Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Βυθίζεται στο χάος η Τουρκία το 2016

Red alert έχει σημάνει στην αμερικανική κυβέρνηση έρευνα που κατατάσσει την Τουρκία στις πιο επικίνδυνες περιοχές του πλανήτη για το 2016...

 
Image

Η έρευνα αμερικανικού Ινστιτούτου που παρακολουθεί τις συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο και κάνει προβλέψεις για το 2016, κατέταξε την Τουρκία στα 10 κορυφαία προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η αμερικανική πολιτική, καθώς η πολιτική κρίση στη χώρα βαθαίνει και παραδίδεται... στο χάος. 

Το αμερικανικό Ινστιτούτο "Συμβούλιο για τις εξωτερικές σχέσεις" κάλεσε Αμερικανούς αξιωματούχους, ακαδημαϊκούς και ειδικούς σε θέματα εξωτερικής πολιτικής να ιεραρχήσουν τα προβλήματα που θεωρούν ότι θα κληθεί αντιμετωπίσει η αμερικανική διπλωματία το 2016, και να τα κατατάξει σε κατηγορίες ανάλογα με την επικινδυνότητά τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πολιτική κρίση στην Τουρκία θα βαθύνει και θα ενταθούν οι συγκρούσεις με τους Κούρδους, ενώ η κατάσταση θα εντείνεται διαρκώς υπό την πίεση των εξελίξεων στον πόλεμο της Συρίας. 

Πρόκειται για ετήσια έρευνα που στόχο έχει να αναδείξει τις πιθανές περιοχές αστάθειας και να βοηθήσει στη χάραξη της αμερικανικής πολιτικής, προβλέποντας κινδύνους που θα μπορούσαν να βλάψουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ, εξηγεί ο στρατηγός John W. Vessey ειδικός στα θέματα πρόληψης συγκρούσεων.

Ανάμεσα στις χώρες που αιφνιδίως αναβαθμίστηκε σε επικίνδυνη είναι και η Τουρκία, η οποία το 2015 δεν έμοιαζε να αποτελεί κίνδυνο. Ωστόσο στις προβλέψεις για το 2016, σύμφωνα με την έρευνα που έγινε τον περασμένο Νοέμβριο, η Τουρκία μαζί με τη Λιβύη και την Αίγυπτο πέρασαν στις υψηλές προτεραιότητες για το 2016.

Μεταξύ των νέων εστιών αποσταθεροποίησης είναι και η πολιτική αστάθεια σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία προκαλείται από τη μαζική εισροή προσφύγων και μεταναστών, καθώς και η αύξηση των εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου