Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Οι χοροί και τα τραγούδια έφεραν και νέα κλιμάκωση των απειλών

Απειλητικό υπαινιγμό κατά της Ελλάδας έκανε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών κ.Τσαβούσογλου, δημιουργώντας κλίμα για θερμό αεροπορικό επεισόδιο κατά την διαδικασία αναχαίτισης/αναγνώρισης των τουρκικών F-16 που κανουν παραβάσεις και παραβιάσεις του Ελληνικού Εναέριου Χώρου (ΕΑΧ) στο Αιγαίο...

Image

του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ

O κ. Τσαβούσογλου, σε δηλώσεις του στην τουρκική εφημερίδα αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων,στα θέματα των σχέσεων των δυο χωρών και είπε τα εξής που κατά την γνώμη μας και την γνώμη ειδικών είναι ''τορπίλη'' στις σχέσεις των δυο χωρών με όσα λέει και όσα αυτά υποκρύπτουν :«Για να μην θυσιάσουμε τα βήματα που έγιναν μέχρι σήμερα με την Ελλάδα συμπεριφερθήκαμε ώριμα και υπομονετικά. Όμως κάναμε και...

τις προειδοποιήσεις μας. Μπορεί να κάνουμε μικρές χειρονομίες, αλλά αυτές δεν θα πρέπει να έχουν την έννοια της παραχώρησης. Ενώ πετούν τα αεροσκάφη κάνουν εγκλωβισμό ραντάρ. Έναντι αυτού έχουμε κι άλλο δικαίωμα αλλά δεν κάνουμε τέτοιου είδους ενέργειες. Εγώ αυτά τα βλέπω παιδαριώδη», ανέφερε στην Habertur .

Ας τα πάρουμε με την σειρά και τις φράσεις μια -μία:
''Για να μην θυσιάσουμε τα βήματα που έγιναν μέχρι σήμερα με την Ελλάδα συμπεριφερθήκαμε ώριμα και υπομονετικά. Όμως κάναμε και τις προειδοποιήσεις μας. Μπορεί να κάνουμε μικρές χειρονομίες, αλλά αυτές δεν θα πρέπει να έχουν την έννοια της παραχώρησης'', ανέφερε εισαγωγικά αλλά όλα αυτά είναι ή ψέμματα ή οι γνωστές υπερβολές της τουρκικής, ανατολίτικης διπλωματίας. Διότι ούτε ''ώριμα'' ούτε ''υπομονετικά'' έχει φερθεί η Άγκυρα- αντίθετα έχει φερθεί εκβιαστικά, προκλητικά και επικίνδυνα, για να περιοριστούμε στην συμπεριφορά των Ενόπλων Δυνάμεων της στο Αιγαίο και στην Αν Μεσόγειο. Τα παραδείγματα είναι πολλά και - ευτυχώς- τα ξέρουν πλέον και οι Σύμμαχοι - και όχι μόνο! 

Αποτέλεσμα εικόνας για Ο ΚΟΤΖΙΑΣ ΤΡΑΓΟΥΔΑΣτην συνέχεια προχωρά σε αναληθή ισχυρισμούς και σε υπαινικτικές απειλές:''Ενώ πετούν τα αεροσκάφη κάνουν εγκλωβισμό ραντάρ'', είπε για τα ελληνικά αεροσκάφη αναγνώρισης ''αγνώστων ιχνών'', αποκρύπτοντας ότι οι όποιες διαδικασίες αναχαίτισης/αναγνώρισης από ελληνικής πλευράς δεν γινονται γενικά κατά κάποιων τουρκικών αεροσκαφών που απλώς ''πετούν', όπως είπε , άλλα κατά αεροσκαφών που έχουν μπει παράνομα στο FIR Aθήνας και συνήθως και στον Εθνικό Εναέριο Χώρο ή ακόμα και πάνω από ελληνικό έδαφος ( υπέρπτηση).Και ο ''εγκλωβισμός'' που τελευταία ''ανακάλυψαν'' και προβάλουν οι Τούρκοι, δεν είναι δήθεν μια επιθετική κίνηση που κάνουν οι Ελληνες πιλότοι όπως καλλιεργεί το κλίμα η Άγκυρα, αλλά η προβλεπόμενη διαδικασία όταν οι Τούρκοι πιλότοι αντιδρούν στην αναχαίτιση/αναγνώριση του ''άγνωστου ίχνους'', επιμένουν στην πρόκληση και εμπλέκονται με τα ελληνικά αναγνωριστικά/περιπολίας (αερομαχία). 

Η απειλή με φόντο την Βαριοπούλα''
Και ενώ έτσι έχουν τα πράγματα ο κ.Τσαβούσογλου φτάνει στο ''ζουμί'', στον λόγο που φαίνεται ότι επέλεξε να τα είπε. Την κεκαλυμμένη- για λόγους διπλωματίας - απειλή: '' Έναντι αυτού - είπε- έχουμε κι άλλο δικαίωμα αλλά δεν κάνουμε τέτοιου είδους ενέργειες. Εγώ αυτά τα βλέπω παιδαριώδη''. 

Τι λέει ο ...ποιητής; 
Πολύ απλά - και κουτοπόνηρα- ότι απέναντι σε όλα αυτά που (δήθεν...) κάνετε εσείς οι Ελληνες, κανονικά θα μπορούσαμε να ασκήσουμε το ''δικαίωμα'' της αντίδρασης - και ο νοών νοείτω! Με δεδομένο ότι τους τελευταίους μήνες μια πρώτη ( παράνομη και αδιανόητη) ''αντίδραση'' έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζουν οι Τούρκοι πιλότοι με τους νέους κανόνες εμπλοκής που έχει αποδεσμεύσει το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο εγκλωβίζοντας ( λοκάροντας ) και αυτοί τα ελληνικά αεροσκάφη,τότε μόνο ένα μπορεί να κρύβεται πίσω από τον απειλητικό υπαινιγμό του κ Τσαβούσογλου: Το ''ατύχημα'' , με ό,τι αυτό συνεπάγεται! Και ας λέει ότι ''δεν κάνουμε τέτοιου είδους ενέργειες'' και ότι αυτά αυτός ''τα βλέπει παιδαριώδη'', όπως ανέφερε στην Habertur . 

Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο : Αφενός όλα αυτα που λέει ότι δήθεν δεν τα κάνει η Τουρκία,συμβαίνουν ( σε ένα βαθμό) με τις ευλογίες της Αγκυρας και τις διαταγές του Γενικού Επιτελείου. Και αφετέρου φτιάχνει το κλίμα για να δικαιολογήσει ένα τυχαίο ατύχημα ή- όπως έχει αποκαλυφθεί α΄π το σχέδιο ''Βαριοπούλα''- σχεδιασμένο ατύχημα!

Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ)
Ελπίζουμε τόσο στο Υπουργείο Άμυνας (ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΑ) να έχουν διαβάσει σωστά τις εν λόγω δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου, όσο και στο Υπουργείο Εξωτερικών- και να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες. Και το λέμε για να προλάβουμε τυχόν απλοϊκά σχόλια του τυπου ''ε, καλά τα λέει αυτά ο κ. Τσαβούσογλου διότι είμαστε σε μια περίοδο συζήτησης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης'' (ΜΟΕ) και ''κάνει το παιγνίδι του''''... Διότι, ναι, είναι εν μέρει, μια''σφήνα'', μια ''πίεση'' για υποχωρήσεις της Αθήνας σε τυχόν νέα απόπειρα για συζήτηση (διολίσθηση) για ΜΟΕ όσον αφορά -προσέξτε- τις πτήσεις στο Αιγαίο , ίσως όμως να κρύβει και άλλα.. Η γνώμη μας είναι ότι αυτή η κεκαλυμμένη απειλή μπορεί, αν αποκαλυφθεί, να αξιοποιηθεί κατάλληλα!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου