Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΤΣΙ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ

Και η ''νομική φόρμα'' που χρησιμοποιήθηκε για την ανταλλαγή των 49 Τούρκων ομήρων με κρατούμενους, μέλη του <<Ισλαμικού Κράτους>> (ISIL) αποκαλύπτεται την στιγμή που ολοένα και πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στην Τουρκία και στο εξωτερικό σχετικά με τις συνθήκες απελευθέρωσης των Τούρκων ομήρων από το ISIL... 

Image

του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ

Ότι δηλαδή δεν έγινε κάποια ''ειδική επιχείρηση'' της ΜΙΤ όπως πλάθουν τον μύθο οι κ.κ. Ερντογάν και Νταβούτογλου για διαφόρους λόγους όπως γράψαμε, αλλά...
ήταν προϊόν διαπραγμάτευσης και συναλλαγής! 
 

Η εφημερίδα  Haberturk στην κυριακάτικη έκδοσή της προϊδέασε αποκαλύπτοντας ότι το περιεχόμενο της συναλλαγής αυτής που δεν ήταν άλλο την αποφυλάκιση μαχητών της ISIL που κρατούνταν σε φυλακές στην Τουρκίας! Ακολούθησε την Κυριακή πάλι ο Τούρκος πρόεδρος κ. Ερντογάν, ο οποίος όταν ρωτήθηκε σχετικά,  είχε απαντήσει: «Ας υποθέσουμε ότι έγινε μια τέτοια ανταλλαγή, και να έγινε, εγώ εκείνο βλέπω: οι 49 πολίτες μας δεν ανταλλάσσονται με τίποτε, ευτυχώς επέστρεψαν στις οικογένειες τους, αυτό και μόνο σκέφτομαι», εν συνεχεία το Γαλλικό Πρακτορείο όπου μια  τουρκική κυβερνητική πηγή δήλωσε «δεν επιβεβαιώνουμε ούτε διαψεύδουμε ότι υπήρξε ανταλλαγή», ενώ τέλος σύμφωνα με την εφημερίδα Χουριέτ, που επικαλείται πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, οι  όμηροι ανταλλάχθηκαν με 50 μέλη του <<Ισλαμικού Κράτους>> (ISIL) που κρατούνταν όμηροι από μια ομάδα  σύρων εξεγερμένων.

Η συριακή αυτή ομάδα, η Λίουα αλ Τάουχιντ, μια ταξιαρχία που πρόσκειται στους Αδελφούς Μουσουλμάνους και έχει αποσχισθεί από τους αντάρτες του  Ελεύθερου Συριακού Στρατού, η οποία κρατούσε τους 50 μαχητές του ΙΚ (ISIL) δέχθηκε, έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις, να τους απελευθερώσει. Ως προς το που  ακριβώς ήταν οι κρατούμενοι τζιχαντιστές - στην Τουρκία ή στα χέρια των ανταρτών στην Συρία - υπάρχει ασάφεια ακόμη , το βέβαιο είναι ΄πως όπως αποκαλύπτει η Yeni Safak,ότι << δόθηκαν ορισμένα ιδιαίτερα σημαντικά ανταλλάγματα για την ISID>>. Οπότε ίσως κρατούμενοι τζιχαντιστές να ήταν και στην Τουρκία και στην Συρία...
 
Αυτό ενισχύει ο αρθρογράφος της Yeni Safak κ. Abdulkadir Selvi που επισημαίνει ότι για την ανταλλαγή έγινε χρήση το άρθρου 6 του νέου Νόμου για τη ΜΙΤ που ορίζει: «Εκτός των Τούρκων πολιτών, όσοι είναι κρατούμενοι ή κατάδικοι, σε περιπτώσεις που απαιτούν η εθνική ασφάλεια ή τα εθνικά συμφέροντα, κατόπιν αιτήματος του Υπουργείου Εξωτερικών και με πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης και έγκριση του Πρωθυπουργού, μπορούν να εκδοθούν σε άλλη χώρα ή μπορεί να γίνει ανταλλαγή με τους κρατουμένους και καταδίκους που βρίσκονται σε μια άλλη χώρα».
 
Δηλώσεις για ''ηρωικά'' και ''κατασκοπευτικά'' στόρυ...
Βεβαίως την ίδια ώρα διάφοροι κύκλοι στην Τουρκία επιχειρούν να θολώσουν τα νερά με διάφορα ''ηρωικά'' και ''κατασκοπευτικά'' που θα ζήλευε και ο ...Ζεράρ ντε Βιλιέ- άλλωστε είναι γνωστό ότι ''στην Τουρκία του φόβου'' οι δημοσιογράφοι αυτολογοκρίνονται : Έτσι η ίδια εφημερίδα - η Haberturk - σε άλλο δημοσίευμα επικαλούμενη δηλώσεις ανώτατου Τούρκου αξιωματούχου, γράφει ότι μετά την αλλαγή 8 κατά σειρά τοποθεσιών κράτησης των ομήρων, η ISIL, της οποίας οι κινήσεις παρακολουθούνταν βήμα προς βήμα από την ΜΙΤ, αναγκάσθηκε τελικά να απελευθερώσει τους ομήρους, όταν πλέον η κράτησή τους ενείχε μεγάλο ρίσκο. Η ίδια πηγή επεσήμανε στην εφημερίδα ότι δεν δόθηκαν λύτρα και δεν έγινε διαπραγμάτευση με την ISIL, αλλά η επιχείρηση διεξήχθη αποκλειστικά και μόνο από την ΜΙΤ, χωρίς καμία ξένη υποστήριξη.
 
Εμπλέκουν τώρα και ''κοκκινοσκούφηδες'' 
Κάποια στιγμή  στα ....μεθεόρτια και για να κάνει πιο ...πικάντικη την ιστορία που πλάθει ο κ. Ερντογάν θυμήθηκε να ...ευχαριστήσει και το στρατό για την συμβολή του- μέχρι τότε μιλούσε μόνο για την ΜΙΤ .. Ακολούθησε και ο φίλος του επικεφαλής της ΜΙΤ, κ Χακάν Φιντάν, που αντιλαμβανόμενος ότι κάπου το ''στόρυ'' πάσχει, ...παραβίασε την εντολή να μην διαρρεύσει καμιά επιχειρησιακή λεπτομέρεια, και πλάσαρε μια περιγραφή που όμως μπλέκει και  Ειδικές Δυνάμεις(''  κοκκινοσκούφηδες'') που έδρασαν, λέει, ...άσφαιρα!
Συγκεκριμένα σε αποκλειστικές δηλώσεις του στην εφημερίδα Milliyet, αναφορικά με την απελευθέρωση των 49 ομήρων ο κ.Φιντάν είπε: «Η διαδικασία αυτή είχε απρόβλεπτα ρίσκα. Δεν μπορούσε να γνωρίζει κανείς τι μπορεί να συμβεί. Γι’ αυτόν το λόγο, έγιναν αναβολές της τελευταίας στιγμής σε διαφορετικές στιγμές. Περιμέναμε τον καταλληλότερο χρόνο και οι πολίτες μας μπόρεσαν να επιστρέψουν σώοι και αβλαβείς στην Τουρκία.»

 

Ο κ. Φιντάν υποστήριξε ακόμα ότι η επιχείρηση που έγινε πραγματοποιήθηκε χωρίς να ληφθεί βοήθεια από καμία ξένη υπηρεσία πληροφοριών και τελικά έγινε μόνο από τη ΜΙΤ. Και τόνισε «Δεν ρίχτηκε ούτε μία σφαίρα και για να μην προσελκύσουμε την προσοχή προωθήθηκαν στα σύνορα κοκκινοσκούφηδες (Ειδικές Δυνάμεις) από διάφορους νομούς της Τουρκίας. Οι άνδρες της ΜΙΤ πέρασαν στη Συρία από τη συνοριακή είσοδο του Ακτσάκαλε, που παρέμενε κλειστή από τον Ιανουάριο, λόγω της απειλής της ISID. Στο μεταξύ και ο Πρόεδρός μας, σε κάθε φάση, έλεγε αυτά που έπρεπε να πει. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο περισσότερο που μπορούμε να πούμε πέραν αυτών. Εκείνο που απαιτήθηκε ήταν υπομονή, λεπτομερής εργασία, εξυπνάδα και καρτερία. Τίποτα άλλο. Λειτουργήσαμε μ’ αυτές τις αρχές».
 

ISIL: Έγιναν διαπραγματεύσεις!  
«Ποιος λέει την αλήθεια;» αναρωτιέται δημοσίευμα στην εφημερίδα Sozcu, σχολιάζοντας τις διαφορετικές εκδοχές του Τούρκου Προέδρου, του Τούρκου Πρωθυπουργού κλπ και της ISIL : ο Τούρκος Πρόεδρος επέμεινε ότι οι όμηροι απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο οργανωμένης επιχείρησης, ο Τούρκος Πρωθυπουργός δήλωσε ότι απελευθερώθηκαν χάρη σε επαφές, ενώ η ISIL ανακοίνωσε ότι έγινε κατόπιν διαπραγμάτευσης...Αλλά και από τον ίδιο τον Ερντογάν - θυμίζουμε εμείς- του ...ξέφυγε και ...ευχαρίστησε τους ...φίλους που βοήθησαν!!!
Τα στοιχεία έρχονται το ένα μετά το άλλο:Σε δημοσίευμα στη Daily Sabah με τίτλο «Οι Τούρκοι όμηροι απελευθερώθηκαν ως αποτέλεσμα διπλωματικών συνομιλιών» αναφέρεται ότι μετά από 101 ημέρες οι Τούρκοι όμηροι απελευθερώθηκαν μετά τις επιτυχείς διπλωματικές διαπραγματεύσεις με σουνιτικές φυλές στην περιοχή.H απελευθέρωση των ομήρων ήταν αποτέλεσμα επαφών με αραβικές φυλές, γράφει η Taraf , ενώ, σύμφωνα με τη Vatan, η συμφωνία επετεύχθη όταν η Τουρκία απέρριψε την ενεργό συμμετοχή στο διεθνή συνασπισμό εναντίον της ISIL (σ.σ. δούναι και λαβείν, δηλαδή). Μάλιστα η διαπραγμάτευση για την απελευθέρωση των ομήρων είχε γίνει από τις 13 Σεπτεμβρίου γράφει η Hurriyet .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου