Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΙΛΟΤΟΣ ΠΟΥ ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ

Οι δολοφόνοι του ISIS τρέμουν στο ενδεχόμενο να χάσουν τη ζωή τους από μια «αμαζόνα» των κούρδων μαχητών πεσμεργκά, που πολεμούν στο πλευρό του ιρακινού στρατού. Οπότε, πλέον οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία... 
 
Μαριάμ αλ Μανσούρι: Η πιλότος που βομβαρδίζει τους τζιχαντιστές
 
Πρέπει να έχουν στραμμένα τα μάτια τους προς τον ουρανό, προκειμένου να μη χάσουν τον Παράδεισο εξαιτίας... μιας γυναίκας πιλότου. Η πρώτη γυναίκα πιλότος της πολεμικής αεροπορίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων συμμετείχε στις... πρώτες αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.
Η 35χρονη Μαριάμ αλ Μανσούρι είναι κυβερνήτης μιας μοίρας μαχητικών αεροσκαφών F-16 που την περασμένη Δευτέρα το βράδυ, ως επικεφαλής όλων των αεροπορικών δυνάμεων από τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία, τα Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Κατάρ, πραγματοποίησε συντονισμένες επιθέσεις στις θέσεις του ISIS στη Συρία. Στη διάρκεια της επιχείρησης ερρίφθησαν πάνω από 160 βόμβες, σε Ράκα, Χαλέπι και Ιντλίμπ. Στην αεροπορική εκστρατεία στη Συρία δεν συμμετέχουν δυτικές δυνάμεις εκτός των ΗΠΑ, καθώς, όπως υποστηρίζουν, δεν υπάρχει επίσημη πρόσκληση από τις Αρχές της χώρας.
«Η Μαριάμ είναι μια εξαιρετικά καταρτισμένη πιλότος, που διαθέτει υψηλό επίπεδο στρατιωτικής εκπαίδευσης. Γι' αυτό τον λόγο και ηγήθηκε της αποστολής αυτής» ανακοίνωσε ο πρέσβης των ΗΑΕ στις ΗΠΑ Γιουσέφ αλ Οτάιμπα, προσθέτοντας αστειευόμενος πως «όταν επικοινώνησαν μαζί της οι πιλότοι αμερικανικού αεροσκάφους, προκειμένου να διευθετηθούν οι λεπτομέρειες του από αέρος ανεφοδιασμού του F-16 της, μεσολάβησε μια παύση είκοσι δευτερολέπτων στο άκουσμα γυναικείας φωνής».

Η 35χρονη πιλότος γεννήθηκε στο Αμπου Ντάμπι, έχει άλλα επτά αδέλφια στη δεκαμελή οικογένειά της και σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο πανεπιστήμιο της χώρας της. Ομως μόλις επετράπη από την εξαιρετικά αυστηρή ισλαμική νομοθεσία να δεχτούν και γυναίκες στην Πολεμική Αεροπορία της χώρας, δεν το σκέφτηκε πολύ: αποφάσισε να ενταχθεί για εκπαίδευση στη Στρατιωτική Σχολή Χαλίφα μπιν Ζάγεντ. Αποφοίτησε το 2007 και έκτοτε απολαμβάνει του σεβασμού των - κυρίως, ανδρών - συναδέλφων της που την αναγνωρίζουν ως μια ικανότατη πιλότο. Μάλιστα, οι ικανότητές της είχαν ως αποτέλεσμα πριν από λίγους μήνες να της απονεμηθεί ο αεροπορικός έπαινος «Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ», ενώ στο παρελθόν έχει τιμηθεί και με το μετάλλιο «Υπερηφάνεια των Εμιράτων».
Η δυναμική πιλότος δήλωσε στο περιοδικό των Εμιράτων «Deraa Al Watan» ότι «αντί να ανταγωνίζομαι τους άνδρες συναδέλφους μου, ανταγωνίζομαι τον ίδιο μου τον εαυτό για να βελτιώσω τις ικανότητές μου» και προσέθεσε πως δεν έτυχε ιδιαίτερης μεταχείρισης λόγω του φύλου της. «Αν και η οικογένειά μου με υποστήριξε ενθέρμως στην προσπάθειά μου αυτή, εντούτοις έπρεπε να υπερκεράσω πάρα πολλά εμπόδια στην πορεία μου από την ένταξή μου στην Αεροπορική Ακαδημία μέχρι σήμερα» δήλωσε η Μαριάμ, που έχει υπερασπιστεί πολλάκις στα ΜΜΕ της χώρας της το δικαίωμα των γυναικών στα Εμιράτα να υπηρετούν την πατρίδα τους από διάφορες διοικητικές ή επιτελικές θέσεις, χωρίς να εξαιρούνται οι ένοπλες δυνάμεις. «Ο άνδρας και η γυναίκα έχουν το ίδιο δικαίωμα να μπορούν να εντάσσονται σε όλους τους τομείς και τις ειδικότητες προκειμένου να ανέλθουν στο υψηλότερο επίπεδο» δήλωσε πρόσφατα στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο του Αμπου Ντάμπι.
«Παρ' όλο που οι γυναίκες στη συντηρητική ισλαμική κοινωνία των ΗΑΕ όντως αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα εμπόδια και φραγμούς, εν τούτοις πρέπει να αναγνωρίσουμε πως υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στο πώς αντιμετωπίζουμε εμείς μια γυναίκα στα ΗΑΕ και πώς την αντιμετωπίζουν σε άλλα μέρη του ισλαμικού κόσμου» επισημαίνει με νόημα ο πρέσβης Οτάιμπα.
Υπάρχει, ωστόσο, και ένας ακόμη λόγος που η περίπτωση της Μαριάμ έτυχε τόσο μεγάλης προβολής: το γεγονός πως αν ένας μαχητής του τζιχάντ χάσει τη ζωή του, όχι από έναν άνδρα, άλλα από μια γυναίκα, τότε θα στερηθεί μια υπέροχη μεταθανάτιο ζωή δίπλα σε πανέμορφες παρθένες, σύμφωνα με το Κοράνι. Είναι πρόσφατο το παράδειγμα των μαχητών του ISIS που τρέμουν στο ενδεχόμενο να χάσουν τη ζωή τους από μια «αμαζόνα» των κούρδων μαχητών πεσμεργκά, που πολεμούν στο πλευρό του ιρακινού στρατού. Οπότε, πλέον οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία πρέπει να έχουν στραμμένα τα μάτια τους προς τον ουρανό, προκειμένου να μη χάσουν τον Παράδεισο εξαιτίας... μιας γυναίκας πιλότου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου