Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

Δεν κάνει πίσω η Άγκυρα: Απαιτεί εκβιαστικά να ανοίξει η πίσω πόρτα προς την Ε.Ε.

Με εντολές της Άγκυρας, ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί επιμένει να θέτει το θέμα των τεσσάρων ελευθεριών στην ατζέντα των συναντήσεών του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, το θέμα αυτό θεωρείται υψίστης προτεραιότητας για την Άγκυρα και φαίνεται να μην επιτρέπει στην τουρκοκυπριακή πλευρά να προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση πέραν της επιμονής για συζήτηση του θέματος...

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρακάθισε σε συνομιλίες για το Κυπριακό με τον κατοχικό ηγέτη κ. Mustafa Akinci. Διακρίνονται επίσης  ο κ. Άιντα, η κ. Σπέχαρ, ο κ. Μαυρογιάννης και ο κ. Ναμί. Λευκωσία 22 Δεκεμβρίου 2016. Φωτογραφία ΧΡ. ΑΒΡΑΑΜΙΔΗΣ

του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Μάλιστα θεωρούν πως το θέμα θα τίθεται συνεχώς μέχρι να αναγκαστεί η ελληνοκυπριακή πλευρά να αποδεχθεί συζήτηση του ζητήματος τούτου. Δηλαδή, οι τέσσερις ελευθερίες της Ε.Ε. (ελεύθερη διακίνηση προσώπων, κεφαλαίων, αγαθών και υπηρεσιών) να εφαρμοστούν για...
Τούρκους πολίτες στην Κύπρο. Στη Λευκωσία δεν επιθυμούν να συζητήσουν την τουρκική αξίωση ενώ αναμένουν και την απάντηση που θα στείλει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη, στην οποία είχε εγείρει το ζήτημα τούτο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ενδεικτικό της τουρκικής μεθόδευσης είναι και το γεγονός ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε επαφές του στο περιθώριο της Διάσκεψης της Γενεύης, είχε ξεκαθαρίσει πως τυχόν αποδοχή της τουρκικής αξίωσης για εφαρμογή στην Κύπρο των τεσσάρων ελευθεριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Τούρκους υπηκόους θα διευκολύνει σημαντικά τις προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας για το Κυπριακό. 

Αυτές οι απόψεις που διατυπώνονται από τουρκικής πλευράς φαίνεται να έχουν επηρεάσει κάποιους από τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία. Τα Ηνωμένα Έθνη, για παράδειγμα, είτε από άγνοια είτε γιατί θεωρούν πως θα πρέπει να βρεθεί φόρμουλα για να μην επηρεασθεί η εν εξελίξει διαδικασία, υποβαθμίζουν την τουρκική αξίωση. Έχουν δε επιχειρήσει να πείσουν παράγοντες στη Λευκωσία πως λίγο-πολύ οι τέσσερις ελευθερίες εφαρμόζονται μέσα από την τελωνειακή ένωση Τουρκίας-Ε.Ε. Ισχυρισμός που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η επιμονή αυτή των Τούρκων, πάντως, ενδεχομένως να τινάξει στον αέρα τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Στη Λευκωσία, αναμένουν πάντως και τα αποτελέσματα των επαφών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, στην Άγκυρα. 

Η κυπριακή Κυβέρνηση θα αναμένει ενημέρωση από τον Διεθνή Οργανισμό, με αξιωματούχους του οποίου βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας ενόψει των επαφών του κ. Γκουτέρες. Στο μεταξύ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης κλήθηκε χθες να αναφέρει κατά πόσον εκτιμά πως η Τουρκία θα είναι πιο ευέλικτη στις θέσεις της μετά το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου. Ο Εκπρόσωπος είπε ότι υπάρχουν εκτιμήσεις που λένε να μην αναμένεται από πλευράς Τουρκίας η όποια κίνηση πριν το δημοψήφισμα σε σχέση με τις συνταγματικές αλλαγές στη χώρα. «Υπάρχουν οι διαβεβαιώσεις από πλευράς Τούρκων αξιωματούχων, όπως μεταφέρονται μέσα και από τις επαφές του κ. Άιντα, ότι το δημοψήφισμα δεν επηρεάζει καθόλου τις εξελίξεις στο Κυπριακό» είπε ο κ. Χριστοδουλίδης. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «η σοβαρότητα που απαιτείται να προσεγγίζουμε τις συνομιλίες δεν μας επιτρέπει –και αυτό κάνουμε– να στηριζόμαστε σε εκτιμήσεις. Εμάς μας ενδιαφέρουν τα πραγματικά δεδομένα και όλα θα κριθούν από το αποτέλεσμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». 

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: «Δεν συζητήθηκαν οι τέσσερις ελευθερίες» 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αρνήθηκε να συζητήσει το θέμα των τεσσάρων βασικών ελευθεριών κατά την προχθεσινή του συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί παρά το ότι ο κατοχικός ηγέτης το έθεσε επιτακτικά. Αυτό δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος αναφερόταν στα όσα είπε προχθές ο κατοχικός ηγέτης. Σε ερώτηση αν υπάρχει κάτι νεότερο περί παρουσίας του ΓΓ του ΟΗΕ στην επόμενη διάσκεψη για την Κύπρο είπε πως «αυτό που μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητας αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν θα πραγματοποιηθεί πριν τη 13η Μαρτίου». Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο κ. Ακιντζί είπε ότι η διάσκεψη θα γίνει εντός της βδομάδας που ξεκινά στις 13 Μαρτίου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν υπάρχει μέχρι στιγμής συγκεκριμένη ημερομηνία, ενδεχομένως να είναι τη βδομάδα που ξεκινά στις 13. Το σίγουρο αυτή τη στιγμή, για να είμαστε ακριβείς, είναι ότι δεν θα πραγματοποιηθεί πριν τη 13η Μαρτίου». 

Αντέδρασε η Ελλάδα 
Η ΕΛΛΑΔΑ έσπευσε να ακυρώσει την παράνομη αναγγελία που εξέδωσε η Τουρκία και με οδηγία προς ναυτιλλομένους που κινούνται στην περιοχή τους ζητεί να αγνοήσουν την  τουρκική Navtex, δεδομένου ότι αρμόδια για την έκδοση σχετικών οδηγιών στην συγκεκριμένη περιοχή του Αιγαίου που προσδιόρισε η Άγκυρα, είναι η ελληνική υδρογραφική υπηρεσία. Συγκεκριμένα, το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ) εξέδωσε την Navtex 181/17 για την διεξαγωγή υδρογραφικών και ωκεανογραφικών ερευνών από το ωκεανογραφικό TCG CESME. 

Συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο 

Το Εθνικό Συμβούλιο θα συνέλθει την ερχόμενη Δευτέρα, στις 10 το πρωί, για να ενημερωθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πορεία των συζητήσεων στο Κυπριακό από τη Διάσκεψη της Γενεύης και εντεύθεν. Δηλαδή, για τη συνάντηση των τεχνοκρατών στο Μοντ Πελεράν και τις συζητήσεις που διεξήχθηκαν στην Κύπρο. Όπως είναι γνωστό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ζητήσει από τα κόμματα που διαφωνούν με την πολιτική του να καταθέσουν προτάσεις για εναλλακτική στρατηγική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου