Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Κουρδικό κράτος "φοβάται" η Τουρκία στη βόρεια Συρία

Ενώ στην Τουρκία σε πολιτικό επίπεδο γινονται διεργασίες για κυβερνηση συνασπισμού, παραλληλα εντος και εκτος των τουρκικών συνόρων γινονται και άλλα (στρατιωτικά κυρίως...) που αξίζουν καταγραφής:...


Image

• Η πιθανότητα δημιουργίας ενός κουρδικού κράτος βόρεια της Συρίας, βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του Τουρκικού Τύπου. Η ισλαμική Yeni Akit  γράφει ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να...
βοηθήσουν την κουρδική οργάνωση ΡΚΚ και το PYD ( κουρδική οργανωση στην Συρία)  να κάνουν ''προβοκάτσια'' στην Τουρκία και να δημιουργηθεί ένα ''Ισραηλινού Τύπου'' κράτος του ΡΚΚ και PYD στην Συρία. 


• Γράφει επίσης, ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να δημιουργήσουν δύο βάσεις για κατασκοπεία στην περιοχή  και να συλλέξουν πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών για την Τουρκία, Ιράκ, Συρία και Ιράν.  

Σε ανάρτηση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Cihan με τον τίτλο: «Η Γιουκσέκνταγ από το HDP είπε: Σκεπτόμαστε ότι η ISIL-ISID πέρασε στο Κομπάνι από την Τουρκία», γράφει ότι η συμπρόεδρος του HDP, Φιγκέν Γιουκσέκνταγ τονίζοντας πως οι φήμες ότι η ISID-ISIL εισήλθε στο Κομπάνι από την συνοριακή είσοδο Μουρσίτπινάρ στην Τουρκία, είναι πολύ ισχυροί ισχυρισμοί είπε: «Οι συμμορίες ISID-ISIL  που χρησιμοποιούν πάντα με άνεση αυτές τις συνοριακές εισόδους, κατ’ αρχήν δεν είναι λογικό να σκεφτούμε ότι σήμερα πραγματοποιώντας αυτήν την επίθεση δεν χρησιμοποίησε αυτήν την συνοριακή είσοδο. Εμείς έχουμε την γνώμη ότι για την επίθεση αυτή χρησιμοποιήθηκε».

•  Οι κουρδικές δυνάμεις δέχθηκαν επίθεση στην πόλη Κομπάνι επί των τουρκοσυριακών συνόρων, μια πόλη πουως γνωστόν ανακατελαβαν από τους τζιχαντιστες της ISIS-ISIL πριν μερικούς μηνες.Η συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας HDP, κ. Φιγκέν Γιουκσέκντάγ  υποστήριξε ότι παρέχεται υποστήριξη σε επιχειρησιακό επίπεδο από την τουρκική κυβέρνηση και το τουρκικό κράτος στην συμμορία ISID-ISIL και είπε: «Η τουρκική κυβέρνηση ενοχλήθηκε από την επιτυχία τηε κουρδικήε πολιτοφυλακής του YPG έναντι της ISID-ISIL στην Συρία,ενώ δεν θα έπρεπε με κανέναν τρόπο να ενοχληθε Η πορεία του YPG αναφέρθηκε από αρμοδίους της κυβέρνησης με λόγια όπως ότι στα σύνορα με τη Συρία, δημιουργήθηκε ένας κουρδικός διάδρομος. Η πολιτική εξουσία εξέφρασε την ενόχλησή της από αυτό. Η εξουσία αυτή που δεν ενοχλείται από το να είναι γείτονας με την ISID-ISIL ενοχλήθηκε από το γεγονός ότι το YPG έκανε κάθαρση στην ISID-ISIL. Εκείνοι οι οποίοι μετρούσαν μέρες λέγοντας ‘όπου να ναι το Κομπάνι πέφτει’, ενοχλήθηκαν όταν εκκαθαρίστηκε η ISID-ISIL.(...). Εμείς πλέον, θεωρούμε ως μία ξεκάθαρη κατάσταση το ότι το τουρκικό κράτος υποστηρίζει την ISID-ISIL χωρίς να απαιτείται καμία απόδειξη είτε στοιχείο. Για αυτό το λόγο, καμία ανακοίνωση από το μέτωπο της κυβέρνησης δεν ισχύει για μας. Τώρα πλέον εμείς δεν είμαστε υποχρεωμένοι να αποδείξουμε τον ισχυρισμό μας. Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αποδείξει τον ισχυρισμό της. Και κάνοντας έκκληση στην κυβέρνηση λέω στην περίπτωση που αυτή η σφαγή και αυτή η ενέργεια κατάληψης δεν πραγματοποιήθηκε με τη δική σας υποστήριξη να το αποδείξετε έτσι ώστε να το πιστέψουμε και εμείς, να το πιστέψει και η Τουρκία.:Η πολιτική εξουσία, η κυβέρνηση, είναι υποχρεωμένη να αποδείξει ότι δεν υποστήριξε και δεν κατηύθυνε αυτήν την επίθεση και την σφαγή διαφορετικά ισχύουν οι δικοί μας ισχυρισμοί και οι δικές μας αποδείξεις»

• Και πρόσθεσε  η κ  Γιουκσέκνταγ αναφορικά με τον ισχυρισμό ότι η ISID-ISIL εισήλθε στο Κομπάνι από την συνοριακή είσοδο Μουρσίτπινάρ στην Τουρκία: «Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε στα χέρια μας ο ισχυρισμός ότι η ISID-ISIL πέρασε από την Τουρκία, είναι άκρως ισχυρός. Η συμμορίες της ISID-ISIL κάθε περίοδο χρησιμοποιούν με μεγάλη άνεση τα σύνορα της Τουρκίας και πραγματοποιούν εισόδους και εξόδους και για αυτό υπάρχουν αναρίθμητα στοιχεία από καταγραφές με κάμερες μέχρι και φωτογραφίες. Οι συμμορίες της ISID-ISIL που χρησιμοποιούν σε κάθε περίοδο άνετα αυτές της συνοριακές εισόδους καταρχήν δεν είναι λογικό να μην χρησιμοποίησαν αυτήν την συνοριακή είσοδο κατά τη σημερινή επίθεση. Εμείς σκεπτόμαστε ότι χρησιμοποιήθηκε». 

• Η Γιουκσέκνταγ η οποία τόνισε ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε σε σημείο που βρίσκεται πολύ κοντά στην συνοριακή είσοδο Μουρσίτπινάρ, είπε ότι είναι πολύ δύσκολο τα οχήματα της ISID-ISIL να πέρασαν στην περιοχή από το Cerablus.Η Γιουκσέκνταγ είπε ακόμα: «Πραγματοποιούνται ταυτόχρονα επιθέσεις στο Βορρά, στο Νότο και στην Ανατολική πλευρά της Συρίας. Όμως εκείνο που ενδιαφέρει εμάς είναι το πώς χρησιμοποιούνται τα σύνορα της Τουρκίας. Εάν αυτό απορρίπτεται από τις κυβερνητικές πηγές, ας αποδείξουν τους ισχυρισμούς τους. Εμείς πλέον, δεν είμαστε υποχρεωμένοι να αποδείξουμε τον δικό μας ισχυρισμό». 

-Σύμφωνα με ανακοίνωση του  Αρχηγείου του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας  - που μεταφέρει ως ειδηση το πρακτορείο Dogan- ''μία ομάδα τρομοκρατών από την αυτονομιστική τρομοκρατική οργάνωση (ΡΚΚ)'' άνοιξε πυρά εναντίον της στρατιωτικής βάσης Όκτσουλαρ της 3ης Ταξιαρχίας Καταδρομέων του Αρχηγείου των Χερσαίων Δυνάμεων στο Ερούχ του νομού Σίιρτ. Οι δυνάμεις της βάσης, αναφέρεται, ανταποκρίθηκαν αμέσως στα πυρά των τρομοκρατών. 
Μετά την ενέργεια αυτή, σταμάτησαν τα πυρά και δεν προκλήθηκε καμία απώλεια  ή υλική ζημία. Στο μεταξύ ξεκίνησε ανάκριση για την επίθεση. 

- Εξάλλου σε είδηση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του NTV, αναφέρεται ότι σε επιχείρηση της αστυνομίας, σε 4 νομούς, με επίκεντρο την Άγκυρα, εναντίον της δομής Νεολαίας του ΡΚΚ, το YDG-H, τέθηκαν υπό κράτηση 10 άτομα, τα οποία θα υποβληθούν σε ανάκριση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου