Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014

Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΒΓΑΙΝΕΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ

Με στρατιωτικές περιπολίες προκειμένου να προφυλάξουν τους δημόσιους χώρους από το ενδεχόμενο νέων επιθέσεων θα υποδεχθούν τα Χριστούγεννα οι Γάλλοι... 


Την απόφαση -σύμφωνα με την οποία 200-300 επιπλέον στρατιώτες θα αναπτυχθούν μέσα στις επόμενες μέρες, ενώ θα αυξηθεί και ο αριθμός των...
περιπολιών «σε πολυσύχναστα μέρη»- ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, μετά το πέρας έκτακτης υπουργικής σύσκεψης με αφορμή τις τρεις επιθέσεις στο αστυνομικό τμήμα στην κεντρική Γαλλία, στην Ντιζόν και τη Ναντ. Οι στρατιώτες αυτοί θα προστεθούν στο λεγόμενο σχέδιο «Vigipirate», που τίθεται σε εφαρμογή στη Γαλλία στη διάρκεια των γιορτών.

Εκκληση
Το μήνυμα που στέλνουν ο Γάλλος πρωθυπουργός και ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είναι έκκληση για «επαγρύπνηση, ενότητα, συσπείρωση» αλλά και... ψυχραιμία. «Δεν πρέπει να υποκύψουμε στον πανικό» τόνισε ο Ολάντ, επαναλαμβάνοντας ότι οι τρεις επιθέσεις δεν συνδέονται μεταξύ τους και ότι μόνο η επίθεση του Σαββάτου είχε «τρομοκρατικό χαρακτήρα».

Παρομοίως ο Μανουέλ Βαλς επισήμανε ότι «δεν τις υποτιμούμε», όμως «δεν υπάρχει καμία σύνδεση», επαναλαμβάνοντας ότι πρόκειται για «ετερόκλητα άτομα που δρουν κατά μόνας». Τόνισε, ωστόσο, ότι «η απειλή (του τζιχαντισμού) είναι υπαρκτή και οι διαστάσεις της στη χώρα χωρίς προηγούμενο». Τα σχόλια έρχονται και σε απάντηση στην εφημερίδα «Le Figaro», η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν λαμβάνει μέτρα κατά του εξτρεμιστικού Ισλάμ στη Γαλλία. Η ίδια εφημερίδα, άλλωστε, κατήγγειλε την «Αριστερά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» ως αδύναμη απέναντι στους «τρελούς του Αλλάχ».

Σε αντίθεση με τη «Figaro», η μεγαλύτερη μερίδα του γαλλικού Τύπου χθες κινήθηκε στη γραμμή της μετριοπάθειας, επιλέγοντας να μη ρίξει λάδι στη φωτιά. «Ο φόβος είναι κακός σύμβουλος» έγραφε η «Humanite». «Η Γαλλία, αν δεν βρίσκεται εκτός κινδύνου μιας επίθεσης, δεν είναι θέατρο πολέμου». «Να μην αφήσουμε χώρο... σε ένα είδος συλλογικής ψύχωσης» κάλεσε η «La Croix».

«Ο μανιακός της Ντιζόν είναι τρελός, αλλά όχι του Αλλάχ» απάντησε στη «Figaro» η «La Voix du Nord», αναφερόμενη στο γεγονός ότι ο οδηγός που έριξε το όχημά του σε περαστικούς στην Ντιζόν είχε στο παρελθόν νοσηλευθεί σε ψυχιατρικό ίδρυμα. Αλλωστε, χθες, η Εισαγγελία της Ναντ διέψευσε ότι ο δεύτερος οδηγός που έριξε ημιφορτηγό στη χριστουγεννιάτικη αγορά της Ναντ είχε φωνάξει «ο Αλλάχ είναι μεγάλος». Σύμφωνα δε με την αστυνομία, ο δράστης φέρεται ότι δεν είχε πολιτικά ή θρησκευτικά κίνητρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου