Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

"Περάστε έξω" υποδεικνύει το τσουτσέκι των ευρωφλούφληδων

“Περάστε έξω” ήταν το μήνυμα του Eurogroup που συνεχίζει την συνεδρίασή του χωρίς την συμμετοχή του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη...


Image


Οι 18 υπουργοί Οικονομικών πλέον συζητούν το plan b για την Ελλάδα. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σε δηλώσεις τους είπε ότι:


«Εξεπλάγην αρνητικά από τη χθεσινή κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης. Οι Έλληνες απέρριψαν τις προτάσεις μας. Τα υπόλοιπα 18 μέλη της ευρωζώνης εκτίμησαν ότι...
η κίνηση αυτή έπρεπε να στηλιτευτεί. Το ελληνικό πρόγραμμα εκπνέει την Τρίτη το βράδυ. Θα συνέλθουμε εκ νέου για να συζητήσουμε τα επόμενα βήματα για να διατηρήσουμε την αξιοπιστία της ευρωζώνης. Απορρίφθηκε το αίτημα της Ελλάδας για παράταση ενός μηνός στο πρόγραμμα. 



Οι προτάσεις μας δεν ήταν οριστικές, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση τις απέρριψε και διέκοψε τις διαπραγματεύσεις. Δεν ξέρω πώς περιμένει η ελληνική κυβέρνηση να επιβιώσει με τέτοιες καταστάσεις. Η ευρωζώνη δεν μπορεί να παρέμβει στους κινδύνους που θα προκύψουν.Οι Έλληνες έκλεισαν μόνοι τους την πόρτα με το δημοψήφισμα. Πρέπει να απαντήσει η ΕΚΤ για το θέμα της ρευστότητας μετά τη λήξη του προγράμματος.» 


Από την άλλη πελυρά ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης υποστήριξε:

«Εξήγησα στο Eurogroup γιατί δεν μπορούσε να γίνει δεκτή η πρότασή του. Τα προαπαιτούμενα που μας ζητούσαν οι θεσμοί ήταν βαθιά υφεσιακά. Αυτό που μας προτάθηκε δεν περιλάμβανε κανένα πρόγραμμα που θα οδηγούσε σε εξυγίανση και έξοδο από την κρίση. Εξηγήσαμε ότι έχουμε εντολή να υπογράψουμε προτάσεις που θα ήταν βιώσιμες - Δεν έχουμε την εντολή να απορρίψουμε τις προτάσεις των εταίρων, χωρίς να ακούσουμε την άποψη του λαού. Η δική μας πρόταση ήταν να βρούμε κοινό πεδίο γύρω από το Μνημόνιο, ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία. Οι θεσμοί προσπαθούν να μας πάνε πίσω σε ένα μνημόνιο - Δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία. Το πακέτο που μας πρότειναν οι θεσμοί ήταν βαθιά υφεσιακό.»

Και τώρα; Τι σημαίνει τέλος του προγράμματος; Σύμφωνα με τις εξελίξεις λοιπόν από την Τρίτη το πρόγραμμα τελειώνει. Κι αυτό σημαίνει :

•Καμία οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα
•Η ΕΚΤ θα αποφασίσει τι θα κάνει με την χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών
•Το ΔΝΤ μένει αφού το πρόγραμμα λήγει το Μάρτιο του 2016.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου