Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ΒΑΖΟΥΝ ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Είναι προφανές ότι η όξυνση των σχέσεων Δύσης-Ρωσίας, υποχρεώνει τα κράτη να πάρουν θέση υπέρ του ενός ή του άλλου: «Ή είσαι μ’ εμάς, ή δεν είσαι»...

https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ3t_tVQbqQMg1tQfibnQ9Es0812afY-PGhSakjnvpsmZA-EN4y

Είναι προφανές ότι η όξυνση των σχέσεων Δύσης-Ρωσίας, υποχρεώνει τα κράτη να πάρουν θέση υπέρ του ενός ή του άλλου. Σε σκληρό αδυσώπητο αγώνα, δεν σού επιτρέπουν να κρατήσεις ουδέτερη θέση. «Ή είσαι μ’ εμάς, ή δεν είσαι». Και αν δεν είσαι, ετοιμάσου να υποστείς την...
μήνη αυτού που αρνείσαι να υπηρετήσεις καθ’ ολοκληρία. Απαιτείται μεγάλο σθένος, αλλά και βαθιά γνώση των διπλωματικών ελιγμών, για να μπορέσεις να εκφύγεις λίγο.
 
Αυτές τις ημέρες, υπήρξαν γεγονότα που θα αποβούν καθοριστικά για την περαιτέρω πορεία των βαλκανικών λαών. Και κατ’ αρχάς, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε απόφαση με την οποία καλούνται οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ να ακυρώσουν τις συμφωνίες που έχουν υπογράψει με τη Ρωσία, περιλαμβανομένης και της συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου «South Stream».
 
Η απόφαση απευθύνεται κυρίως στις χώρες οι οποίες έχουν υπογράψει σχετική συμφωνία είτε προσυμφωνία με την Ρωσία, συγκεκριμένα στη Βουλγαρία, Σερβία, Ουγγαρία, Ελλάδα, Σλοβενία, Αυστρία και Κροατία. Ορισμένες από αυτές έχουν ήδη αρχίσει την χωροθέτηση της γραμμής την οποία θα ακολουθήσει ο αγωγός.
 
Υπήρξαν από τις χώρες αυτές αντιδράσεις -πλην της Ελλάδας, η οποία από καιρού ακύρωσε την συμφωνία, παρόλο που κατά διαστήματα εμφανίζεται να θέλει να επιστρέψει, αλλά μάλλον για επικοινωνιακούς λόγους αφήνουν να διαρρεύσει τέτοια πρόθεση-, που παρέμειναν μέχρι στιγμής στο στάδιο των δηλώσεων, πλην της Βουλγαρίας και της Σερβίας, όπου σημειώνονται εξελίξεις. Στην πρώτη, υπήρξε παραίτηση της κυβέρνησης και διενέργεια εκλογών σε λίγες μέρες, και είναι άγνωστο τι θα συμβεί αν επικρατήσουν κόμματα (σοσιαλιστικό και εθνικιστικό) που τάσσονται υπέρ της κατασκευής του αγωγού.
 
Η δε Σερβία, είναι αποφασισμένη να ξεκινήσει την κατασκευή του αγωγού South Stream τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με το EurActiv, ο επικεφαλής του τμήματος διεθνών έργων της Gazprom κ. Αλεξάντερ Σιρομιάτιν δήλωσε σε σερβικά ΜΜΕ, ότι οι εργασίες θα γίνουν ανεξαρτήτως της κατάστασης στη γειτονική Βουλγαρία, όπου η κατασκευή έχει διακοπεί μέχρι το σχέδιο να εναρμονιστεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, δηλαδή ποτέ.
 
Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, προ ημερών, ο κ. Σιριομάτιν είχε κάνει άλλη μία δήλωση που προκάλεσε έκπληξη, ότι η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου αναμένει από τη Βουλγαρία να χορηγήσει άδεια για την κατασκευή του South Stream λίγο μετά τις πρόωρες εκλογές της 5ης Οκτωβρίου.
 
Όμως, υπήρξε μια είδηση, σύμφωνα με την οποία η Βουλγαρία συζητά με την ελληνική κυβέρνηση να προμηθευτεί από την Ελλάδα αέριο, το οποίο βεβαίως η Ελλάδα θα αγοράζει και θα μεταπωλεί. Η Βουλγαρική Ραδιοφωνία είχε άρθρο με τίτλο «Η Σόφια εργάζεται πυρετωδώς για εναλλακτικές προμήθειες αερίου», επειδή, όπως προειδοποίησε η υπηρεσιακή αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κα. Εκατερίνα Ζαχάριεβα, υπάρχει πιθανότητα η Βουλγαρία να θιγεί από κρίση αερίου όπως εκείνη στις αρχές του 2009.
 
Περισσότερο από το 90% της κατανάλωσης αερίου στην Βουλγαρία εξασφαλίζεται με την μεταφορά ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας και πραγματικά, όπως προειδοποίησε ο υπουργός κ. Στόνωβ, εάν μειωθούν οι προμήθειες η κατάσταση στη χώρα θα γίνει πολύ σοβαρή. Γι’ αυτό και οι αρχές ανέλαβαν επείγοντα μέτρα για την πρόληψη ενδεχόμενης κρίσης αερίου.
 
Γίνονται λοιπόν διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, με την οποία η Βουλγαρία έχει πετύχει συμφωνίες για την λήψη αερίου σε συνθήκες κρίσης. Αυτή η παραλλαγή, όμως, είναι πρόχειρη -σημειώνει το άρθρο στην Βουλγαρική Ραδιοφωνία- όχι μόνο επειδή σε ενδεχόμενη κρίση η ίδια η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει ανεπάρκεια μπλε καυσίμου, αλλά και επειδή η τιμή του είναι υψηλότερη, διότι έρχεται από σταθμούς για υγροποιημένο αέριο (το οποίο, όπως έγραψα και άλλη φορά θα αγοράζουμε από τις ΗΠΑ ή το Κατάρ.
 
Οι προοπτικές για την διαφοροποίηση των προμηθειών αερίου σε μεσοπρόθεσμο πλάνο ίσως να γεννούν αισιοδοξία, αλλά πραγματική εναλλακτική στις ρωσικές προμήθειες αυτήν τη στιγμή είναι μόνο οι προμήθειες ακριβότερου αερίου μέσω της Ελλάδας, είναι το συμπέρασμα.
 
Όμως, αυτό το ακριβότερο αέριο μας προϊδέασε ο κ. Σαμαράς -δυο φορές σε μια εβδομάδα-, που σημαίνει ότι θα μας υποχρεώσουν να το αγοράσουμε, όπως ακριβώς αγοράζουμε όπλα που δεν χρησιμοποιούμε. Με το πρόσχημα τις τιμωρίας της Ρωσίας, θα πλουτίσουν πάλι κάποιες εταιρίες από το δικό μας υστέρημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου