Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Παιχνίδι κατασκόπων ανάμεσα στη Ρωσία και τις Βαλτικές

Τους «κανόνες» του παιχνιδιού ανάμεσα στους κατασκόπους Ανατολής και Δύσης την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου θυμόμαστε σταδιακά, με τις υποθέσεις που έχουν προκύψει ανάμεσα στις υπηρεσίες πληροφοριών Βαλτικών Δημοκρατιών με τις αντίστοιχες της Ρωσικής Ομοσπονδίας...
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη «μάχη» που βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στη Ρωσία και την Εσθονία που βρίσκεται στα βορειοανατολικά της Βαλτικής, με τις σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες να έχουν οξυνθεί επικίνδυνα μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Στην τελευταία εξέλιξη, τρεις άρρενες συλληφθέντες από τις δυνάμεις συνοριακής ασφάλειας των Εσθονούς, με ηλικίες που κυμαίνονται από 21 μέχρι 42 ετών, φυλακίστηκαν από 2-4 χρόνια, με την κατηγορία ότι διενεργούσαν κατασκοπεία προς όφελος της Ρωσίας.
Ωστόσο, κοινή δείχνει η πεποίθηση ότι επί της ουσίας πρόκειται για...
υπόθεση λαθρεμπορίας, ήσσονος μάλιστα σημασίας και όχι για πληροφοριοδότες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. Φέρονται πάντως, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, να παρείχαν πληροφορίες στους Ρώσους για το διάστημα από τον περασμένο Οκτώβριο, μέχρι τον τρέχοντα μήνα που συνελήφθησαν.
Η υπόθεση έχει ενδιαφέρον διότι δεν είναι η πρώτη, καθώς οι εσθονικές αρχές έχουν συλλάβει και δικάσει υπό το «επιδεικτικό» φως της δημοσιότητας διάφορους συλληφθέντες, με την κατηγορία ότι κατασκόπευαν για λογαριασμό των Ρώσων.
Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι οι συλλήψεις αυτές και ο γενικότερα υπερβάλλον ζήλος που επιδεικνύεται οφείλεται είτε στο υψηλότερο επίπεδο ετοιμότητας λόγω του φόβου που επικρατεί για τις εξελίξεις, είτε στην επιθυμία των Εσθονών να κατασκευάσουν υποθέσεις που θα επιτρέψουν σε μελλοντικό χρόνο κάποια πολιτική διευθέτηση, με ανταλλαγή κρατουμένων από τις δυο πλευρές, όπως στα τέλη του περασμένου Σεπτέμβρη στην περίφημη πια γέφυρα, όπως κάποτε στο Βερολίνο…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου