται με μια νέα εγκύκλιο! Δεν αποκλείεται δε το υπουργείο Οικονομικών να τηρήσει παρόμοια στάση και σε άλλες περιπτώσεις αποφάσεων ανώτατων δικαστηρίων, όπως αυτές με τις οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι διατάξεις για το χαράτσι στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ και για τη φορολόγηση της πάγιας αποζημίωσης των δικαστικών λειτουργών.

Θυμίζουμε ότι και στην περίπτωση των καθαριστριών το υπουργείο δεν εφάρμοσε τον νόμο, αλλά προσπάθησε να κερδίσει χρόνο προσφεύγοντας στον Αρειο Πάγο.

Νομικοί κύκλοι τονίζουν ότι αυτή η στάση του υπουργείου Οικονομικών θα επιδεινώσει το πρόβλημα καθώς το Δημόσιο θα επιφορτίσει με χιλιάδες προσφυγές και έξοδα τα δικαστήρια για να αντιμετωπίσει όλες τις θιγόμενες κοινωνικές ομάδες, που πλέον εξαναγκάζονται να κινηθούν ξεχωριστά στα δικαστήρια για να αποζημιωθούν για τις άδικες περικοπές και τα χαράτσια που τους επιβλήθηκαν.

Στο επίμαχο έγγραφο της Διεύθυνσης Φορολογίας Εισοδήματος του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνεται μεν ότι «η διοίκηση του υπουργείου Οικονομικών είναι υποχρεωμένη από το Σύνταγμα να συμμορφώνεται με τις ακυρωτικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας». Καταλήγει δε στο συμπέρασμα ότι οι αποφάσεις 29/2014 και 1840/2013 του ΣτΕ (σ.σ. με τις οποίες κρίθηκε αντισυνταγματική η φορολόγηση της πάγιας αποζημίωσης βιβλιοθήκης των πανεπιστημιακών και το επίδομα αλλοδαπής των δημόσιων υπαλλήλων) ως αναιρετικές «αναφέρονται σε συγκεκριμένους φορολογουμένους και δίνουν λύσεις σε συγκεκριμένες υποθέσεις, χωρίς να υποχρεώνουν τη διοίκηση του υπουργείου Οικονομικών σε γενική αποδοχή τους»!

Πάντως, ορισμένες πηγές από το υπουργείο Οικονομικών άφηναν χθες ανοιχτό ένα ενδεχόμενο να επανεξεταστεί το όλο θέμα στο μέλλον!

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου