Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

Για να μην εκφυλίζονται τα διλήμματα σε Βατερλό των ανθρώπων

Όταν τα διλήμματα είναι πιεστικά, δεν υποκύπτεις ποτέ στα διλήμματα πριν ξεκαθαρίσεις μέσα στο μυαλό σου τους κανόνες...

του Κ. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Κανόνας πρώτος: Αποφασίζεις αν ο πρωταγωνιστής στη διαχείριση του διλήμματος είσαι εσύ ή ο εκβιασμός της ψυχής σου.

Κανόνας δεύτερος: Αν δεν είσαι εσύ αυτός που κατέφυγε στον εκβιασμό, ψάξε να δεις τι θέλει να περισώσει αυτός που κατέφυγε. Το βέβαιο είναι οτι γι αυτόν, εσύ ποτέ δεν υπήρξες το ζητούμενο. Αναλώσιμο υπήρξες από την πρώτη στιγμή.

Κανόνας τρίτος: Αν την επιλογή την κάνεις υποκύπτοντας στον εκβιασμό, τότε η απόφαση δεν είναι δική σου. Σου επιβάλλεται. Και προφανώς γίνεσαι το θύμα της "επιλογής" σου.

Κανόνας τέταρτος: Αν τα διλήμματα συνιστούν μέθοδο ψυχικού και ηθικού εκβιασμού, τότε οφείλεις να ξέρεις πως μόνο τα θύματα εκβιάζονται. Δικαίωμά σου να επιλέξεις ρόλο, αλλά αυτός έχει ταυτότητα.

Κανόνας πέμπτος: Αν εκβιάζεσαι από πρόσωπα, τόλμα να δώσεις ταυτότητα στη συμμορία που συναπαρτίζουν. Αν σ εκβιάζουν αξίες, ιδανικά και οράματα, τόλμα ν αναζητήσεις την ταυτότητα αυτών που τα τσαλάκωσαν. Οι αξίες ιστορικά υπήρξαν κίνητρο και...
πηγή έμπνευσης. Αν καταστούν προσχηματικό εργαλείο εκβιασμού, παύουν να είναι αξίες και γίνονται προσχήματα.

Κανόνας έκτος: Η αλήθεια ποτέ στην ιστορία δε χρησιμοποίησε ως δεκανίκι τον ηθικό εκβιασμό. Η ηθική της είναι αυτόφωτη.

Κανόνας έβδομος: Απόφαση που παίρνεται υπό το κράτος του εκβιασμού, είναι κατά κανόνα απόφαση με τίμημα βαρύτατο που φυσικά δεν επανορθώνεται.

Κανόνας όγδοος: Το δίλημμα ποτέ δεν πέφτει από τον ουρανό. Κάποιοι το θέτουν. Αναρωτήσου γιατί τους απέμεινε ως χρήσιμο δεκανίκι και βγαλτους το φερετζέ.

Κανόνας ένατος: Το δίλημμα συνοδεύεται πάντα από ταμείο. Αν απομακρυνθείς απ αυτό, μην ψάξεις θύμα για να φορτώσεις το λάθος. Την απάντηση την έχει ο καθρέφτης.

Κανόνας δέκατος: Στην ιστορία όσες φορές δε στάθμισες σωστά τη στάση σου, πρώτα υπέκυψες στο δίλημμα και μετά είδες πως ο εκβιαστής σου το έθεσε για να σε εξαπατήσει.

Κανόνας ενδέκατος: Το δίλημμα έχει πάντα ένα θύμα. Αυτόν που εγκλωβίζεται στη λογική του. Έχει βεβαίως και κείνον που πανηγυρίζει το αποτέλεσμα. Κι αυτός είναι εκείνος που δε δίστασε να εκβιάσει την ψυχή σου.

Κανόνας δωδέκατος: Αν αφεθείς στην πλάνη του διλήμματος χωρίς να πάρεις υπ οψιν σου τους δώδεκα κανόνες, θα είσαι απλώς το αναλώσιμο που κάποιοι άλλοι αναζητούν.


Όσοι δεν τόλμησαν να σηκωθούν όρθιοι, καταδικάστηκαν να παραμείνουν για πάντα γονατιστοί. Καλή συνέχεια στους προβληματισμούς όλων.

"ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου