Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

ΒΡΩΜΙΚΟ ΝΕΟΤΑΞΙΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΛΥΣΗΣ ΣΤΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ

Τα πανηγυράκια του Βαρθολομαίου με τον Πάπα, τους ραββίνους καθώς και η άθλια σιωπή του για τις σφαγές των ισλαμιστών στη μέση Ανατολή, βρίσκουν πλέον τη φυσική τους συνέχεια...

Μια συναγωγή, ένα τζαμί και μια εκκλησία κάτω από την ίδια στέγη θα είναι το παράδειγμα της οικουμενικότητας που προωθείται στη νεοταξίτικη εποχή.


Κι αυτό το έκτρωμα το χαρακτηρίζουν ως "νέα σελίδα στη θρησκευτική ιστορία". Η πρόβα τζενεράλε θα γίνει...
στο βερολίνο, όπου σχεδιάζεται να οικοδομηθεί ένα ενιαίο κτίριο μέσα στο οποίο θα μπορούν Μουσουλμάνοι, Εβραίοι και Χριστιανοί να ασκούν τη θρησκεία τους. Ο «Οίκος του Ενός», όπως θα ονομάζεται, θα αποτελείται από μία συναγωγή, μία χριστιανική εκκλησία και ένα τζαμί κάτω από την ίδια στέγη.

Ήδη διεξήχθη ένας αρχιτεκτονικός διαγωνισμός στον οποίο αναδείχθηκε νικητής ο Wilfried Kuehn. To εντυπωσιακό σχέδιο περιλαμβάνει ένα κτίριο από τούβλα με έναν ψηλό κεντρικό τετράγωνο πύργο. Γύρω από τον κεντρικό πύργο θα χτιστούν οι οίκοι λατρείας των τριών πίστεων, η συναγωγή, η χριστιανική εκκλησία και το τζαμί, ενώ ο «Οίκος του Ενός» θα καταλαμβάνει περίοπτη θέση στην καρδιά του Βερολίνου, στην περιοχή Petriplatz.

Οι τρεις ξεχωριστοί λατρευτικοί χώροι θα καλύπτουν την ίδια επιφάνεια, αλλά θα χαρακτηρίζονται από διαφορετική αρχιτεκτονική και σχεδιασμό που θα καλύπτει τις παραδοσιακές ανάγκες κάθε λατρευτικού χώρου.


Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του ναού έχει οριστεί μέσα στο 2016 με δεδομένο ότι θα υπάρξει έγκαιρη ανταπόκριση για τις δωρεές που απαιτούνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου