Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Αποστολή-κλειδί Άιντα στην Άγκυρα

Η προσοχή των διεργασιών για το Κυπριακό στρέφεται από σήμερα στην Άγκυρα ενόψει των επαφών που θα έχει ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, στην τουρκική πρωτεύουσα...


του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 

Όπως συναφώς προκύπτει από πληροφορίες, ο κ. Άιντα θα επικεντρώσει τις επαφές του σε δύο άξονες:

Πρώτο, θα συζητήσει την οργάνωση της δεύτερης διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη, που χρονικά τοποθετείται το δεύτερο ήμισυ Μαρτίου. Όπως είναι γνωστό, οι Αναστασιάδης και Ακιντζί συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα να...
ζητήσουν από τα Ηνωμένα Έθνη να προετοιμάσουν τη σύγκληση νέας διάσκεψης. Με βάση τις νέες ημερομηνίες, που αναμένεται να «κλειδώσουν» τις επόμενες ημέρες, η διάσκεψη θα γίνει παραμονές του δημοψηφίσματος στην Τουρκία, που αναμένεται να διενεργηθεί στις αρχές Απριλίου. 

Δεύτερο, θα συζητήσει το θέμα της Ασφάλειας. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ιδέες και απόψεις που συζητούν μαζί με όλους τους εμπλεκόμενους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιδέες του ΟΗΕ στοχεύουν στη διαμόρφωση μιας φόρμουλας που θα συγκεντρώνει όσο το δυνατό τις εκατέρωθεν ανησυχίες. Σε αυτές τις ιδέες, το βασικό στοιχείο είναι η διάρκεια της μεταβατικής περιόδου για τα θέματα των εγγυήσεων και της παρουσίας των στρατευμάτων.

Παράλληλα, όπως προκύπτει και από τις επαφές του στη Λευκωσία, την περασμένη εβδομάδα, ο αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού συζητά και την τουρκική αξίωση για την εφαρμογή στην Κύπρο για Τούρκους υπηκόους των τεσσάρων ελευθεριών της Ε.Ε. Κι αυτό, παρόλο που είναι προφανές ότι αυτό δεν αφορά τα Ηνωμένα Έθνη αλλά την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως έγραψε ο «Φ» το περασμένο Σάββατο, ο αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού επιχειρεί να «περάσει» στους συνομιλητές του πως η τουρκική αξίωση δεν είναι τόσο σημαντική, ώστε να επηρεάσει την πορεία των διαπραγματεύσεων. Ισχυρίζεται, μάλιστα, ότι η εφαρμογή των ελευθεριών καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από την υλοποίηση της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας-Ε.Ε. Κάτι που ασφαλώς δεν ισχύει.
Σήμερα θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των δύο διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί. Οι δύο διαπραγματευτές θα προετοιμάσουν τη συνάντηση που θα έχουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί την ερχόμενη Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου.
Οι Μαυρογιάννης και Ναμί βρέθηκαν προ ημερών στο Λονδίνο και συμμετείχαν σε συνάντηση μιας τεχνικής επιτροπής για το θέμα των οικονομικών ενδεχόμενης λύσης του Κυπριακού. Όπως είχε μεταδοθεί οι δύο διαπραγματευτές μετέβησαν στο Λονδίνο, μετά από σχετική πρόσκληση και είχαν επαφές με αξιωματούχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Ο εκπρόσωπος του κατοχικού ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού, ανέφερε πως κατά την παραμονή τους στο Λονδίνο οι δύο διαπραγματευτές δεν είχαν πολιτικές επαφές αλλά τεχνικές επαφές σχετικά με τα οικονομικά της λύσης. Παρόμοιες συνάξεις έχουν γίνει και στο παρελθόν. Σημειώνεται συναφώς πως μέχρι σήμερα το κατοχικό καθεστώς παρεμποδίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα να ελέγξουν, στα πλαίσια μελέτης τους, τις τράπεζες που λειτουργούν στα κατεχόμενα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου