Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

Μετά τη Γενεύη - Μεγαλοστομίες Κοτζιά ενώ ο ‘Αιντα “παίζει” με την Τουρκία

Πριν μεταβεί στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντα είχε συνάντηση με τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα, γεγονός που προκάλεσε την έντονη δυσφορία της ελλαδικής πλευράς, καθώς τούτο, μεταξύ άλλων, είναι και αντιδεοντολογικό...

KOTZIAS-PAVLOPOULOS-PROEDRIKO01

του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ


Ο κ. Έϊντε μάλιστα το βράδυ της Πέμπτης είχε συμμετάσχει σε δείπνο με την συμμετοχή των πρεσβευτών της Βρετανίας, της Νορβηγίας και ορισμένων άλλων χωρών, και γνωστός εξωθεσμικός παράγοντας που στηρίζει τις κινήσεις της...
ελληνοτουρκικής προσέγγισης και κάθε πρότασης, ακόμα και κακής, για λύση του Κυπριακού. Πάρα το γεγονός ότι ο κ. Τσεβικ είχε υπηρετήσει ως μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη και πιθανόν γνωρίζεται προσωπικά με τον κ. Έϊντε, η επίσκεψη του στην τουρκική πρεσβεία πριν συναντηθεί με τον Νίκο Κοτζιά, απλώς μεγαλώνουν αυξάνει την καχυποψία που υπάρχει για το πρόσωπο του στην Αθήνα.

Ο Άιντα δικαιολογήθηκε λέγοντας πως ο Τούρκος πρέσβης είναι γνωστός του και απλώς πήγε να τον δει. Η συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών κράτησε πέραν των τριών ωρών και συζήτησαν τα θέματα της Ασφάλειας και την προετοιμασία της νέας Διάσκεψης, που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη αρχές Μαρτίου. Σε ό,τι αφορά το θέμα της Ασφάλειας πληροφορίες αναφέρουν πως συζήτησαν και τις τέσσερις πτυχές του κεφαλαίου αυτού και επιβεβαιώθηκε πως οι διαφορές στο θέμα της διεθνούς διάστασης (εγγυήσεις, στρατεύματα) μεταξύ των πλευρών είναι μεγάλες. Στη συνάντηση τέθηκε και το θέμα των τεσσάρων ελευθεριών της Ε.Ε. που απαιτεί η Τουρκία να εφαρμοστούν στην Κύπρο για Τούρκους πολίτες. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, η ελλαδική πλευρά είναι έντονη και δεν αποδέχεται μια τέτοια ρύθμιση. Αντίθετα, ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα αυτό σημειώνοντας πως με την τελωνειακή ένωση Τουρκίας – Ε.Ε. λίγο-πολύ ισχύει, σημειώνοντας πως το ζήτημα της εγκατάστασης παραμένει ανοικτό. Παρέπεμψε στην αναλογία 4:1 και σε σχετική σύγκλιση Χριστόφια και Ταλάτ. 

Ο Νίκος Κοτζιάς εξέφρασε τη δυσφορία της ελλαδικής πλευράς για την προσπάθεια που έγινε στη Γενεύη από κάποιους να του φορτώσουν την ευθύνη του αδιεξόδου. Νωρίτερα, ο Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας στον Άλφα Ελλάδος, είπε πως «στη διαπραγμάτευση, θα το έλεγα πολύ λαϊκά, δεν είμαστε καθόλου “κότες”. Ξέρουμε ότι υπερασπιζόμαστε αγαθά Δικαίου, δικαιώματα ανθρώπων και δικαιώματα κράτους και με αυτό πορευόμαστε χωρίς να υποχωρούμε. Δεν είμαστε δογματικοί στις τοποθετήσεις μας, έχουμε την απαραίτητη ευελιξία για να γίνουν καλοί συμβιβασμοί, αλλά δεν θα κάνουμε υποχωρήσεις για να γίνουν κακοί και σκάρτοι συμβιβασμοί». Ερωτηθείς σχετικά, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα μέχρι σήμερα πεπραγμένα, αφενός διότι «για πρώτη φορά αλλάξαμε την ατζέντα των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο, ξαναβάλαμε τον πυρήνα του κυπριακού προβλήματος πάνω στο τραπέζι» και αφετέρου «για πρώτη φορά έχουμε πάει με τόσο καλά μελετημένο τρόπο σε μία διαπραγμάτευση, έχουμε εξετάσει τη διεθνή εμπειρία όλων των συγκρουσιακών περιπτώσεων ή των περιπτώσεων που αντιστοιχούν στο Κυπριακό ή σε πτυχές του Κυπριακού».


Κακόβουλοι επικριτές 
Σκιαγραφώντας τους κακόβουλους επικριτές –και διαχωρίζοντάς τους από τους καλοπροαίρετους– σημείωσε ότι «δείχνουν διεθνιστική στάση, δηλαδή τους αρέσει ο πατριωτισμός βασικά, αλλά, για να περάσουν θέσεις τρίτων, στη χώρα σηκώνουν την αντιεθνικιστική σημαία», με αποτέλεσμα να είναι «πίσω από αυτό η υποστήριξη των εθνικιστικών στόχων της Τουρκίας», συμπληρώνοντας ότι ορισμένοι από αυτούς που του επιτέθηκαν είναι εγκλωβισμένοι σε διεθνή κυκλώματα, τα οποία τους χρηματοδοτούσαν. Επίσης, τόνισε ότι «διαστρεβλώνουν τα γεγονότα, παίρνουν οποιοδήποτε ψέμα δημοσιεύεται από την Τουρκία και από εκεί στον διεθνή Τύπο ως πραγματικότητα» και χαρακτήρισε «ανόητο να με κρίνουν με βάση τις κατηγορίες». 

Μετά την Αθήνα στην Άγκυρα 
Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα μετά από τη μακρά συνάντηση δήλωσε πως εργάζονται για την προετοιμασία της Διάσκεψης για την Κύπρο, που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαρτίου στη Γενεύη. Ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι η τελευταία διάσκεψη σημειώνοντας πως με τον Έλληνα ΥΠΕΞ διεξήχθη μια συζήτηση επί ιδεών που αναπτύσσονται γύρω από ένα νέο πλαίσιο Ασφάλειας που θα γίνει αποδεκτό από τις δύο κοινότητες και τις εγγυήτριες δυνάμεις. Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ είπε πως την ερχόμενη εβδομάδα θα μεταβεί στην Άγκυρα ενώ θα έχει επαφές με το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες. 

«Είχαν συνηθίσει να είμαστε κότες» 
Ο Νίκος Κοτζιάς δήλωσε πως στο Κυπριακό η Τουρκία γίνεται όλο και πιο «ειλικρινής», εξηγώντας εξήγησε ότι οι Τούρκοι, το τελευταίο διάστημα, «ορίζουν το Κυπριακό πρόβλημα ως ικανοποίηση δικών τους γεωστρατηγικών βλέψεων». Πρόσθεσε, δε, ότι «με κανέναν τρόπο δεν είμαστε στη διαπραγμάτευση για να λύσουμε γεωστρατηγικά ζητήματα της Τουρκίας» και η δική του απάντηση είναι πως στο Κυπριακό «όλες οι πλευρές πρέπει να κάνουν συμβιβασμό, ώστε να πάρει την πορεία ενός πραγματικά κυρίαρχου και ανεξάρτητου κράτους η Κύπρος».   Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι αυτοί που τον επέκριναν «είχαν συνηθίσει να είμαστε κότες και ενοχλούνται όταν δεν είμαστε, διότι είμαστε ένα κράτος και μία εξωτερική πολιτική με άκρα επιστημονικότητα και αξιοπρέπεια, επιμονή και υπομονή και σε έναν βαθμό διορατική, ενώ εκείνοι είχαν συνηθίσει η Ελλάδα να δέχεται εξ’ ορισμού να παρεμβαίνει η τουρκική πλευρά όποτε θέλει στην Κύπρο, θεωρώντας ότι τα παρεμβατικά δικαιώματα της Κύπρου είναι και η λύση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου