Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Ο συριακός στρατός δηλώνει έτοιμος να πολεμήσει τον τουρκικό στρατό εάν χρειαστεί

Σύμφωνα με συριακές πηγές, ο συριακός στρατός είπε στο Reuters ότι είναι έτοιμος εάν χρειαστεί να συγκρουστεί με τους μισθοφόρους της Τουρκίας, ισλαμιστές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), που συμμετέχουν στην πολιορκία της πόλης Αλ Μπαμπ...

Ο συριακός στρατός δηλώνει έτοιμος να πολεμήσει τον τουρκικό στρατό εάν χρειαστεί

Αυτό σημαίνει ότι ο στρατός της Συρίας είναι έτοιμος να χρειαστεί να συγκρουστεί και με τον τουρκικό στρατό. Η Αλ Μπαμπ είναι πόλη της βορειοδυτικής Συρίας, στα...

βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού, 30 χλμ από τα σύνορα Συρίας-Τουρκίας.

Η πόλη κατέχεται από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) με μια δύναμη που υπολογίζεται στους 500 περίπου τζιχαντιστές.


Από τα βόρεια η Αλ Μπαμπ πολιορκείται από 8.000 Τούρκους στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων και περίπου 5.000 τουρκόφιλους μισθοφόρους του FSA που συμμετέχουν στην τουρκική εισβολή στη Συρία, επιχείριση Ασπίδα του Ευφράτη.

Από τα νότια της Αλ Μπαμπ προελαύνει ο συριακός στρατός ο οποίος έχει φθάσει στα 6 χλμ από την περίμετρο της πόλης.


Όπως έγινε νωρίτερα γνωστό, ο συριακός στρατός διαμήνυσε ότι θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις ενάντια στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIS) βορειοανατολικά του Χαλεπίου, προς την κατεχόμενη από τους τζιχαντιστές πόλη Αλ Μπαμπ, σε μία συγκαλυμμένη προειδοποίηση προς την Τουρκία.

Η Αλ Μπαμπ είναι μια πόλη που τη θέλουν όλοι.

Το όνομά της σημαίνει «Πύλη», γιατί θεωρούνταν η πύλη της πόλης του Χαλεπιού.
Ο συριακός στρατός τη θέλει για να προστατεύσει το Χαλέπι από τους Τούρκους.
Οι Τούρκοι τη θέλουν για να μπουν «σφήνα» στα κουρδικά εδάφη στη βόρεια Συρία και να μην επιτρέψουν την ένωση των κουρδικών καντονιών σε ενιαία επικράτεια, αλλά και για να απειλούν το Χαλέπι.


Οι Κούρδοι τη θέλουν για τον λόγο που δεν τους αφήνει η Τουρκία.

Οι Τούρκοι, θα δείτε και στον χάρτη που ακολουθεί, κινήθηκαν νότια της Αλ Μπαμπ για να «κόψουν» τον δρόμο στον συριακό στρατό προς την πόλη.
Η κίνηση αυτή είναι υψηλού ρίσκου διότι μπορεί να φέρει για πρώτη φορά τον συριακό στρατό σε απευθείας σύγκρουση με τις τουρκικές δυνάμεις.


 

Η πόλη Αλ Μπαμπ είναι σημειωμένη με μαύρη βούλα και κίτρινο περίγραμμα. Το μαύρο χρώμα είναι το έδαφος που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος. Όπως βλέπετε η τουρκική εισβολή «κατεβαίνει» από τα βόρεια και οι Τούρκοι με τους μισθοφόρους τους προωθούνται δυτικά της πόλης προς τις κυβερνητικές δυνάμεις. Προσπαθούν δηλαδή οι Τούρκοι να μπουν εμπόδιο στον στρατό της Συρίας να προχωρήσει προς την Αλ Μπαμπ. Αυτό ίσως και να προκαλέσει πολεμική σύγκρουση.


tribune 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου