Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Αυτή η κυβέρνηση έχει υπογράψει πράγματα αδιανόητα - Και συνεχίζει...

«Στη φωτιά τα χαρτιά και τα βιβλία κι η τιμή της πατρίδας στα σκουπίδια» έγραψε ο Γιάννης Ρίτσος στο «Μετά την ήττα»...
Αποτέλεσμα εικόνας για φιλης τσακαλωτος υποδοχη ολαντ
Ανεπιστρεπτί έχουν παρέλθει οι εποχές που τα κορυφαία στελέχη της σημερινής κυβέρνησης, όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έβλεπαν στη γερμανική πολιτική στην Ευρώπη ηγεμονισμό και…
μερκελισμούς. Από την εποχή που γράφονταν βιβλία και αναλύσεις για το τι κάνει σήμερα η Γερμανία στην Ευρώπη και, ιδίως, στην Ελλάδα.

Τώρα πια, βρισκόμαστε στον αντίποδα εκείνου του αστερισμού: μόνον χαμόγελα και αγάπες, που περίσσεψαν χθες στην επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα.
Το ίδιο όμως περίσσεψαν και οι ξεκάθαρες τοποθετήσεις του ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία διαφυγή από όσα η κυβέρνηση Τσίπρα υπέγραψε στο τρίτο Μνημόνιο, καθώς και ότι η συζήτηση για το χρέος αν ανοίξει, θα ανοίξει μόνον αφού πρώτα… κλείσουν όλα τα άλλα.
Με άλλα λόγια, ο Στάινμαγερ έκανε με κάθε τρόπο σαφές στους συνομιλητές του ότι δεν πρέπει να τρέφουν κανενός είδους αυταπάτες – ούτε φυσικά και αυτές που έχουν ενσκύψει τις τελευταίες ημέρες λόγω της προσφυγικής κρίσης.
Συμπέρασμα ένα και μοναδικό: η Ελλάδα δεν πρόκειται να καταφέρει απολύτως τίποτα ούτε στο ένα μέτωπο ούτε στο άλλο. Το μόνο που κατάφερε, είναι να υπογράψει πράγματα αδιανόητα προχθές στις Βρυξέλλες που χειροτέρευσαν ακόμα περισσότερο τη θέση της, όπως την είχε χειροτερεύσει και η υπογραφή του τρίτου Μνημονίου.
Η μία ήττα, διαδέχεται την άλλη.  
Και, βεβαίως, εν προκειμένω, υπάρχει και μία ακόμα: εκείνη των ελληνικών απαιτήσεων από τη Γερμανία για το αναγκαστικό δάνειο και τις πολεμικές αποζημιώσεις. Ξεχάστηκαν κι αυτές από την κυβέρνηση Τσίπρα Καμένου, όπως ξεχάστηκαν τόσα και τόσα από την ώρα που ο πραγματικός σκοπός, η κατάληψη της εξουσίας, επιτελέστηκε…
«Στη φωτιά τα χαρτιά και τα βιβλία κι η τιμή της πατρίδας στα σκουπίδια»…
Υ.Γ.Τουλάχιστον, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, του είπε του υψηλού μας ξένου ότι η φύλαξη των συνόρων μας είναι κυριαρχική μας υπόθεση: δεν θα κάνουν(;) κι εκεί ότι τους αρέσει…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου