Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Συνομιλίες αξιωματικών: «Να διώξουμε τον Πανούση και αξιωματικούς των “αδιάφθορων”»

Στην εισαγγελέα η υπόθεση με την κάλυψη δουλεμπόρων από στελέχη ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ - Σοβαρές ποινικές ευθύνες για τουλάχιστον πέντε στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και της ΕΥΠ για αδικήματα όπως δωροληψίες, πλαστογραφίες αλλά και κατάχρηση εξουσίας... 

Συνομιλίες αξιωματικών: «Να διώξουμε τον Πανούση και αξιωματικούς των “αδιάφθορων”»

του ΒΑΣΙΛΗ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ

Προσδιορίζονται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στον φάκελο που απέστειλε το τελευταίο 24ωρο η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. στην εισαγγελέα Διαφθοράς κυρία Ελένη Ράικου σχετικά με τις έκνομες σχέσεις αξιωματούχων και...

διακινητών λαθρομεταναστών. Πρόκειται για την υπόθεση που έχει αποκαλύψει σε διαδοχικά δημοσιεύματα «Το Βήμα» και διεκπεραιώθηκε έπειτα από πολύμηνη έρευνα των «αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ.

Το εντυπωσιακό είναι ότι στον φάκελο που σχηματίστηκε για τις σχέσεις ΕΛ.ΑΣ., ΕΥΠ και δουλεμπόρων αποκαλύπτονται συνεννοήσεις υψηλόβαθμων στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. με ιδιώτες προκειμένου να τοποθετηθούν αξιωματικοί της επιλογής τους στις κρίσιμες θέσεις που σχετίζονται με τον έλεγχο των αλλοδαπών. Όπως και για «να φύγουν από την Αστυνομία»στελέχη που υπηρετούν στους «αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ. και στέκονται εμπόδιο στις έκνομες ενέργειές τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στις υποκλαπείσες συνομιλίες τους μνημονεύεται ως αρωγός τους ένας ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. με το ψευδώνυμο «ψηλός». Επιπλέον αναφέρεται ότι «εμπόδιο στα σχέδιά τους στέκεται ο νυν υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Πανούσης». Επίσης επικαλούνται ότι θα προχωρήσουν σε παρεμβάσεις σε«κομματικούς μηχανισμούς».

Ο κ. Πανούσης φέρεται να έχει ήδη ενημερωθεί γι' αυτές και τον σχολιασμό προς το πρόσωπό του από εμπλεκόμενους υψηλόβαθμους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. Στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη αλλά και δικαστικοί λειτουργοί μιλούν για ιδιαίτερα σοβαρά και αποκαλυπτικά στοιχεία για πολυετείς έκνομες ενέργειες στελεχών της Γ Διεύθυνσης της ΕΥΠ αλλά και της Διεύθυνσης Αλλοδαπών της ΕΛ.ΑΣ. που διατηρούσαν, με το αζημίωτο, συνεργασία με δουλεμπόρους.

Έναυσμα της έρευνας ήταν πληροφοριακό δελτίο της ΕΥΠ το 2012 που προχωρούσε σε αναλυτικές αναφορές για τις σχέσεις πρακτόρων της ΕΥΠ και αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. με δουλεμπόρους προκειμένου να τους καλύπτουν ή να προχωρούσε σε παράνομη έκδοση πιστοποιητικών νομιμοποίησής τους. Σε δεύτερη φάση, την περίοδο 2013-2014, έγινε για το ζήτημα αυτό «μυστική» έρευνα από τη Διεύθυνση Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. που επιβεβαίωσε μέσω τηλεφωνικών παρακολουθήσεων αυτές τις ύποπτες συναλλαγές.

Πριν από περίπου έναν χρόνο ξεκίνησε η εμπεριστατωμένη, αναλυτική έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., το πόρισμα της οποίας απεστάλη στην κυρία Ράικου. Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας εξετάστηκαν, ανάμεσα στα άλλα, και φάκελοι αλλοδαπών τους οποίους είχαν χειρισθεί οι ύποπτοι αξιωματικοί και εντοπίστηκε πλήθος παρανομιών και παρατυπιών. Ανάμεσα σε αυτές ήταν η εξαφάνιση αναφορών για εγκληματικές ενέργειές τους.

Όπως αναφέρουν ακόμη δικαστικές πηγές, στον φάκελο της έρευνας περιέχονται και καταθέσεις άλλων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. που μίλησαν για «άνωθεν παρεμβάσεις σχετικά με την υπηρεσιακή προστασία των παρανομούντων συναδέλφων τους».

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ένα τμήμα αυτής της έρευνας αφορούσε και τα ζητήματα σίτισης κρατούμενων μεταναστών στην Αμυγδαλέζα αλλά και των πτήσεων τσάρτερ επαναπροώθησης λαθρομεταναστών. Πάντως είναι πιθανόν τις επόμενες εβδομάδες ο αριθμός των εμπλεκομένων στις παράτυπες διαδικασίες να αυξηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου