Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Η μεγάλη φυγή

Η ανεργία, η απόγνωση, η μη βελτίωση των συνθηκών εργασίας στην χώρα μας, αλλά και η έλλειψη προοπτικής ανάπτυξης, οδηγούν στην μετανάστευση χιλιάδων επιστημόνων...

Click for Options
της ΕΛΕΝΗΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗ

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων ο Λόης Λαμπριανίδης καθηγητής οικονομικής Γεωγραφίας στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, που πραγματοποίησε μεγάλη έρευνα σε δείγμα 2.800 Ελλήνων επιστημόνων εργαζόμενων στο εξωτερικό, στα τέλη του 2010, το 10% του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, κάπου 120.000 βρίσκονται στο εξωτερικό. Με την ανεργία να εκτοξεύεται στο 30% και την υποβάθμιση της εργασίας άλλες 400.000 Ελληνες επιστήμονες είναι έτοιμοι να φύγουν. Οι πιο συχνοί προορισμοί είναι η Γερμανία,Βρετανία.Σουηδία.

Το σκηνικό της ΄΄αιμορραγίας΄΄ και της ΄΄εξαγωγής εγκεφάλων΄΄ έχει ως εξής:... 
Κυρίως γιατροί και πολιτικοί μηχανικοί.Ακολουθούν οι εκπαιδευτικοί, νοσηλευτές,και άλλων ειδικοτήτων επιστήμονες

Από το 2010 βρήκαν δουλειά στο εξωτερικό 7.581 μέλη του ΙΣΑ.(ιατρικός σύλλογος Αθηνών). Οι λειτουργοί του Ιπποκράτη αφήνουν πίσω τους απειλή που ολοένα και υψώνεται από τα κενά των ελλείψεων και των προβλημάτων. Στα τέλη του 2013 εργάζονταν στην Β.Ρηνανία Βεστφαλία
της Γερμανίας 1.125 Ελληνες γιατροί. Είναι η πολυπληθέστερη ομάδα ξένων γιατρών του γερμανικού συστήματος υγείας, δηλώνει η υπουργός της Β. Βεστφαλίας,Μπάρπαρα Στέφενς γιατί έχουν ειδικές γνώσεις,και παρέχουν εξαιρετικές υπηρεσίες.Μπορούμε να πούμε οτι η Ελλάδα είναι η χώρα που εξάγει γιατρούς.

Ακολουθούν οι πολιτικοί μηχανικοί. Ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας Γιώργος Τσιαμτσιακίρης μιλώντας στο CRAS Honiline τόνισε οτι μέχρι στιγμής από το 2009 και μέχρι σήμερα έχουν οδηγηθεί στην μετανάστευση πάνω από 10.000 μηχανικοί. Κάνει λόγο για την συνεχή διαρροή δυνατών μυαλών και Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό. 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε νόμο, για την διευκόλυνση της αναγνώρισης των τίτλων σπουδών από την αλλοδαπή. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δημιούργησε έναν ειδικό φορέα που ελέγχει την ισοδυναμία των ξένων επαγγελματικών προσόντων.
Υπάρχουν 19 εμπειρονγώμονες,που μιλούν 19 διαφορετικές γλώσσες. Πρόκειται για καθηγητές γιατρούς, μηχανικούς, νοσηλευτές και εκπαιδευτικούς, λέει η επικεφαλής του προγράμματος Κλόντια Μόραβεκ και προσθέτει.΄΄Σε όλους τους τομείς υπάρχει τώρα έλλειψη προσωπικού.Ο νέος νόμος θεσπίστηκε για να βοηθήσει την αντιμετώπιση της έλλειψης ειδικευμένων εργατών στην Γερμανία.
Σύμφωνα με την Γαλλική εφημερίδα Μont ΄΄η ευκαιρία΄΄ που δίνει η γερμανική οικονομία κρύβει ένα δράμα για τις χώρες του Νότου.Αν συνεχιστεί η κίνηση μεταναστών, η Ελλάδα,η Κύπρος, η Πορτογαλία θα αδειάσουν από τους μορφωμένους νέους που μπορούν να εκπροσωπήσουν την νεολαία.

Οι μνήμες από τα μεγάλα μεταναστευτικά κύματα των δεκαετιών του 1960 και του 1970 από τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου προς την Γερμανία ξυπνούν και πάλι. Μόνο που αυτή την φορά είναι διαφορετικά. Φεύγουν μορφωμένοι άνθρωποι, με αποτέλεσμα να απογυμνώνεται ο Ευρωπαικός
νότος, ενώ ο ανεπτυγμένος Βορράς τους υποδέχεται έτοιμους επιστήμονες χωρίς να έχει ξοδέψει ούτε 1 ευρώ. Η γερμανική οικονομία έχει ανάγκες, και τι καλύτερο να δέχεται τους ισοπεδωμένους του Νότου. Ενας φοιτητής ιατρικής στην Ελλάδα κοστίζει σε 7 χρόνια 84000 ευρώ,ενώ στην Γερμανία ένας φοιτητής ιατρικής κοστίζει ένα εκατομμύριο ευρώ. Καταλαβαίνει κανείς γιατί το Βερολίνο ενισχύει την ΄΄εισαγωγή εγκεφάλων΄΄από τις χώρες του Νότου.

Ο καθηγητής κοινωνικής πολιτικής Παντείου Γιάννης Κουζής δηλώνει οτι οι φτηνές υπηρεσίες παρέχουν χαμηλό επιστημονικό δυναμικό στην χώρα μας, και δυστυχώς η ΄΄αιμορραγία΄΄θα συνεχιστεί.Δεν υπάρχει πολιτική βούληση.Δεν οικοδόμησαν την χώρα με υποδομές τέτοιες που να μπορέσει να έχει προοπτικές.Για παράδειγμα το ΕΣΠΑ

Το 1/5 των συνολικών κονδυλίων απευθύνεται στα ΄΄τσιμέντα΄΄ενω στην Φιλανδία το 1/5 πηγαίνει στην έρευνα και στην καινοτομία. Το ποσοστό του ΕΣΠΑ στην Ελλάδα για την έρευνα και την καινοτομία δεν υπερβαίνει το 2%.Μέσα στο πλαίσιο των γενικών περικοπών υποβαθμίζεται η εκπαιδευση, η έρευνα. Η Ελλάδα έχει πλέον καταστεί ιδιαιτέρως αφιλόξενη για τους κατοίκους της,και οι περισσότεροι λένε....καταπίνει τα παιδιά της.

Οι φιέστες του πολιτικού κατεστημένου προσπαθούν να μας παρουσιάσουν μια virtoual εικόνα για τα θλιβερά που ζούμε.

ΕΛΛΑΔΑ Η ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΛΑΤΡΕΥΤΗΚΕ... Η ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΠΡΟΔΟΘΗΚΕ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου