Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Ο εκβιασμός του λαού πρέπει να σταματήσει…

Όταν αυτές τις κουβέντες δεν τις λένε οι γραφικοί του αμαρτωλού νορβηγικού PRIO, αλλά ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, τότε τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά απ’ ότι νομίζαμε. Μιλώντας στην 54η ετήσια γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχανών, είπε σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» τα εξής:...

Ο εκβιασμός του λαού πρέπει να σταματήσει…


του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Η λύση του Κυπριακού σημαίνει ειρήνη. Σημαίνει σταθερότητα και σταθερότητα σημαίνει ευημερία. Η ευημερία φέρνει περισσότερες δουλειές. Κι αυτό οδηγεί σε μία... 
βιώσιμη οικονομία. Μια λύση θα φέρει έκρηξη στην ανάπτυξη. 

Αυτά δήλωσε, λοιπόν, ο κ. Νίκος Αναστασιάδης. Υποθέτω ότι η θέση που παρουσίασε και υποστήριξε στηρίζεται σε πραγματικά στοιχεία και η ανάλυση έγινε από οικονομολόγους και όχι από τον κάθε τυχόντα που περνά από το Προεδρικό Μέγαρο. 

Από το 1999 που ξεκίνησε η πραγματική προσπάθεια επιβολής φιλοτουρκικής λύσης στους Ελληνοκυπρίους, οι ξένοι σχεδίασαν την εκστρατεία με τρόπους που όλα να παραπέμπονται στο χρήμα και στα συμφέροντα. Από τότε μέχρι σήμερα ακούσαμε άπειρες φορές ισχυρισμούς αστήρικτους ότι εάν λυθεί το Κυπριακό, η Κύπρος θα πλημμυρίσει με δολάρια και ευρώ. Ηταν (και παραμένει) μία φούσκα, ένα μεγάλο ψέμα. Και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να είναι προσεκτικός, διότι υποσχέθηκε ότι σε τούτη τη διαπραγμάτευση όλα θα είναι στο φως και δεν θα επιχειρηθεί εκβιασμός του λαού. 

Ο εκβιασμός δεν γίνεται μόνο με απειλές ή ας πούμε με χρήση φωτογραφικού ή άλλου υλικού, ή με παράνομες μαγνητοφωνήσεις. Η υπόσχεση ότι η λύση θα φέρει έκρηξη στην ανάπτυξη, ή ότι θα αυξήσει κατά 5 χιλιάδες ευρώ το κατά κεφαλήν εισόδημα το χρόνο, αποτελεί καραμπινάτο εκβιασμό αναμεμειγμένο με ψεύτικες υποσχέσεις. 

Η αλήθεια είναι άλλη: η λύση θα απαιτήσει χρηματοδότηση μερικών δισεκατομμυρίων, τα οποία κάποιος πρέπει να τα πληρώσει. Και επειδή έχουμε την εμπειρία του 2004, που λίγο-πολύ τα ζητούσαν από τους πλούσιους (τότε) Ελληνοκύπριους, ας κρατάμε μικρό καλάθι και ας αντιμετωπίζουμε με περισσό σκεπτικισμό τις υποσχέσεις των πολιτικών, και ιδιαίτερα των ξένων, οι οποίοι το 2004 είπαν μύρια ψέματα και έδωσαν εξίσου ψεύτικες υποσχέσεις για να πείσουν τους πολίτες να …αυτοκτονήσουν. 

Πρώτα και πάνω απ’ όλα, η χρηματοδότηση πρέπει να προέλθει από την κατοχική δύναμη. Η Τουρκία κατέστρεψε την Κύπρο, η Τουρκία έχει υποχρέωση να πληρώσει τα έξοδα της ανοικοδόμησης και τις αποζημιώσεις σε όσους Ελληνοκύπριους θα αποκλειστούν από την επιστροφή στις πατρογονικές τους εστίες. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν δικαιούται να ξεκινήσει (starting point), ούτε από το σχέδιο Ανάν, ούτε από τα συμφωνηθέντα μεταξύ Χριστόφια και Ταλάτ. Θα ξεκινήσει λάθος και θα το βρει μπροστά του. 

Εάν πραγματικά η συζήτηση γίνεται για τη λύση του Κυπριακού, μία λύση που θα διαρκέσει, θα πρέπει να αλλάξει το σημείο εκκίνησης επειδή θα τον «πνίξουν» σε νομικίστικες διαδικασίες –δεν λέω, καλός δικηγόρος υπήρξε. Μας λένε γραφικούς εμάς όσους μιλούμε για ανθρώπινα δικαιώματα και δημοκρατικές διαδικασίες, αλλά δεν είμαστε. Αναγνωρίζω πως δεν είναι της …μόδας να μιλάς για τη Δημοκρατία και τα δικαιώματα των ανθρώπων όταν η πολιτική ηγεσία έχει αποφασίσει πως στο νέο κράτος δεν θα μετρά καν η ψήφος των πολιτών. Όλα fifty-fifty που λέει και ο Υπατος Αρμοστής, και παρασύρει και τον φτωχό κ. Κόνιγκ, ο οποίος στο τέλος θα πληρώσει και τα λάθη των Εγγλέζων και θα επιστρέψει στην Ουάσιγκτον αποτυχημένος μετά από μία λαμπρή, θα έλεγα, καριέρα πριν διοριστεί στην Κύπρο. Με την ευκαιρία να πω ότι άρχισα να διαβάζω τα τηλεγραφήματα του και πρέπει να ομολογήσω ότι θα έκανε και λαμπρή δημοσιογραφική καριέρα!!! Καλά τα έλεγε για την οικονομική κρίση της Ευρωζώνης… Ετσι κι έτσι τα έλεγε για άλλα θέματα… 

Καταλήγοντας ήθελα να καταγράψω ότι η αρνητική εξέλιξη ή ο αρνητικός παράγοντας, αν θέλετε, της επανέναρξης του διαλόγου, είναι ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, τον οποίο έχω υμνήσει στο παρελθόν από αυτήν εδώ τη στήλη. Οι θέσεις του, όπως τις διαβάζω σε τουρκικές και κυπριακές εφημερίδες, είναι απλά κακές, πολύ κακές και αγγίζουν τα όρια του επικίνδυνου… Προσωπικά λυπάμαι… 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ Ι: Ο «αποκεφαλισμός» του Νίκου Κατσουρίδη από τους προύχοντες του ΑΚΕΛ, δεν είναι μόνο ένα εσωκομματικό θέμα, όπως προσπαθούν να το παρουσιάσουν. Εχει σχέση και με τις θέσεις του στο εθνικό θέμα της Κύπρου. Ο Κύπριος πολιτικός κατηγορήθηκε υπογείως ότι συνεργάστηκε με εξωκομματικές δυνάμεις για να αλλάξει η απόφαση της ηγεσίας, η οποία αρχικά υποστήριζε το φιλοτουρκικό και ρατσιστικό σχέδιο Ανάν. Ελπίζω ότι ο κ. Κατσουρίδης δεν θα φοβηθεί και θα παραμείνει στο κυπριακό πολιτικό σκηνικό. Ηταν και το άλλο βέβαια… Ότι ο κ. Κατσουρίδης δεν συμφωνούσε με τη νέα προσέγγιση του κόμματος, που ξεκίνησε επαφές με ΟΛΕΣ τις πρεσβείες… 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΙΙ: Και με αυτά και με εκείνα, η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου συνεχίζει το …θεάρεστο έργο της αγιοποίησης του Μουσταφά Ακιντζί!!! 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΙΙΙ: Με εντυπωσίασε ο υπουργός Αμυνας Χριστόφορος Φωκαίδης. Αθόρυβα και χωρίς κάμερες πήγε την ημέρα της εορτής του στην Αναφωτία και προσκύνησε στην εκκλησία του Αγίου Χριστοφόρου. Ταπεινός, σεμνός και ωραίος… 

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Είναι απαράδεκτο και προκλητικό οι τράπεζες να κλείνουν τις πόρτες τους για το κοινό στις 13:30 μ.μ, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι ακόμη και ο δημόσιος τομέας κατάφερε να βελτιωθεί σ’ αυτό το θέμα… Μα τίποτα δεν αλλάζει σε αυτόν τον τόπο; Τίποτα; Ελπίζω να μην με παρεξηγήσουν οι εργαζόμενοι στις τράπεζες, αλλά η αλήθεια είναι προκαλεί το ωράριο σας… 

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Να δώσω τα …συγχαρητήρια μου στον αξιότιμο υπουργό Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, που απέρριψε την πρόταση που του έγινε για το Διεθνές Φεστιβάλ ΚΥΠΡΙΑ 2015 με τίτλο ΧΟΕΣ. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Αντης Παρτζίλης ενημέρωσε ότι «με βάση τα κριτήρια, συγκέντρωσε συνολική βαθμολογία 83 μονάδων. Επειδή η πρόταση σας έχει συγκεντρώσει μικρότερη βαθμολογία από τον τελευταίο που εντάχθηκε στο πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ στον τομέα ΜΟΥΣΙΚΗ, κατά 9 μονάδες, δεν κατέστη δυνατόν να ενταχθεί στο πρόγραμμα». Αν ήταν καμία πρόταση για δικοινοτικό φεστιβάλ ή για κανένα τζιτζιφιόγκο από τη Βρετανία, το υπουργείο Παιδείας θα το ενέκρινε με συνοπτικές διαδικασίες. Η απόρριψη είναι απαράδεκτη πράξη και έγινε επειδή το έργο του Γιώργου Θεοφάνους (ποίηση της Κλαίρης Αγγελίδου) αφορά τους ήρωες της ΕΟΚΑ. Ελπίζω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα διαβάσει αυτό το σχόλιο και θα τραβήξει το αυτί του υπουργού Παιδείας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου