Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ - ΟΙ ΧΘΕΣΙΝΟΙ "ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ" ΞΕΛΑΣΠΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΗΠΑ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

H αμερικανική κυβέρνηση απέκτησε έναν απροσδόκητο σύμμαχο στη μάχη εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ: μια οργάνωση την οποία επισήμως χαρακτηρίζει τρομοκρατική...

Οι “τρομοκράτες” του PKK έσωσαν τις ΗΠΑ στο Ιράκ

Το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), που η Δύση και η Τουρκία καταδικάζουν για την εξέγερση διάρκειας 30 ετών εναντίον του τουρκικού κράτους, φαίνεται πώς...
διαδραματίζει αποφασιστικό ρόλο στο να εμποδιστεί η επέλαση των ανταρτών στο Ιράκ.

«Αυτός ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρις ότου αποτελειώσουμε το Ισλαμικό Κράτος» δήλωσε ο Ροτζάτ, ένας μαχητής του PKK ο οποίος νοσηλεύεται σε ένα νοσοκομείο στην Αρμπίλ, την πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν.
Η εμπλοκή του PKK έχει επιπτώσεις όχι μόνο για τους αντίπαλες κουρδικές φατρίες που απέτυχαν να σταματήσουν την επέλαση του Ισλαμικού Κράτους, αλλά επίσης για την Τουρκία και τη διεθνή κοινότητα, που δέχονται ασφυκτικές πιέσεις από το PKK να αφαιρέσουν από αυτό την ετικέτα της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ο Ροτζάτ, ηλικίας 33 ετών, τραυματίστηκε για τρίτη φορά στη μάχη για την ανακατάληψη της πόλης Μαχμούρ του βόρειου Ιράκ από το Ισλαμικό Κράτος.
Τις προηγούμενες φορές, ο Ροτζάτ είχε τραυματιστεί πολεμώντας εναντίον των τουρκικών δυνάμεων.
Οι συγκρούσεις του PKK με τον τουρκικό στρατό είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 40.000 ανθρώπων το διάστημα από το 1984 ως την κήρυξη μονομερούς εκεχειρίας τον Μάρτιο του 2013.

Ο ρόλος που παίζει η οργάνωση υπογραμμίζει το δίλημμα για την Άγκυρα, που συνεχίζει μεν να θεωρεί το PKK τρομοκρατική οργάνωση, αλλά νιώθει πραγματικά να απειλείται από το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).
Χάρη στον Ροτζάτ και τους συμπολεμιστές του οι κάτοικοι του Μαχμούρ που εγκατέλειψαν τις εστίες τους τρομοκρατημένοι και εξαιτίας μιας επίθεσης του ΙΚ που απειλούσε την Αρμπίλ, σε απόσταση 60 χιλιομέτρων, επιστρέφουν για να αξιολογήσουν το μέγεθος των ζημιών.
Ήδη έβαψαν έναν τοίχο για να σβήσουν ένα γκραφίτι. Έγραφε «το Ισλαμικό Κράτος είναι εδώ για να μείνει».
«Δεν πρόκειται μόνο για το Μαχμούρ: πρόκειται για το Κουρδιστάν», τόνισε ένας καπετάνιος του PKK, ο Σαντίκ Γκογί, κάτω από μία αφίσα του φυλακισμένου ηγέτη της οργάνωσης Αμπντουλάχ Οτσαλάν, αναφερόμενος στα εδάφη των Κούρδων στη Συρία και το Ιράν, αλλά επίσης και στην Τουρκία και το Ιράκ.

«Το Ισλαμικό Κράτος αποτελεί κίνδυνο για όλους, πρέπει να το πολεμήσουμε παντού».
Μια ένοπλη οργάνωση που συνδέεται στενά με το PKK, η Επιτροπή Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG), η ένοπλη πτέρυγα του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης, του συριακού βραχίονα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) έχει δημιουργήσει μια αυτόνομη ζώνη στη βορειοανατολική Συρία, αποκρούοντας με επιτυχία τις επιθέσεις των τζιχαντιστών που έχουν εγκαθιδρύσει ένα χαλιφάτο που εκτείνεται πέραν της ιρακινής μεθορίου.
Όταν οι ισλαμιστές μαχητές καταλάμβαναν θέσεις των Πεσμεργκά στο βορειοδυτικό Ιράκ, οι πολεμιστής του YPG διέσχιζαν τα σύνορα της Συρίας και απομάκρυναν χιλιάδες μέλη της θρησκευτικής μειονότητας των Γεζίντι που είχαν παγιδευτεί σε ένα βουνό με ελάχιστη τροφή και νερό.

«Το PKK είναι ο ήρωάς μας» δηλώνει ο 26χρονος Χουσέιν, ένας από τους χιλιάδες Γεζίντι που εκπαίδευσαν οι μαχητές της Επιτροπής Προστασίας του Κουρδικού Λαού σε διάφορα στρατόπεδα στη Συρία, για να πολεμήσουν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.
Οι διοικητές του PKK υποστηρίζουν επίσης ότι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πυρός στην πόλεις Κιρκούκ και Τζαλάουλα.
Αποφεύγουν να δώσουν συγκεκριμένο απολογισμό ενώ οι σφοδρές συγκρούσεις καθιστούν δύσκολη την επιβεβαίωση των ισχυρισμών τους.

«Δεν υπάρχει λόγος πανικού»
Η Άγκυρα από την πλευρά της δεν έχει σχολιάσει εκτενώς τις συγκρούσεις στο Ιράκ, καθώς δεν θέλει να προβάλλονται οι κατηγορίες —τις οποίες διαψεύδει κατηγορηματικά— ότι η στήριξη που έχει προσφέρει στους Σουνίτες αντιπάλους του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ έχει βοηθήσει το Ισλαμικό Κράτος να αυξήσει τη δύναμή του, ενώ παράλληλα φοβάται για την τύχη δεκάδων Τούρκων πολιτών, τους οποίους έχουν αιχμαλωτίσει οι τζιχαντιστές.
Ωστόσο Τούρκοι αξιωματούχοι υποβαθμίζουν την ανησυχία ότι το PKK θα ενθαρρυνθεί από το ρόλο του στο Ιράκ και θα προκαλέσει περαιτέρω αναταραχή στην Τουρκία και θεωρούν τη μάχη του PKK εναντίον του Ισλαμικού Κράτους διαφορετικό θέμα από τον αγώνα που δίνουν με την Άγκυρα για τα δικαιώματα των Κούρδων.

«Στο Ιράκ υπάρχει μια κρίση και το PKK έχει εμπλακεί σε αυτή τη μάχη μαζί με άλλα στοιχεία εκεί» υπογράμμισε ένας Τούρκος υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος στο πρακτορείο Ρόιτερς ενώ προσέθεσε ότι δεν προβλέπει ότι η δέσμευση εκεί θα είναι μόνιμη.
«Δεν υπάρχει κανένας φόβος για μια διαίρεση στην Τουρκία ή φόβος για την ενοποίηση των κουρδικών πληθυσμών εκτός Τουρκίας. Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν αιτήματα μέσω μιας ένοπλης διένεξης ή βίας από το PKK στην Τουρκία, δεν υπάρχει λόγος πανικού» είπε ο αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί προκειμένου να μπορέσει να μιλήσει πιο ελεύθερα.
Το PKK αντιλαμβάνεται ότι ο νέος και ο παλιός εχθρός συνδέονται μεταξύ τους σε μεγάλο βαθμό. Κατηγορεί την Τουρκία ότι χρηματοδοτεί και στέλνει Ισλαμιστές να πολεμήσουν τους Κούρδους για λογαριασμό της στη Συρία, κάτι που η Άγκυρα αρνείται.
Ωστόσο έχει αφήσει κατά μέρος το αίτημά του για ένα ανεξάρτητο κράτος των Κούρδων στη νοτιανατολική Τουρκία.

Ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης στην Άγκυρα σχολίασε ότι το PKK αντιλαμβάνεται τις ενέργειές του στο Ιράκ, ειδικά τη βοήθεια που έχει παράσχει στους Γεζίντι, ως ένα μέσο για να βοηθήσει στην επίτευξη μιας διπλωματικής ώθησης προκειμένου να πείσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να το βγάλει από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων.
«Είναι αρκετά παράδοξο το γεγονός ότι μία οργάνωση που περιγράφεται ως τρομοκρατική από την ΕΕ εμφανίζεται να διαδραματίζει έναν τόσο σημαντικό ρόλο (εναντίον του Ισλαμικού Κράτους)», εξήγησε ο διπλωμάτης.

Η ΕΕ εντούτοις είναι σχεδόν απίθανο ότι θα προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια χωρίς τη συμφωνία της τουρκικής κυβέρνησης, επισήμανε ο ίδιος.
«Οι Τούρκοι θα εναντιώνονταν σθεναρά σε αυτό. . . δεν βρισκόμαστε στη φάση όπου η Τουρκία θα ήταν πρόθυμη να εξετάσει κάτι τέτοιο, σε καμία περίπτωση».

ΠΗΓΗ: REUTERS, ANA-MPA
Στη φωτογραφία (κέντρο) ο αρχηγός της στρατιωτικής πτέρυγας του PKK Murat Karayilan 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου