Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Φως και στο κεφάλαιο έποικοι: Δεν φεύγει κανένας από Κύπρο, ήττα του Νίκου Αναστασιάδη

Σύγχυση αλλά και ερωτηματικά δημιουργούνται τόσα από τα όσα συζητούνται για το θέμα των εποίκων αλλά και από τις εκατέρωθεν δημόσιες τοποθετήσεις. Το δεδομένο που υπάρχει είναι πως θα δοθεί υπηκοότητα σε 220 χιλιάδες ( Τουρκοκύπριους και εποίκους) ενώ οι υπόλοιποι που διαμένουν στα κατεχόμενα θα παραμείνουν με άδεια και ως εκ τούτου κανείς δεν προβλέπεται να αποχωρήσει...

FILE Photo: Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης προσφωνεί τη Γενική Συνέλευση. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ

του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη χθες σε διορθωτικές δηλώσεις σε σχέση με τον αριθμό των εποίκων που θα παραμείνουν μετά τη συμφωνία ως υπήκοοι της χώρας. Την Κυριακή μετά τη συνάντηση έκανε αναφορά σε 90.000 εποίκους ενώ χθες σε 40.000. 

Εξηγώντας πως «δηλώσεις του ποδαριού και μετά από...
την κόπωση μιας ημέρας μπορεί να δημιουργήσουν –και δικαιολογημένα δημιούργησαν αντιδράσεις-, γιατί δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά γεγονότα», προχώρησε σε νέα τοποθέτηση. 

Είπε πως πέραν των 130.000 Τουρκοκυπρίων –δηλαδή των 117.545 που έχουν πάρει την κυπριακή ταυτότητα ή το διαβατήριο και ακόμα περίπου 12.500-, υπάρχουν και άλλες 25.000 Τουρκοκύπριοι που ζουν στην Αγγλία, έχουν την ιδιότητα του πολίτη του παρανόμου μορφώματος και δεν έχουν αποταθεί στις κυπριακές αρχές, διότι μέχρι τώρα είχαν ενδεχόμενα και τη Βρετανική υπηκοότητα». Συνεπώς, είπε ο αριθμός των Τ/Κ που περιλαμβάνεται στις 220.000 αυξάνεται στις 155.000. «Αν υπολογίσετε ότι το 2004 υπολογίζονταν οι μεικτοί γάμοι με τα τέκνα σε 18.000 μπορείτε να φανταστείτε ότι μετά από 12 χρόνια μπορεί να έχουν αυξηθεί σε περίπου 25.000. Συνεπώς, αν στις 155.000 προστεθούν και οι 25.000 αυτό σημαίνει 180.000. Σαράντα χιλιάδες, στην ουσία, είναι εκείνοι που νομιμοποιούνται. Αν δείτε δε τις προτάσεις που υποβάλαμε τότε, δεχόμασταν μέχρι και 55.000». Το πιο σημαντικό όμως είναι, πέραν του γεγονότος ότι δώδεκα χρόνια μετά είναι μειωμένος στην ουσία ο αριθμός των εποίκων, ότι διασφαλίζεται το μέλλον». Στην αντίπερα όχθη, ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί είπε στις δικές του δηλώσεις πως όσοι έχουν λάβει την λεγόμενη υπηκοότητα του ψευδοκράτους ανέρχονται στις 220,000. Είπε ότι όλοι αυτοί, χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν η καταγωγή τους, θα είναι υπήκοοι της ομόσπονδης Κύπρου και της ΕΕ. Ανέφερε ότι το ποσοστό μπορεί να αυξηθεί με την πληθυσμιακή αύξηση των κοινοτήτων. Περαιτέρω είπε πως υπάρχει συμφωνία με την ε/κ πλευρά για όσους δεν έχουν “υπηκοότητα” αλλά προσωρινή άδεια για εργασία. Όπως είπε αυτοί οι άνθρωποι δεν θα σταλούν πίσω και ότι οι άδειες τους θα ανανεωθούν. Όσο εργατικό δυναμικό είναι αναγκαίο για την οικονομία, θα παραμείνει, είπε. Τις άδειες παραμονής, είπε, θα τις εξετάζει η ομόσπονδη κυβέρνηση και μια κοινή επιτροπή. 

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ 
Ο εκπρόσωπος του Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζιού, ανέφερε ότι δεν αντικατοπτρίζει την συνολική πραγματικότητα και δημιουργεί λανθασμένη αντίληψη, η δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Νίκου Χριστοδουλίδη, πως οι εγγυημένες πλειοψηφίες είναι εκτός συζήτησης στην ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία. Σε γραπτή δήλωση είπε ότι οι συνιστώσες πολιτείες μπορούν να περιορίσουν το «δικαίωμα νόμιμης κατοικίας» (legal domicile) με περιορισμένο δικαίωμα ψήφου στο 20% της εσωτερικής τους ιθαγένειας. Ο κ. Μπουρτζιού δήλωσε ότι «δικαίωμα νόμιμης κατοικίας» και το «δικαίωμα διαμονής» (right of abode) χωρίς πολιτικά ή άλλα δικαιώματα είναι διαφορετικά πράγματα. Υπενθυμίζοντας δήλωση του Τ/κ ηγέτη, ο κ. Μπουρτζιού είπε ότι οι πολίτες μιας συνιστώσας πολιτείας που θέλουν «δικαίωμα νόμιμης κατοικία» στην άλλη πολιτεία μπορεί να φτάνουν στο 20% της συγκεκριμένης πολιτείας. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, πρόσθεσε, οι Τ/κ θα έχουν την πλειοψηφία στη δική τους συνιστώσα πολιτεία και η Ελληνοκύπριοι στη δική τους. 

ΕΔΑΦΙΚΟ: Και με βούλα εκτός Κύπρου – «Υπάρχει η αντίληψη πως θα γίνει μια διάσκεψη, τύπου Μπουργκενστόκ… αυτός που θα την εμποδίζει δεν θέλει λύση» 
Εκλεισε και με βούλα χθες η μετακόμιση της διαδικασίας εκτός Κύπρου για συζήτηση του εδαφικού. Υπήρξε καταρχήν συμφωνία ενώ χθες με βάση και την αξιολόγηση της προόδου, αποφασίσθηκε πως, κατά πάσα πιθανότητα, τη δεύτερη εβδομάδα Νοεμβρίου θα μεταβούν στο εξωτερικό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δηλώσεις του είπε πως «ενδεχομένως να γίνουν και συναντήσεις τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου για να κλείσουν ορισμένα θέματα, στα οποία είμαστε πολύ κοντά, έτσι ώστε να γίνει ακόμα πιο πρόσφορο το έδαφος για τη συζήτηση του Εδαφικού, που βεβαίως έχει σχέση και με το Περιουσιακό, όπου υπάρχουν ακόμα διαφορές». Όσον αφορά την εκτός Κύπρου σύσκεψη για το εδαφικό, επανέλαβε την πρόθεσή του να καλέσει την πολιτική ηγεσία να τον συνοδεύσει. Η υλοποίησή αυτής της πρόθεσης βέβαια, όπως υπέδειξε, θα εξαρτηθεί και από την όλη πορεία της διαδικασίας και από το πώς θα διαμορφωθούν οι συνθήκες. Ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε από την πλευρά του πως το πρώτο μισό Νοεμβρίου θα γίνει εντατική διαδικασία για το εδαφικό στο εξωτερικό. Ερωτηθείς αν πριν την συζήτηση του εδαφικού, ο ίδιος έχει λάβει δέσμευση για πενταμερή, ανέφερε ότι το να υπάρξει υπόσχεση για κάτι τέτοιο δεν είναι το ζήτημα. Αν θα υπάρξει λύση, είπε, μια τέτοια συνάντηση θα πρέπει να λάβει χώρα. Ανέφερε ότι στο ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων έγινε brainstorming, και ότι σε μια ενδεχόμενη συμφωνία η Τουρκία, η Ελλάδα και το ΗΒ θα πρέπει να είναι εκεί. Σύμφωνα με τον κατοχικό ηγέτη, υπάρχει η αντίληψη πως θα γίνει μια διάσκεψη, τύπου Μπουργκενστόκ και ότι αν μια τέτοια συνάντηση με αυτή τη μορφή δεν γίνει, τότε σημαίνει πως αυτός που το εμποδίζει δεν θέλει λύση. Ανέφερε επίσης ότι Τουρκία και Ελλάδα έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις για το θέμα. 

ΒΛΕΠΕΙ ΑΦΟΣΙΩΣΗ 
Ενθαρρυμένος από την αφοσίωση και την ηγετική ικανότητα που επιδεικνύουν ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί δηλώνει ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα. Σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter o κ. Άιντα αναφέρει ότι ολοκληρώθηκαν τέσσερις συναντήσεις των ηγετών σε πέντε μέρες ( 13,14,16 και 17/10) και ότι ενθαρρυμένος από την αφοσίωση και την ηγετική τους ικανότητα. 

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ 

Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είπε πως «καταρχήν να ξεχωρίσουμε, υπάρχει συμφωνία για την πλήρη ελευθερία διακίνησης. Η νόμιμη κατοικία δεν ήταν μέσα σε εκείνα που αρχικά αποδεχόταν η τουρκοκυπριακή κοινότητα. Τελικά αποδέχθηκε ότι ένας αριθμός που θα έχει τη μόνιμη κατοικία θα αποκτά και νόμιμη. Δεν υπάρχει περιορισμός. Εκεί όπου υπάρχει περιορισμός είναι στην άσκηση δικαιωμάτων για τις τοπικές αρχές».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου