Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Διπλωματική προετοιμασία, ψεύδη και προπαγάνδα στο όνομα των πεινασμένων

Δυτικά συγκροτήματα του Τύπου, για μια ακόμη φορά, συμμετείχαν στον πόλεμο της προπαγάνδας των καπιταλιστών αφεντικών τους, παραποιώντας φωτογραφίες, βίντεο και άλλα «ντοκουμέντα». Και φυσικά ελληνόφωνα ρεμάλια ενεργοποίησαν τη βιομηχανία της ακατάσχετης αναπαραγωγής...

Η πείνα και τα βάσανα των κατοίκων της Μαντάγια γίνονται στοιχείο της ιμπεριαλιστικής προπαγάνδας
Σε αυτήν την προσπάθειά τους, ξέθαψαν φωτογραφίες αρχείου με υποσιτισμένους από τον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό Γιαρμούκ, της Δαμασκού, το 2014, εικόνες παιδιών και ηλικιωμένων που είχαν φωτογραφηθεί πριν από μερικά χρόνια σε καταυλισμούς της Ιορδανίας και του Λιβάνου.

Ιδιαίτερα έντονη κινητικότητα καταγράφεται τις τελευταίες μέρες στα διπλωματικά και στρατιωτικά μέτωπα της Συρίας, ενόψει της έναρξης των συνομιλιών της 25ης Γενάρη στη Γενεύη ανάμεσα στην κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, και την αντιπροσωπεία της συριακής αντιπολίτευσης, που αποφασίστηκε πριν από ένα μήνα στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, με δηλωμένο στόχο τη συγκρότηση μεταβατικής συριακής κυβέρνησης, που θα οδηγήσει τη χώρα στη σύνταξη νέου συντάγματος και στη διεξαγωγή εκλογών. Ωστόσο, αρκετές από τις προϋποθέσεις, που είχε αποφασίσει στις δύο πρώτες συνεδριάσεις της η λεγόμενη «Διεθνής Ομάδα Στήριξης της Συρίας (απαρτίζεται από ΟΗΕ, Αραβικό Σύνδεσμο, ΕΕ και 17 διεθνείς και περιφερειακές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις), δεν τηρούνται.

Συνομιλίες σε «ρευστό» περιβάλλον
Για παράδειγμα, ένα ζήτημα είναι η μη τήρηση εκεχειρίας σε διάφορες ζώνες συγκρούσεων, κυρίως μεταξύ συριακού στρατού και αντικαθεστωτικών ομάδων, πλην των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και...

του «Μετώπου Νούσρα», που έτσι κι αλλιώς είναι εκτός της συμφωνίας. Αυτό συμβαίνει σε αρκετές στρατηγικές περιοχές της επαρχίας Λαττάκειας, Ιντίλμπ και του Χαλεπίου, όπου ο συριακός στρατός, με την αεροπορική κάλυψη της Ρωσίας, εκδιώκει τους αντικαθεστωτικούς ενόπλους. Επιπλέον, ζητούμενο παραμένει η κατάρτιση της περιβόητης «λίστας με τις τρομοκρατικές οργανώσεις» που είχε αναλάβει να φτιάξει η Ιορδανία, από την πρώτη κιόλας συνάντηση της «Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας» τον περασμένο Οκτώβρη στη Βιέννη. Η λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν στη Συρία και στην οποία θα έπρεπε να έχουν συμφωνήσει οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Γερμανία και περιφερειακές δυνάμεις όπως η Τουρκία, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία παραμένει άφαντη. Κάπως έτσι, ένα 10ήμερο περίπου πριν τις συνομιλίες, οι διαπραγματευτικές ομάδες κάθε πλευράς, ετοιμάζονται να πάρουν θέση στο τραπέζι, ενώ στο μεταξύ ξεδιπλώνεται η ενδοϊμπεριαλιστική κόντρα τόσο μεταξύ της Ρωσίας και διαφόρων εταίρων των ΗΠΑ (π.χ. Γαλλία), όσο και μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας. 


Τη Δευτέρα, για παράδειγμα, ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, επανέλαβε ότι ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ Ασαντ, «δεν έχει ρόλο στο μέλλον της Συρίας» και απαίτησε από το συριακό στρατό και τη ρωσική αεροπορία να σταματήσουν τις βομβιστικές επιχειρήσεις και να άρουν την πολιορκία σε περιοχές όπως η κωμόπολη Μαντάγια και οι μικρότερες επαρχιακές πόλεις Φούα και Καφράγια, που πλήττονται από πολύμηνες ελλείψεις σε τρόφιμα, Ενέργεια και όλα τα είδη πρώτης ανάγκης. Ταυτόχρονα ο Ολάντ αποσιώπησε πως προτείνει να συνεχιστούν οι αεροπορικές επιχειρήσεις της γαλλικής, βρετανικής, αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας και των συμμάχων τους. Ζήτησε ακόμη να συγκεκριμενοποιηθεί η ημερήσια διάταξη των συριακών ειρηνευτικών συνομιλιών της 25ης του μήνα, επιχειρώντας να προκαταλάβει την ατζέντα των συνομιλιών, για να προωθήσει τους απώτερους στόχους των γαλλικών μονοπωλίων που επιβουλεύονται το σημαντικό ορυκτό πλούτο και τη στρατηγική θέση της Συρίας στους διεθνείς και περιφερειακούς χάρτες Ενέργειας... Πυροσβεστικό ρόλο σε αυτήν την κατεύθυνση, ανέλαβε τις τελευταίες δέκα μέρες ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, ο Ιταλο-σουηδός διπλωμάτης Στάφαν ντε Μιστούρα που «περιόδευσε», μεταξύ άλλων, σε Ριάντ, Τεχεράνη, Μόσχα, Δαμασκό, Λονδίνο και Γενεύη.

«Παίζοντας» με το δράμα του συριακού λαού

Στο «κάδρο» αυτών των σχεδιασμών και του ανταγωνισμού των παραπάνω δυνάμεων θα πρέπει κανείς να προσθέσει και την εκμετάλλευση του δράματος των πεινασμένων κατοίκων ορισμένων συριακών κωμοπόλεων, όπως η Μαντάγια, Φούα και Καφράγια από τους ιμπεριαλιστές. Δυτικά συγκροτήματα του Τύπου, για μια ακόμη φορά, συμμετείχαν στον πόλεμο της προπαγάνδας των καπιταλιστών αφεντικών τους, παραποιώντας φωτογραφίες, βίντεο και άλλα «ντοκουμέντα». Σε αυτήν την προσπάθεια, ξέθαψαν φωτογραφίες αρχείου με υποσιτισμένους από τον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό Γιαρμούκ, της Δαμασκού, το 2014, εικόνες παιδιών και ηλικιωμένων που είχαν φωτογραφηθεί πριν από μερικά χρόνια σε καταυλισμούς της Ιορδανίας και του Λιβάνου. 

Επιστράτευσαν ακόμη και «μαχητές» της οργάνωσης «Ahrar al Sham al-Islamiyya» (που συνεργάζεται με την «Αλ Κάιντα» και έχει καταλάβει μέρος της Μαντάγια) σε ρόλο «κατοίκων» της περιοχής, που διαμαρτύρονταν για την πείνα και την ανέχεια «που τους έχει καταδικάσει το καθεστώς Ασαντ». Το παιχνίδι της προπαγάνδας χόντρυνε τόσο που ανάγκασε το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες» να αποσύρει, μεσοβδόμαδα, ανάλογη φωτογραφία. Γεγονός πάντως είναι πως η πείνα σε περιοχές όπως η Μαντάγια είναι υπαρκτή. Αυτό, ωστόσο, που αποσιωπάται είναι πως η ανθρωπιστική βοήθεια που στέλνει κατά διαστήματα η συριακή κυβέρνηση και άλλοι φορείς «κατάσχεται» και λεηλατείται από τους ντόπιους «αντικαθεστωτικούς» και μαυραγορίτες και χρυσοπουλιέται στη συνέχεια, κάνοντας απλησίαστες τις τιμές για τον απλό λαό, αφού ένα κιλό ρύζι φτάνει και τα 250 δολάρια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου