Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Ένταση στα σύνορα Κολομβίας - Βενεζουέλας

Παραμένει η ένταση ανάμεσα στη Βενεζουέλα και την Κολομβία, με τα σύνορα να παραμένουν κλειστά στην επαρχία της Τάτσιρα και να έχει κηρυχθεί ειδικό καθεστώς σε 5 περιφέρειες για τουλάχιστον 60 μέρες...
Από τη διαδικασία απέλασης υπηκόων της Κολομβίας στα σύνορα με τη Βενεζουέλα
Από τη διαδικασία απέλασης υπηκόων της Κολομβίας
στα σύνορα με τη Βενεζουέλα
Πρόκειται για μια προσπάθεια της κυβέρνησης της Βενεζουέλας να σταματήσει την είσοδο παραστρατιωτικών που στηρίζει η αντίδραση της Κολομβίας και ειδικά ο πρώην Πρόεδρος Αλβαρο Ουρίμπε. Επίσης, για να αντιμετωπιστούν παράνομες δραστηριότητες, όπως...

το λαθρεμπόριο διαφόρων προϊόντων που αγοράζονται από κύκλωμα μαφιόζων φτηνά στη Βενεζουέλα και βγαίνουν παράνομα στην Κολομβία, όπου μεταπωλούνται με μεγάλο κέρδος. 

Η δραστηριότητα αυτή περιελάμβανε και καύσιμα, ενώ αποδεδειγμένα χρηματοδοτούσε εγκληματικές ομάδες, παραστρατιωτικούς. Ακόμα, έντονο ήταν το φαινόμενο της εμπορίας ανθρώπων και ιδιαίτερα γυναικών που υποχρεώνονταν από την ανέχεια στην πορνεία. Ηδη, η βενεζουελάνικη κυβέρνηση έχει απελάσει πάνω από 1.300 υπηκόους Κολομβίας που δεν είχαν χαρτιά, έχει διαλύσει κέντρα όπου συγκέντρωναν υλικό οι παραστρατιωτικοί, έχουν συλλάβει 11 παραστρατιωτικούς δολοφόνους και έχει κλείσει 500 οίκους ανοχής.
Για την κατάσταση στα σύνορα συναντήθηκαν την Τετάρτη, στην Καρταχένα της Κολομβίας, η ΥΠΕΞ της χώρας, Μαρία Ανχελα Ολγκίν, με την ομόλογο της Βενεζουέλας, Ντέλσυ Ροντρίγκες. Οπως δηλώθηκε, υπήρξε ένας «παραγωγικός διάλογος και διάθεση να υπάρξει μια καλύτερη σχέση». Θυμίζουμε ότι αφορμή για την απόφαση της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο, η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», έδωσε η πρόσφατη επίθεση που δέχτηκε από παραστρατιωτικούς που μπήκαν από την Κολομβία φυλάκιο του βενεζουελάνικου στρατού, στην οποία τραυματίστηκαν 3 στρατιωτικοί.
Η Κολομβιανή ΥΠΕΞ, από την πλευρά της, παραδέχτηκε τη ζημιά που κάνει στην οικονομία της γειτονικής χώρας το λαθρεμπόριο που γίνεται στα σύνορα, ενώ ζήτησε να γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα των Κολομβιανών πολιτών. Απαντώντας, η ΥΠΕΞ της Βενεζουέλας απέρριψε την ψευδή εικόνα που δημιουργούν ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης και των δύο χωρών, σημείωσε ότι η Βενεζουέλα πάντα υπήρξε χώρα - καταφύγιο για εκατομμύρια Κολομβιανούς (σ.σ. υπολογίζονται γύρω στα 5 εκατομμύρια) και προσέφερε όλα τα δικαιώματα και τις υπηρεσίες που στερούνταν, όπως π.χ. ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Καταλήγοντας, η συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ άφησε ανοιχτή μια νέα συνάντηση υπουργών Αμυνας για τα ζητήματα της ασφάλειας, που αναμένεται να οριστεί.
Παρέμβαση στο θέμα έκανε χτες και το Κολομβιάνικο ΚΚ, που αφού καταγγέλλει τη δράση των παραστρατιωτικών, η οποία επιχειρεί να σταματήσει την ειρηνευτική διαδικασία που είναι σε εξέλιξη ανάμεσα στην κυβέρνηση της Κολομβίας και τους αντάρτες των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC - EP), καλεί την κυβέρνηση να πάρει καθαρή θέση στην αντιμετώπιση των παραστρατιωτικών. Εξηγεί, επίσης, ότι το πρόβλημα στα σύνορα δεν είναι αποκλειστικά οικονομικό ή μεταναστευτικό ζήτημα, αλλά εμπλέκονται δυνάμεις και εγκληματικές ομάδες μεγαλοκαπιταλιστών, που θέλουν να ανατρέψουν τη νόμιμη κυβέρνηση της Βενεζουέλας και να αποδυναμώσουν την αλληλέγγυα στάση της στο ζήτημα της ειρήνης στην Κολομβία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου