Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

ΒΟΣΝΙΑ - ΧΩΡΑ ΠΥΡΙΤΙΔΑΠΟΘΗΚΗ ΜΕ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΔΡΑΣΗ ΙΣΛΑΜΙΚΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Πέρυσι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη αναγκάστηκε να απελάσει δύο ιρανούς διπλωμάτες, αλλά σύμφωνα με πηγές  μυστικών υπηρεσιών της Δύσης, ανέρχονται σε χιλιάδες οι μουσουλμάνοι παράγοντες από χώρες της Μέσης Ανατολής,  που δρουν στη χώρα...


«Οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών», γράφει το δημοσίευμα,  «αναφέρουν ότι η Β-Ε έχει 650 μέλη του Ιράν, καθώς και...
μέλη υπηρεσιών πληροφοριών άλλων ισλαμικών χωρών, όπως σημειώνει η κροατική εφημερίδα «Jutarnji list».

Οι βοσνιακές μυστικές υπηρεσίες έχουν καταγεγραμμένα 330 ονόματα ξένων πρακτόρων, πράγμα που δηλώνει ότι αυτήν τη στιγμή στη χώρα δρουν ενεργά, τουλάχιστον, 1000 μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας των ισλαμικών χωρών.

Η όλη ιστορία έχει τις ρίζες της πίσω στο χρόνο, πριν από τον πόλεμο στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όταν οι ιρανικές αρχές  έσπευσαν να δημιουργήσουν καλές σχέσεις με το Κόμμα της Δημοκρατικής Δράσης, το οποίο στη συνέχεια ανέδειξε τον Αλία Ιζετμπέγκοβιτς, και τώρα επικεφαλής είναι ο γιος της Μπακίρ, ο οποίος εξελέγη για δεύτερη φορά στην προεδρία της Β-Ε.

Το Ιράν προσφέρει πλέον όλες  τις υπηρεσίες του, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών και των πληροφοριών, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι πρόκειται για ένα κράτος Σιιτικό, ενώ οι Βόσνιοι Μουσουλμάνοι είναι Σουνίτες. Στην Τεχεράνη προσφέρεται μια μοναδική ευκαιρία πρόσβασης στην καρδιά της Ευρώπης, για τη δημιουργία ενός πυρήνα μέσω του οποίου θα μπορούσε να δραστηριοποιήσει τις δραστηριότητες της,  στον τομέα αυτό.

Υπό την πίεση των δυτικών υπηρεσιών, η Β-Ε, έχει λάβει μέτρα για να μειώσει τις επιπτώσεις της επιρροής του Ιράν και πέρσι η χώρα απέλασε δύο ιρανούς διπλωμάτες, αλλά η κατάσταση δεν είναι ακόμη ήρεμη.

Η Ιρανική Μυστική Υπηρεσία έχει δημιουργήσει ισχυρές επαφές με τους Ουαχαμπιστές Σαλαφιστές στην Γκόρνα Μοαότσα, παρόλο που σε εκείνη την περιοχή έχει εχθρούς.

Η διείσδυση των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών είναι μεγάλη και συνεχίζουν να επηρεάζουν τη χώρα, μεταφέροντας πολιτιστικούς και θρησκευτικούς όρους- τα σημαντικότερα σημεία της ιρανικής επαναστατικής φρουράς, μέσω ερευνητικών και επιστημονικών ιδρυμάτων.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι στόχος της ενίσχυσης αυτής των σχέσεων με τις μουσουλμανικές χώρες και ιδιαίτερα με το Ιράν είναι η απόκτηση μιας σημαντικής βάσης κοντά στη Βιέννη, που αποτελεί κομβικό σημείο της δράσης της ισλαμικής ριζοσπαστικής επιλογής, σε αυτό το μέρος της Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου