Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Πώς αποτελειώνει ο ισραηλινός στρατός κατοχής τους τραυματίες (βίντεο)

Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι ξεκίνησε έρευνα τη Πέμπτη, μετά την αναμετάδοση ενός βίντεο που δείχνει ένας Ισραηλινός στρατιώτης να σκοτώσει έναν πληγωμένο Παλαιστίνιο - ο οποίος βρίσκεται ακίνητος στο έδαφος και δεν αποτελούσε καμία απειλή...


Το φιλμ καταγράφηκε από έναν ακτιβιστή μιας ισραηλινής οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων B'Tselem, η οποία άρχισε να κινηματογραφεί λίγο μετά που... δύο νεαροί Παλαιστίνιοι, τους Abed al-Fattah Yusri αλ-Σαρίφ και Ραμζί Aziz al-Qasrawi, πυροβολήθηκαν μετά το δήθεν μαχαίρωμα ενός ισραηλινού στρατιώτη στη παλιά πόλη της Χεβρώνας.




Ο Al-Qasrawi σκοτώθηκε αμέσως, ενώ ο αλ-Σαρίφ έμεινε ξαπλωμένος στο έδαφος, τραυματισμένος.

Το βίντεο δείχνει τον αλ-Σαρίφ να μετακινήσει το κεφάλι του με τα χέρια του απλωμένα, περιβαλλόμενος από ένοπλους στρατιώτες.

Ένας από αυτούς στη συνέχεια βαδίζει πόδια προς τον αλ-Σαρίφ και τον πυροβολεί στο κεφάλι.

Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε το περιστατικό να υπόκειται σε ενδεχόμενες διώξεις για έγκλημα πολέμου, λέγοντας: «Ο φόνος ενός τραυματισμένου και ανίκανου να κινηθεί ατόμου, ακόμη και αν είχε εμπλακεί σε μια επίθεση, δεν έχει καμία απολύτως δικαιολογία.»

Το Ισραήλ έχει αποτελέσει αντικείμενο επανειλημμένων κριτικών για αυτό που πολλοί αποκαλούν μια πολιτική «πυροβολούν για να σκοτώσουν» εναντίον των Παλαιστινίων, που υποστηρίζεται από Ισραηλινούς αξιωματούχους· από τότε, ξεκίνησε ένα κύμα εξέγερσης τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο Philip Luther, διευθυντής του προγράμματος για τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε ότι το περιστατικό της Πέμπτης είναι παρόμοιο με ό, τι έχει συμβεί στο παρελθόν.

«Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν μια μακρά ιστορία δολοφονιών  - συμπεριλαμβανομένων στοχευόμενων δολοφονιών - στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, και σε πλήρη ατιμωρησία», είπε.

"Είναι θετικό το γεγονός ότι ο στρατιώτης στο βίντεο αποβλήθηκε και θα τεθεί υπό διερεύνηση. Αλλά οι προηγούμενες ισραηλινές έρευνες έχουν αποτύχει να θέσουν υπεύθυνα τα μέλη των ισραηλινών δυνάμεων, ακόμη και όταν υπήρχε σαφής απόδειξη για εγκληματικές πράξεις». 

Προέτρεψε τις ισραηλινές αρχές να «αδράξουν αυτής της ευκαιρίας για να τερματιστεί η κουλτούρα της ατιμωρησίας που έχει κάνει τέτοιες δολοφονίες όλο και πιο συχνές».
Η B'Tselem - η οποία έγινε πρόσφατα αντικείμενο επίθεσης από την ισραηλινή δικαιοσύνη - κατηγόρησε τους ισραηλινούς στρατιώτες και αστυνομικούς να είναι ταυτόχρονα «δικαστές, ένορκοι και δήμιοι»" κατά τους βίαιους τελευταίους μήνες, επικρίνοντας την ίδια στιγμή την επίσημη ενθάρρυνση και ατιμωρησία [των οποίων επωφελούνται οι δολοφόνοι].

Ο παρατηρητής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, Makarim Wibisono, επέκρινε επίσης αυτό που αποκάλεσε «τις στοχευμένες δολοφονίες» του Ισραήλ, σε πρόσφατη ομιλία του ενώπιον του Συμβουλίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη περασμένη Δευτέρα.

Ο Wibisono δήλωσε επίσης ότι, αν και οι ατομικές πράξεις βίας - εκ μέρους των Παλαιστινίων και Ισραηλινών - ήταν απαράδεκτες, η πρόσφατη βία ήταν «το αποτέλεσμα μιας προϋπάρχουσας κατάστασης». Οι σημερινές εντάσεις έχουν αυξηθεί στα πλαίσια μιας κατάστασης παράνομων οικισμών στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένων της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, του αποκλεισμού της Γάζας, και της πλήρους ατιμωρησίας», είπε.

Οι Παλαιστίνιοι, στο παρελθόν, εξέφρασαν πάντα και a fortiori έντονη δυσπιστία για τις ισραηλινές διερευνήσεις για τις παραβιάσεις που διαπράχθηκαν στα κατεχόμενα εδάφη, και η Διεθνής Αμνηστία το περασμένο καλοκαίρι, δήλωσε ότι το ισραηλινό συστήματος στρατιωτικής έρευνας δεν σέβεται τα κριτήρια για αποτελεσματικές διερευνήσεις.

Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά για τον Ινφογνώμων Πολιτικά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου