Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Τραβάει το σκοινί η Άγκυρα - Με αεροπλάνα και ελικόπτερα μπήκαν οι Τούρκοι στο Αιγαίο - Eτοιμότητα στo Φαρμακονήσι

Ένας σχηματισμός τεσσάρων τουρκικών F-16 (τα δύο οπλισμένα) παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο σήμερα ενώ τρία αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235 και δέκα ελικόπτερα που συμμετείχαν σε τουρκική προάσκηση Έρευνας και Διάσωσης πραγματοποίησαν 11 παραβάσεις Κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας στο βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο. Στο σημερινό τουρκικό "σώου" έλαβε μέρος κι ένα ακόμη ελικόπτερο (σύνολο 11 ε/π)...

 

Για την αναχαίτιση των τουρκικών μαχητικών σηκώθηκαν τρία ζεύγη ελληνικών F-16 -δύο από την Λήμνο και δύο από την Αγχίαλο- ωστόσο...
σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ δεν σημειώθηκαν εμπλοκές.

Τα ελικόπτερα και τα CN-235 συμμετείχαν κατά πληροφορίες στην προάσκηση της κύριας άσκησης Έρευνας και Διάσωσης που θα διεξαχθεί από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στο κεντρικό και ανατολικό Αιγαίο. Για την διεξαγωγή της συγκεκριμένης άσκησης SAR όμως η Άγκυρα προέβη στην -παράνομη- δέσμευση περιοχών σε Ελλάδα και Κύπρο με νέα αγγελία (NAVTEX 424/17) που εξέδωσε, τόσο για την προάσκηση σήμερα όσο και την κύρια άσκηση το διάστημα 3-5 Μαίου.  

Και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Το θέμα της Έρευνας και Διάσωσης είναι ως γνωστόν ένα από τα "εργαλεία" που χρησιμοποιεί κατά πάγια τακτική η Τουρκία για την αμφισβήτηση του ελληνικού ελέγχου στον τομέα αυτόν στο Αρχιπέλαγος. 



Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης της 80 ΑΔΤΕ, πραγματοποιήθηκε στο ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙ, την Τετάρτη 26 Απριλίου 2017, βολή όπλων ευθυτενούς τροχιάς σε θαλάσσιους στόχους, από Εθνοφύλακες του Τάγματος Εθνοφυλακής ΚΩ και προσωπικό του Επιτηρητικού Φυλακίου ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙΟΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου