Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΝ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟ "ΠΑΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ" - ΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΟΛΑ

Χριστούγεννα σε ετοιμότητα για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Η προκλητική τουρκική στάση στο Αιγαίο δεν επιτρέπει “εορταστική χαλάρωση” στα έτσι κι αλλιώς εξαιρετικά δύσκολα φετεινά Χριστούγεννα...

Image

Οι Τούρκοι τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζουν κάθε μέρα και κάτι διαφορετικό και πιο προκλητικό στο Αιγαίο. Οι παραβιάσεις είναι σταθερά σε διψήφιο αριθμό κι αυτό είναι το λιγότερο. Αυτό που προβληματίζει είναι η...
επιμονή των Τούρκων να οδηγήσουν τις αναχαιτίσεις σε εμπλοκές. Αρκετές από τις οποίες ήταν πολύ σκληρές και επικίνδυνες τις τελευταίες ημέρες.

Αναμένεται συνέχεια. Αυτή είναι η εκτίμηση που κάνουν στο ΥΠΕΘΑ και στα Γενικά Επιτελεία. Και γι΄ αυτό έχουν δοθεί εντολές για “επαγρύπνηση” αλλά και για ψυχραιμία. Ειδικά στον αέρα.


Οι τουρκικές προκλήσεις εκδηλώνονται σ΄ όλο το Αιγαίο με ιδιαίτερη προτίμηση το νότιο. Κι όχι μόνο. Μετά από χρόνια οι Τούρκοι επιχείρησαν να προσεγγίσουν ξανά την Κρήτη. Σε μια αεροπορική επιχείρηση που ήταν ίδια μ΄ αυτή που είχε στοιχείσει την ζωή του Κώστα Ηλιάκη,τουρκικά F 16 συνόδευαν φωτογραφικά Phantom για να εντοπίσουν και να φωτογραφήσουν τις θέσεις των S 300. Η αποστολή τους ματαιώθηκε χάρη στις αναχαιτίσεις των ελληνικών F 16. Αλλά όπως λένε από την ΠΑ είναι αξιοσημείωτη “η λύσσα των συνοδευτικών F 16 να μην εγκαταλείψουν την εναέρια μάχη την οποία είχαν χάσει”.

Δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά “θερμόαιμων” πιλότων, προερχόμενων από “άτακτες” πολεμικές μοίρες. Πρόκειται για “κεντρική εντολή” κλιμάκωσης των προκλήσεων. Αυτό είναι το συμπέρασμα των αναλύσεων που γίνονται στην Αθήνα . Και είναι προφανές ότι υπάρχει προβληματισμός για το “που πάει το πράγμα”.

Όλα αυτά γίνονται μετά από την “υπερπροσπάθεια” της Αθήνας να οδηγήσει την Τουρκία στον δρόμο της “αποκλιμάκωσης”. Μάταιη η προσπάθεια καταδικασμένη εκ των προτέρων. Αβραμόπουλος και Βενιζέλος έφθασαν μέχρι τον Ερντογάν. Ο Νταβούτογλου με υπουργούς και επιχειρηματίες ήρθε στην Αθήνα για “ελληνοτουρκικό φόρουμ”. Τίποτα απ΄ όλα αυτά δεν φαίνεται να έχει λειτουργήσει υπέρ της εκτόνωσης του τεταμενου κλίματος που η Άγκυρα θέλει να επιβάλλει στην περιοχή μας.

Δεν υπάρχουν επιλογές αν η Τουρκία εχει αποφασίσει να το “πάει μέχρι τέλους”. Μόνο η προετοιμασία για να αντιμετωπιστεί η όποια επιθετική επιλογή της. Κι αυτό γίνεται από την Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου