Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017

Ισλαμική τρομοκρατία και επικίνδυνα παιχνίδια φτηνού επιχειρησιακού εντυπωσιασμού

Να λοιπόν που φτάσαμε και στο πρωτοφανές. Η κυβέρνηση των ανικάνων, με μια άκρως ερμαφρόδιτη, επιπόλαια και παντελώς απερίσκεπτη απόφασή της, αναβαθμίζει ραγδαία τον κίνδυνο εμπλοκής της χώρας στα δολοφονικά παιχνίδια της ισλαμικής τρομοκρατίας, που κερνά θάνατο σε ολόκληρη την Ευρώπη...


Πρόκειται για μια απόφαση επιπόλαια, προσχηματική αλλά πρωτίστως πολλαπλά επικίνδυνη, που θα επιταχύνει μια σειρά από αρνητικές και άκρως επικίνδυνες εξελίξεις την αμέσως επόμενη περίοδο. 

Προσχηματική διότι για τους άθλιους που τη δημοσιοποιούν, αυτό που επιχειρείται είναι η επικοινωνιακή της αξιοποίηση σε μια χώρα ουσιαστικά σμπαραλιασμένη, και αυτό σε συνδυασμό με την ανάγκη τους να τροποποιήσουν στο επίπεδο της επικοινωνίας την ατζέντα, εν όψει των δουλοπρεπών αποφάσεων στις οποίες σύρονται την επόμενη περίοδο με αφορμή την τρίτη αξιολόγηση και τις απαράδεκτες δεσμεύσεις τους, για το ρυθμό υλοποίησης του προϋπολογισμού.

Πολλαπλά επικίνδυνη διότι, η δημοσιοποίηση αυτού του επιχειρησιακού σχεδιασμού (του οποίου ελέγχεται επί της ουσίας ακόμη και ο βαθμός της επάρκειάς του) όχι μόνο δε λειτουργεί αποτρεπτικά απέναντι στις συμμορίες ανεγκέφαλων και φανατισμένων, αλλά αντίθετα συνιστά μια πρόκληση πρώτου μεγέθους, η οποία "εκβιάζει" ουσιαστικά μια σειρά από απρόβλεπτες ανταπαντήσεις.

Προφανώς θεωρούμε άκρως απαραίτητη τη λήψη μέτρων και την επεξεργασία όπως και την υλοποίηση ενός συγκεκριμένου σχεδίου πολλαπλής ετοιμότητας σε ολόκληρη την επικράτεια, με λεπτομερή επιχειρησιακό σχεδιασμό, αλλά και με λεπτομερή καταγραφή των πιθανολογούμενων στόχων σε...
κάθε πόλη και στο σύνολο των κρίσιμων και στρατηγικών υποδομών της χώρας. 

Όμως η δημοσιοποίηση έστω και αυτού αυτού του γονατογραφημένου  σχεδίου, συνιστά ολέθριο τακτικό επιχειρησιακό σφάλμα:

Πρώτον: Γιατί προκαλεί την αντίδραση των φανατισμένων εγκληματικών συμμοριών, που θεωρείται παραπάνω από βέβαιο ότι έχουν εισβάλει στη χώρα...

Δεύτερον: Γιατί δεν συνυπολογίζει πως ο ασύμμετρος χαρακτήρας της απειλής, διευρύνει τραγικά το εύρος των πιθανών στόχων όπως και των μορφών τρομοκρατικής - δολοφονικής παρέμβασης, και μπροστά σε αυτό τον κίνδυνο, μια επιχείρηση εντυπωσιασμού που περιορίζεται να αποτελεί μέρος της τουριστικής ατραξιόν, επειδή ακριβώς είναι ανεπαρκής να ανταποκριθεί στο μέγεθος των πραγματικών αναγκών, συνιστά στην πράξη μια πρωτοφανή πρόκληση, που εν δυνάμει επιταχύνει  τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.

Θεωρούμε ότι σε μια εποχή, που οι ισλαμική τρομοκρατία κλιμακώνεται. και τα συμπεράσματα που ανακύπτουν, θα πρέπει να προβληματίσουν σοβαρά τις αρχές ασφαλείας της χώρας, αυτό που χρειάζεται είναι εκτεταμένος και σε βάθος επεξεργασμένος επιχειρησιακός σχεδιασμός, και απόλυτη σιωπή... μηδενική κοινοποίηση των έκτακτων μέτρων.

Δυστυχώς, αντί γι αυτό, που είναι και το αυτονόητο, είχαμε μια άκρως ερασιτεχνική και επιπόλαια διαχείριση στην οποία καταφεύγουν πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες, για λόγους επικοινωνιακού εντυπωσιασμού, η οποία όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα, αλλά στην πράξη ισοδυναμεί με μια άλλου τύπου "ασύμμετρη απειλή", που επιταχύνει τη στοχοποίηση της πατρίδας μας.

Οι ευθύνες είναι τεράστιες και είναι εγκληματικές. Παραθέτουμε στη συνέχεια το σχετικό ρεπορτάζ και ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του...

"ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ"

Σύμφωνα λοιπόν με το vima.gr, επιδεικτική θα είναι η παρουσία της ΕΛ.ΑΣ με Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) σε τουριστικά σημεία της Αθήνας όπως του Φιλοπάππου, την οδό Ερμού και αλλού μετά το τρομοκρατικό κτύπημα στην Βαρκελώνη με τους 14 νεκρούς και οι νέες απειλές του ISIS!

Παρότι στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη αναφέρουν ότι «δεν υπάρχει καμιά πληροφορία για επίθεση τζιχαντιστών» ωστόσο το μακελειό στην Ισπανία προκάλεσε κινητοποίηση της ΕΛ.ΑΣ με εμφανή παρουσία δυνάμεων ασφαλείας σε χώρους όπου κινούνται δεκάδες χιλιάδες τουρίστες καθημερινά. Επιπλέον τις επόμενες ημέρες μία ακόμη ΟΠΚΕ θα κινείται - σε δύο τμήματα - στην ίδια τουριστική ζώνη. Ακόμη υπάρχουν στις ίδιες περιοχές όπως και στο Μοναστηράκι διαρκείς πεζές περιπολίες αλλά και παρουσία αστυνομικών-παρατηρητών της Ασφάλειας Αττικής με πολιτική περιβολή.

Η παρουσία των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας στα συγκεκριμένα σημεία της Αθήνας, πέραν από την εποπτεία του χώρου πιθανολογείται ότι στοχεύει και στην αποτροπή εισόδου οχημάτων στους μεγάλους πεζοδρόμους της περιοχής (Ερμού, Διονυσίου Αρεοπαγίτου κλπ.) που θα μπορούσαν να καταπέσουν στο πλήθος των περιπατητών. Στο ακραίο και απευκταίο δηλαδή ενδεχόμενο επανάληψης επίθεσης όπως αυτές στη Νίκαια, στην Βαρκελώνη κλπ. Παράλληλα στόχος της ΕΛ.ΑΣ είναι να δοθεί στους τουρίστες ένα αίσθημα ασφαλείας.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Νίκος Τόσκας ανέφερε ότι «τώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις για τέτοιες απειλές, τέτοιους κινδύνους στη χώρα μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν γενικότερα κίνδυνοι, δεν μπορεί να προκύψουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν στο μυαλό τους να κάνουν ενέργειες σαν και αυτές που είδαμε».

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ζητηθεί να πυκνώσει το δίκτυο πληροφοριών, για μετακινήσεις τζιχανιστών ή παρουσία μεμονωμένων φανατικών ισλαμιστών στην Ελλάδα με την συμμετοχή της Αντιτρομοκρατικής αλλά και της ΕΥΠ. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ισπανικές αρχές απέστειλαν έγγραφο στην ΕΛ.ΑΣ όπου ζητούν στοιχεία και πληροφορίες για τυχόν παρουσία στην χώρα μας των περίπου 10 Ισπανών μαροκινής καταγωγής από την πόλη Ρίπολ, που σχεδίασαν το μακελειό στις ισπανικές πόλεις. Από την πρώτη εξέταση των στοιχείων η απάντηση ήταν αρνητική.

Τέλος, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ ανέφεραν ότι τα μνημονευόμενα σε ανακοίνωση της Εισαγγελίας της Ζυρίχης για σύλληψη από τις ελληνικές αρχές μίας 30χρονης Ελβετίδας με τον 4χρονο γιό της που ταξίδευαν στην Συρία, αφορά περιστατικό του Δεκεμβρίου 2015 χωρίς κανένα άλλο ενδιαφέρον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου