Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Και τώρα... Περάστε από το ταμείο...

ΕΕ - ΗΠΑ - ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ - Βλέπουν «ισχυρή εντολή» για «στέρεη πλειοψηφία» υλοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής...

«Συγχαρητήρια στους νικητές» ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έσπευσε να δώσει ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, υπογραμμίζοντας τη «σκληρή δουλειά» που έχουν μπροστά τους...

Την ίδια στιγμή η Ν.Δ διαβεβαιώνει με θράσος: "Παραμένουμε «πυλώνας» του συστήματος από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης"...

Προ των πυλών εμφανίζονται και πάλι στις αντιδράσεις αξιωματούχων της ΕΕ και των κρατών - μελών της για το εκλογικό αποτέλεσμα τα νέας κοπής αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει και...
να διαχειριστεί η νέα κυβέρνηση, σε συνδυασμό με τις τοποθετήσεις για τα κυβερνητικά σχήματα που μπορούν καλύτερα να εγγυηθούν την απρόσκοπτη εφαρμογή τους. Στις άμεσες προτεραιότητες της «επόμενης μέρας» είναι η ψήφιση της νέας δέσμης με τα προαπαιτούμενα αντιλαϊκά μέτρα, η κατάθεση του προσχεδίου κρατικού προϋπολογισμού για το 2016 και του νέου «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου» 2016 - 2019. Υπενθυμίζουμε ότι με βάση το υπάρχον χρονοδιάγραμμα, ο νέος κύκλος αξιολόγησης από την πλευρά των ιμπεριαλιστικών οργανισμών αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα Οκτώβρη.
Χαρακτηριστικές ως προς τα παραπάνω είναι και οι πρώτες δηλώσεις από παράγοντες της Ευρωζώνης, της ΕΕ, αλλά και των ΗΠΑ μετά την επιβεβαίωση του εκλογικού αποτελέσματος. Κοινή συνισταμένη αποτελεί η κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και βέβαια η εφαρμογή του συνόλου των αντιλαϊκών παρεμβάσεων που προβλέπονται στο τρίτο μνημόνιο.
Πανηγύρια από ΗΠΑ και Γαλλία...
Σε αυτό το πλαίσιο, ο σοσιαλδημοκράτης Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρ. Ολάντ,χαιρέτισε «μία σημαντική επιτυχία για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα»,κάνοντας λόγο για «ένα σημαντικό μήνυμα για την ευρωπαϊκή Αριστερά».Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ελλάδα θα γνωρίσει «μία περίοδο σταθερότητας με μία στέρεη πλειοψηφία», λέγοντας ότι ο ίδιος θα επισκεφτεί την Αθήνα κατά τις προσεχείς βδομάδες.
Αντίστοιχα «θερμή» ήταν και η πρώτη αντίδραση από την πλευρά των ΗΠΑ, με τον πρέσβη των ΗΠΑ, Ντ. Πιρς, να χαιρετίζει τόσο την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και τη συνεργασία του με τους ΑΝΕΛ, αναρτώντας στον προσωπικό του λογαριασμό σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφία από τους πανηγυρισμούς Τσίπρα - Καμμένου, με το εξής χαρακτηριστικό σχόλιο: «Συγχαρητήρια στους νικητές. Εχουν πολύ σκληρή δουλειά μπροστά»...
«Ισχυρή κυβέρνηση για συνέχιση της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας»
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ,συνεχάρη τον Αλ. Τσίπρα, προσθέτοντας ότι προσβλέπει στον «ταχύ σχηματισμό νέας κυβέρνησης με ισχυρή εντολή, για τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας». Ο Γ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε έτοιμος να συνεργαστεί στενά με τις ελληνικές Αρχές και να συνεχίσει να συνοδεύει την Ελλάδα στις φιλόδοξες προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις.
«Τώρα είναι γρήγορα αναγκαία μία σταθερή κυβέρνηση έτοιμη να αναλάβει δράση», σημείωσε στο λογαριασμό του σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μ. Σουλτς.
Κάλεσμα «να σχηματιστεί μια ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση τετραετίας» απευθύνει, με ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος της ευρωομάδας των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Τζ. Πιτέλα, καλώντας τον Αλ. Τσίπρα να προχωρήσει «στα απαραίτητα βήματα, σε συνεργασία με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ». Ο ίδιος αναφέρεται σε νίκη της δημοκρατίας και των ελληνικών φιλοπροοδευτικών δυνάμεων, αλλά και για σαφή ήττα της «Δεξιάς».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μ. Βέμπερ, σε ανακοίνωσή του, τονίζει ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί πλήρως τις δεσμεύσεις που ανέλαβε και καλεί τον Αλ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστεί με τα δημοκρατικά κόμματα ευρωπαϊκού προσανατολισμού στην Ελλάδα.«Η Ελλάδα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση, με μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή, που δέχεται τους ευρωπαϊκούς κανόνες του παιχνιδιού και συνεχίζει να στηρίζει τη μεταρρυθμιστική πορεία», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΕΛΚ.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδης, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας, «τον συνεχάρη θερμά για την εκλογική επιτυχία του κόμματός του».
Στην πρώτη γραμμή η νέα επίθεση στο Ασφαλιστικό
«Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, ώστε να μπορέσει να παραμείνει στην Ευρωζώνη», είχε τονίσει στο μεταξύ ενόψει των χτεσινών εκλογών και του όποιου νέου κυβερνητικού σχηματισμού στην Ελλάδα, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπ. Κερέ.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μ. Ντράγκι, «υπενθύμισε» στην όποια κυβέρνηση την υποχρέωση να εφαρμόσει πλήρως τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού της συστήματος, με το γνωστό «ποίημα» ότι αυτό πρέπει να γίνει για να μπορεί να πληρώνει τις συντάξεις τα επόμενα χρόνια. «Η βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι κρίσιμης σημασίας από την άποψη της κοινωνικής δικαιοσύνης, καθώς είναι αναγκαία για να διασφαλίσει ότι το ελληνικό κράτος θα διατηρήσει τη δυνατότητα να πληρώνει συντάξεις μακροπρόθεσμα», προσθέτει ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης, σε επιστολή του προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και βέβαια, πρόκειται για μία από τις σαρωτικές αντιλαϊκές παρεμβάσεις που προβλέπονται στο τρίτο μνημόνιο, ανεξάρτητα από την όποια διευθέτηση και αν επιλεγεί, σχετικά με τη συγκρότηση της επόμενης κυβέρνησης.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου