Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Ρουμανία: Επίσημη αυτονομία στην ουγγρική μειονότητα

Η Επίσημη Εφημερίδα της Ρουμανίας, δημοσίευσε σήμερα μια νομοθετική πρωτοβουλία με την οποία κηρύσσει την αυτονομία στην περιοχή  Τινουτούλ Σεκουιεσκ (Ținutul Secuiesc), στην οποία διαβιώνει ουγγρική μειονότητα και  η οποία  βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα του κράτους...


Σύμφωνα με το ρουμανικό πρακτορείο ‘Agerpress’ στη νομοθετική πρωτοβουλία αναφέρεται ότι πρόκειται: «για μια ιστορική περιοχή με μοναδικό παρελθόν που... απολάμβανε ευρείας αυτονομίας, ανεξάρτητα από την κατάσταση στην οποία βρισκόταν, ακόμη και κατά το κομμουνιστικό καθεστώς. Οι εμπνευστές επικαλούνται την αρχή της επικουρικότητας, υποστηρίζοντας ότι οι τοπικές κοινότητες θα πρέπει να έχουν το λόγο στις υποθέσεις που τους ενδιαφέρουν».

Σημειώνεται ότι σε σχετική ψηφοφορία που έγινε στην επαρχία αυτή, το 99,8 τοις εκατό των ατόμων που ψήφισαν ζήτησαν δική τους διοικητική περιφέρεια «με αυξημένα προνόμια, στοχεύοντας στη διατήρηση των αξιών, του πολιτισμού και των παραδόσεων καθώς και την ταυτότητα της περιοχής».

Επίσημη γλώσσα θα είναι η ουγγρική και θα διδάσκεται σε όλες τις κλίμακες της εκπαίδευσης. Θα εκπροσωπείται στο ρουμανικό κράτος από τον πρόεδρο της περιφέρειας αυτής.


 Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η πρωτοβουλία αυτή δεν παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου